Tolltull til side

200 kroners-grensen for småpakker fra utlandet skal ikke inkludere porto, sier tollmyndighetene nå. Tidligere sa de det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toll- og avgiftsdirektoratet har tidligere sagt til DinSide at varen du bestiller ikke må være verdt mer enn 200 kroner inkludert porto. Nå er tonen en annen.

Ingen tvil

- Reglene er helt greie. Bestiller du en vare til maksimalt 200 kroner, skal du ikke betale toll og moms. Portoen holdes utenfor 200 kroners-grensen, sier Toril Hagen, underdirektør i juridisk avdeling i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Slik er det nå

Dette er en god nyhet for alle som handler CD-plater og DVD-filmer i utenlandske nettbutikker. Særlig DVD-filmer koster tett oppunder 200 kroner, og kunne ha blitt tollpliktig. Slik skal det være:

image: Tolltull til side

DVD-film: £16.50 = 195 kroner
+ porto £1.79 = 21 kroner

Totalsum: 216 kroner, ingen toll.

Slik er det ikke

Dersom 200 kroners-grensen også skulle gjelde porto, ville regneeksempelet over medføre tollbehandling og plikt til å betale 24 prosent moms samt tollgebyr til Posten.

Til sammen ville dette ha blitt dyrt:

DVD-film: £16.50 = 195 kroner
+ porto £1.79 = 21 kroner

Sum: 216,-

+ MVA 46.50,-
+ tollgebyr 149,-*

Totalsum: 411,50 kroner.

Klag

Posten tar seg av fortollingen av de fleste pakker, siden de færreste har tid til å fortolle pakkene selv.

Siden det later til å herske en del forvirring om 200 kroners-grensen, kan det tenkes at du blir avkrevd tollgebyr og moms selv når pakken koster 200 kroner uten porto.

Skjer dette, anbefaler vi deg å printe ut denne artikkelen og levere den sammen med en klage til Posten samt kontakte DinSide.

- Nytter ikke dette, bør du ta kontakt med tollmyndighetene i ditt tolldistrikt, sier Toril Hagen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

*62 kroner dersom du fortoller selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!