Tok Johannesurt og p-piller, ble gravide

To svenske kvinner har blitt gravide til tross for at de brukte p-piller. Samtidig bruk av urtemedisinen Johannesurt er trolig forklaringen.

Tok Johannesurt og p-piller, ble gravide

To svenske kvinner har blitt gravide til tross for at de brukte p-piller. Samtidig bruk av urtemedisinen Johannesurt er trolig forklaringen.

Av Hanna Hånes

Johannesurt eller perikum (bildet) brukes mot milde depresjoner, angst og uro. Urten er et alternativ til nyere antidepressiver. Flere handelsmerker er godkjent som naturlegemidler av Statens legemiddelverk.

Johannesurt inneholder et stoff som øker nedbrytningen av enkelte andre medisiner, som for eksempel p-piller, hiv-medisiner og det blodfortynnende middelet warfarin (Marevan). Advarslene mot dette kom i internasjonale tidsskrifter for vel et år siden.

To graviditeter

Nå melder avisen Dagens Nyheter at to svenske kvinner har blitt gravide etter at de kombinerte p-piller og Johannesurt. Den ene er 31 år gammel. På grunn av nedstemthet begynte hun å ta Johannesurt i juli 2000. I november ble det konstatert at hun var gravid.

Den andre er en 28 år gammel kvinne som hadde tatt p-piller i ti år. I november 2000 ble det slått fast at hun var gravid. Noen måneder senere fødte hun et friskt barn.

I Norge er det ikke meldt om graviditeter som følge av at kvinner har kombinert p-piller og Johannesurt. I pakningsvedleggene for Johannesurt opplyses det at urten kan redusere virkningen av andre legemidler, som p-piller.

- Inntil nylig var det ikke rapportert om graviditeter, men om gjennombruddssblødninger, som er et tegn på nedsatt virkning av p-piller, sier forsker Harald Lislevand i Statens legemiddelverk, til mozon.no.

Må informere i pakningsvedlegg

Lislevand legger til at p-pilleprodusentene også er pålagt å advare om samvirket mellom p-piller og Johannesurt i sine pakningsvedlegg. Bare de nye p-pillene har foreløpig fått med seg denne opplysningen, men advarslene vil også komme med i vedleggene til eldre p-pilletyper etter hvert som pakningsvedleggene trykkes opp på nytt.

I fjor strammet Legemiddelverket inn salget av Johannesurt. Etter 1. april ble slaget begrenset til apotek. Det ble slutt på salget av Johannesurt i helsekostbutikker. - Vi tror dette vil gi bedre informasjon til brukerne, og vi vil få bedre oversikt over salget, sier Lislevand.

Virkningen av Johannesurt på p-pilleomsetningen kan fortsette to uker etter at man har sluttet å ta urtemiddelet. Først og fremst er det de såkalte cytochrom P450-enzymer i leveren som påvirkes. Men også andre omsetningsveier for legemidler kan påvirkes av stoffer i Johannesurt.

Mozon.no 05.02.2002.