To uker til influensatoppen

Toppen på influensabølgen kommer om to uker. Det mener Folkehelsa. De siste ukene har det vært meldt om stadig flere tilfeller.

I snart to måneder har det vært sporadiske tilfeller av influensavirus A, og de få tilfellene man har sett av influensavirus B her i landet har kun vært importtilfeller.

- Vi har sett en stigning i influensautbrudd de siste ukene, og regner med at influensatoppen vil komme i løpet av de neste par ukene. Influensaen i år er heldigvis ikke så aggressiv som fjorårets, så det er ikke sikkert det blir så stor spredning som i fjor, sier forsker ved Folkehelsa, Olav Hungnes.

Det første influensautbruddet denne sesongen oppsto blant militære i indre Troms, og ble identifisert som en undertype av influensavirus A (H1N1).

Lite vaksiner igjen
Overlege ved Folkehelsa, Hanne Nøkleby, opplyser at det til at det er svært lite vaksiner igjen her til lands.

- Influensavaksinen var utsolgt før jul, men en ny forsyning kom til desember. Jeg har ikke full oversikt over hvor og hvor mye vaksiner som finnes igjen på markedet, men det er i hvert fall svært lite. Det beste å gjøre dersom du vil vaksinere deg er å kontakte legen din, slik at han eller hun kan prøve å oppsøke hvor det finnes vaksiner igjen, legger Nøkleby til.

Kan bli syk selv om man er vaksinert
Hungnes påpeker at det hovedsakelig er de som er i risikogruppen som bør vaksinere seg. Det innebærer personer over 65 år, voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, særlig de som har nedsatt lungekapasitet, samt voksne og barn med kroniske hjerte-karsykdommer, voksne og barn med sykdommer som gir nedsatt infeksjonsresistens, og beboere på alders- og sykehjem.

- Man kan få influensa selv om man er vaksinert, opplyser Hungnes.

Silje Stavik, mozon.no, 01.02.2001