Tolltull til side

200 kroners-grensen for småpakker fra utlandet skal ikke inkludere porto, sier tollmyndighetene nå. Tidligere sa de det motsatte.

Toll- og avgiftsdirektoratet har tidligere sagt til DinSide at varen du bestiller ikke må være verdt mer enn 200 kroner inkludert porto. Nå er tonen en annen.

Ingen tvil

- Reglene er helt greie. Bestiller du en vare til maksimalt 200 kroner, skal du ikke betale toll og moms. Portoen holdes utenfor 200 kroners-grensen, sier Toril Hagen, underdirektør i juridisk avdeling i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Slik er det nå

Dette er en god nyhet for alle som handler CD-plater og DVD-filmer i utenlandske nettbutikker. Særlig DVD-filmer koster tett oppunder 200 kroner, og kunne ha blitt tollpliktig. Slik skal det være:

Tolltull til side

DVD-film: £16.50 = 195 kroner
+ porto £1.79 = 21 kroner

Totalsum: 216 kroner, ingen toll.

Slik er det ikke

Dersom 200 kroners-grensen også skulle gjelde porto, ville regneeksempelet over medføre tollbehandling og plikt til å betale 24 prosent moms samt tollgebyr til Posten.

Til sammen ville dette ha blitt dyrt:

DVD-film: £16.50 = 195 kroner
+ porto £1.79 = 21 kroner

Sum: 216,-

+ MVA 46.50,-
+ tollgebyr 149,-*

Totalsum: 411,50 kroner.

Klag

Posten tar seg av fortollingen av de fleste pakker, siden de færreste har tid til å fortolle pakkene selv.

Siden det later til å herske en del forvirring om 200 kroners-grensen, kan det tenkes at du blir avkrevd tollgebyr og moms selv når pakken koster 200 kroner uten porto.

Skjer dette, anbefaler vi deg å printe ut denne artikkelen og levere den sammen med en klage til Posten samt kontakte DinSide.

- Nytter ikke dette, bør du ta kontakt med tollmyndighetene i ditt tolldistrikt, sier Toril Hagen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

*62 kroner dersom du fortoller selv.