Tobakk skal gjemmes bort

Gjemmes tobakk bort, vil det bli solgt mindre, ifølge ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

I løpet av 2009 blir det forbudt å plassere tobakk og snus over disken. Færre kjøper røyk når den gjemmes bort, viser ny forskning.

Gjør kremen deg slank?

I 2009

Et forbud mot synlig plassering av tobakksvarer kan gi færre røykere, er konklusjonen i en fersk kunnskapsoversikt fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter overfor Aftenposten at det blir forbud mot tobakksutstilling i butikkene i løpet av 2009.

- Vi legger fram en sak om dette i Stortinget til høsten, og blir det flertall, gjennomfører vi forbud mot synlig oppstilling i løpet av 2009. Vi ønsker en overgangsordning slik at kiosker og butikker kan forberede de praktiske tingene, sier Libak.

Aprilspøk: Gravide utestenges fra polet

Tilbakefall

De såkalte tobakkskortene med strekkode som finnes i enkelte butikker, skal også vekk.

- At tobakken er så godt plassert ved kassene øker særlig risikoen for tilbakefall blant forhenværende røykere. De fristes til impulskjøp når de står i handlekøen, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS.

Norge er ikke først ute med å usynliggjøre tobakken i butikkene. Island, Irland, Thailand og mange provinser i Canada praktiserer allerede slike ordninger.

Departementet vil foreslå at spesialforretninger som kun selger tobakk, får et unntak fra forbudet.

Mer Helse:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer