Røyking kan føre til en lang, lang rekke kreftsykdommer... Foto: COLOURBOX
Røyking kan føre til en lang, lang rekke kreftsykdommer... Foto: COLOURBOXVis mer

Tobakkens dødsliste vokser

Nå kan man legge enda tre kreftsykdommer til listen over røykingens livsfarlige bivirkninger.

Alle vet at man kan få lungekreft av å røyke, men det er dessverre ikke den eneste kreftformen som kan knyttes til sigarettrøyking. Ifølge danske Kræftens Bekæmpelse kan man nå føre opp enda tre kreftformer på listen over tobakksfremkalte sykdommer, som nå teller hele 22 ulike kreftsykdommer.

De tre nye kreftformene som nå også knyttes til røyking er tarmkreft, endetarmskreft og eggstokkreft.

Les også: Finnmarkinger røyker mest

Vanlige kreftformer

Dette ble nylig presentert av IARC (WHOs kreftforskningsinstitutt), som akkurat har gjennomgått all ny forskning om kreftfremkallende stoffer, deriblant tobakk.

- Tarmkreft og endetarmskreft er svært vanlig, sier overlege Jørgen H. Olsen, som er leder for Institutt for Epidemiologisk Kræftforskning hos Kræftens Bekæmpelse.

- De ligger begge på topp ti-listen over de vanligste kreftformene hos både menn og kvinner. Ikke fullt så mange får eggstokkreft.

Passiv røyking gir også kreft

Røykerelaterte kreftformer
 
Munnhulekreft
Kreft i svelget
Spiserørskreft
Kreft i magesekken
Tykktarms- og endetarmskreft
Leverkreft
Kreft i buksppyttkjertelen
Kreft i nesehulen og bihulene/svelgrommet
Strupekreft
Lungekreft
Livmorhalskreft
Eggstokkreft
Blærekreft
Nyrekreft
Kreft i urinlederen
Myeloid leukemi


IARC konkluderer i tillegg med at røyking sannsynligvis også kan føre til brystkreft, og at det er mye som tyder på at passiv røyking kan gi kreft i strupe og svelg. Man vet fra før at passiv røyking kan føre til lungekreft.

Les også: Dette synes vi om røyking

For første gang har man også påvist en sammenheng mellom foreldres røyking før og under graviditeten og barns risiko for å få kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror at vi nå har kommet til et punkt hvor vi ikke kan føre opp flere kreftrelaterte skadevirkninger ved aktiv røyking på listen over tobakkens helsefarer, sier Olsen.

- Men det kan alltids dukke opp flere kreftformer som er relatert til passiv røyking. Det tar nemlig mange år å skape et vitenskapelig sikkert nok grunnlag til at noe blir ført opp på IARCs liste over kreftfremkallende stoffer. Passiv røyking ble for eksempel ikke tatt med før i 2006.

Les også: Farligst å røyke tidlig på dagen

Lungekreft fortsatt størst

Lungekreft er imidlertid fortsatt den største tobakksrelaterte kreftformen, og sammenhengen mellom røyking og lungekreft ble påvist allerede i 1943 av to tyske professorer ved Friedrich Schiller Universitet i Jena. De fant at røykere hadde 16 ganger så stor risiko for lungekreft som ikke-røykere, og at svært få ikke-røykere får lungekreft.

Den gangen ble studien i stor grad ignorert, delvis fordi verden var i krig, og delvis fordi forskning fra det nazistiske Tyskland på den tiden ikke nøt særlig stor anerkjennelse i resten av verden.

Les også: Røykevaksine snart på markedet

Først i 1952 påviste britiske forskere den samme sammenhengen, og det tok enda lenger tid før resten av den vitenskapelige verden ble overbevist. De fleste forskere var nemlig skeptiske til sammenhengen helt til flere år senere, da det kom store amerikanske undersøkelser som kunne fremvise de samme resultatene.

Mange årsaker til kreft

Men selv om tobakk kan knyttest til en rekke kreftsykdommer er ikke det ensbetydende med at tobakken alene forårsaker disse sykommene. Man tror at de fleste kreftsykdommer blir utløst av et samspill av en rekke ulike årsaker, og årsakssammenhengen er slett ikke alltid klar. Lungekreft er imidlertid den kreftformen hvor forbindelsen til røyking er klarest.

Lyst til å slutte å røyke? Slik gjør du det på ti dager.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Politiken