Tobakksvarer skal ut av synsfeltet

Fra nyttår vil du ikke se tobakksvarer i norske butikker - men du kan kjøpe.

<b>SÅ LENGE INGEN SER DET:</b> Tobakksvarer blir ikke forbudt, men fra nyttår må de være HELT usynlige i butikken. Foto: Kim Jansson
SÅ LENGE INGEN SER DET: Tobakksvarer blir ikke forbudt, men fra nyttår må de være HELT usynlige i butikken. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt lov å kjøpe og selge det - så lenge ingen ser det. Fra nyttår må tobakksvarene gjemmes i norske kiosker og butikker. Det blir nemlig forbudt å vise kunden tobakksvarer.

1. januar 2010 blir synlig oppstilling av tobakksvarer forbudt i Norge. Forbudet mot synlig oppstilling av tobakksvarer gjelder på alle utsalgssteder hvor tobakk og/eller røykeutstyr selges.

Du vil heller ikke finne synlige sigarettpakker bak bardisken på utesteder. Forbudet inkluderer nemlig også andre utsalgssteder enn de tradisjonelle, slik som konserter, utstillinger og festivaler.

Også andre, midlertidige utsalgssteder som ikke er knyttet til lokaler, transportmidler eller lignende, må følge de nye reglene. Tobakksvarer skal heller ikke være synlige på taxfree-salg, ifølge Helsedirektoratet.

Røyk og snus blir dyrere!

Hva mener du?

Har forbudet mot synlige tobakksvarer noen hensikt? (Avsluttet)
Nei, dette er noe ordentlig tull.(59%)
Ja, dette har en klar helsemessig gevinst.(31%)
Jeg bryr meg ikke så lenge jeg får tak i disse varene.(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gjelder også liksom-snus

- Nå forsvinner den reklameeffekten som tobakkspakkene har hatt i butikken. Dette betyr at både snus og røyk vil bli mindre synlig i hverdagen. Vi håper det vil føre til at færre unge begynner med tobakk og at det blir lettere å slutte for de som prøver, sier Kaja Kierulf, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Det er derfor ikke nok at tobakksproduktene fjernes. Også godteri som minner om tobakk, skal bort:

I tillegg til tobakksvarer og røykeutstyr, kan heller ikke imitasjoner av disse være synlig for kundene. Dette kan for eksempel være lekesigaretter, sjokoladesigaretter og lignende, ifølge nettprotalen Regelhjelp.no

Denne automaten får være som den er, men klistremerkene med symboler blir erstattet med tekst, ifølge leverandøren Vensafe. Foto: Kenneth Larsen
Denne automaten får være som den er, men klistremerkene med symboler blir erstattet med tekst, ifølge leverandøren Vensafe. Foto: Kenneth Larsen Vis mer


Piper og sigarettpapir må også bort

De praktiske konsekvensene for bransjen er at utsalgsstedene må oppbevare tobakksvarer og røykeutstyr som for eksempel sigarettpapir, askebeger, piper og sigarettetui slik at de ikke er synlige for kunden.

Automatkort og andre gjenstander til bruk i forbindelse med salg via automatkort, skal heller ikke være synlig for kundene. Automatkort som benyttes ved kjøp av tobakk skal ha en nøytral utforming.

Stor jobb for butikkene

- Vi følger myndighetenes retningslinjer og er godt igang med tiltak for å få dette klart til 1. januar, sier Bjørnar Mickelson, informasjonsrådgiver i ICA, til DinSide.

Han forteller at ICA-butikkene i utgangspunktet har felles løsninger som de nå innfører frem mot januar.

- Det kan likevel bli små individuelle tilpasninger. Mange av butikkene våre bruker i dag Vensafe-løsninger der tobakken er skjult inne i disse Vensafe-skapene. Kortene til disse automatene vil nå blir skjult inne i skap i kassene med porter foran. I noen butikker kan man i stedet kjøpe kortene ved hjelp av nøytrale touch-skjermer, sier Mickelson.

Han forteller også at i de butikkene som benytter tobakkskap og snusskap, så vil skapene blendes slik at tobakken ikke blir synlig.

- Vi kommer også til å installere en ugjennomsiktig boks til oppbevaring av småvarer.

DinSide følger med: Du blir lurt av prislappen!

Kan gjemmes i skuffen

Helsedirektoratet sier at det er opp til det enkelte utsalgssted å finne hensiktsmessige løsninger på den nye problemstillingen. Det vil for eksempel være tillatt at varene skjules i skuffer eller skap. Når det gjelder opplysninger om vareutvalg og pris, så kan dette gis i form av en nøytralt utformet liste.

Det er Helsedirektoratet som fører tilsyn med at forbudet mot synlig oppstilling av tobakksvarer overholdes.

Spesialbutikker får fortsette

Spesialforretninger for tobakk er unntatt fra forbudet. Et utsalgssted er definert som et sted som ”hovedsakelig selger tobakksvarer og røykeutstyr.” Kriteriet om at utsalgsstedet ”hovedsakelig” må selge slike varer, skal tolkes strengt.

Dersom utsalgsstedet på grunn av sitt varesortiment i mer enn ubetydelig utstrekning må forventes benyttet av andre enn kunder som har ønsker å kjøpe tobakksvarer eller røykeutstyr, er ikke utsalgsstedet en spesialforretning. Utsalgssteder som tilbyr pengespill og tobakk, frukt og tobakk og lignende omfattes derfor av forbudet. I disse butikkene må tobakksvarene ikke være synlige, ifølge Regelverk.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!