<strong><b>MÅ BETALES:</strong></b> Strømregningen kan muligens utsettes, men det kan ikke årsavgiften. Fakturaen kommer i posten nå. Foto: Stine Okkelmo
MÅ BETALES: Strømregningen kan muligens utsettes, men det kan ikke årsavgiften. Fakturaen kommer i posten nå. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

To regninger du vil merke

Mange frykter strømregningen i mars. I tillegg kommer årsavgiften på bil.

Publisert
Sist oppdatert

De neste månedene kan bli økonomisk trangere enn det du hadde budsjettert med. Kulde og vannmangel har skrudd strømprisene i været, og dette betyr større utgifter de neste månedene dersom du ikke virkelig har satt boligen på sparebluss.

I tillegg kommer årsavgiften på bil som forfaller den 22. mars. Dermed kan mars bli en tøff måned for en del norske husholdninger.

>>>KALKULATOR: Finn billigste strømleverandør

2.000-3.000 mer for strøm

Det er spesielt boligeiere i Nord-Norge, i Midt-Norge og på Østlandet som vil merke det på strømregningen.

Tidspunktet for når strømregningen din forfaller, avhenger av din avtale med strømleverandøren og også av netteieren, men de fleste har enten avregning med avlesning seks ganger i året, eller de har kvartalsvise forfall basert på gjennomsnittspris.

Uansett vil de fleste av oss måtte betale en strømregning i løpet av mars eller april.

Energi Norge har estimert at strømregningen for mars og april kan bli 2.000-3.000 kroner høyere enn for samme periode i fjor. Bare for februar isolert må man regne med en økning på 700-1.000 kroner (inkludert moms) sammenlignet med januar måned.

DinSide-lesernes beste strømsparetips:


Beregningen er basert på fremtidsprisene hos Nord Pool, og et forbruk på 5.000 kWh i perioden frem til 25. april.

2.790 kroner i årsavgift

Årsavgiften avhenger heldigvis ikke av strømprisene, men den skal likefullt betales i mars. Satsene for årsavgift vedtas av Stortinget hvert år, og betalingsfristen for årsavgiften er 22. mars. Det gis ikke utsettelse, men hvis kjøretøyet vrakes innen 22. mars, så slipper du å betale årsavgiften.

Satsene er i hovedtrekk:

 • Bil under 7,5 tonn (inkl. røde prøveskilt) 2.790 kr
 • Bil under 7,5 tonn, diesel uten partikkelfilter 3.245 kr
 • Motorsykkel 1.705 kr
 • Campingvogn, tilhenger over 350 kg 1.045 kr
 • Tilleggsavgift for alle overnevnte 250 kr
 • Moped, traktor, taxi, veteran, elbil m.fl. 395 kr
 • Tilleggsavgift for sistnevnte 50 kr
 • Utsetter strømregningen

  Kanskje vil de høye strømregningene føre til ekstra mye jobb for pengeinnkreverne. Strøm ligger i alle fall på topp når det gjelder regninger som nordmenn har problemer med å betale ved absolutt siste forfall.

  Christian Poppe, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, har tidligere sagt til DinSide at han tror dette henger sammen med at strømregningen er en av regningene en kan få dekket av sosialkontoret. Les mer: De sure regningene

  Du kan imidlertid utsette strømregningen uten å få inkassoselskapene på døren. Flere av strømleverandørene tilbyr deg å dele opp strømregningen dersom du tar kontakt før forfall:

  "De siste månedene har vi hatt uvanlig kald vinter, noe som medfører at mange bruker mer strøm enn vanlig. Derfor vil nok neste faktura du mottar være noe høyere enn vanlig. Vi hjelper deg gjerne med en betalingsutsettelse slik at du kan dele opp regningen slik det passer deg", skriver Fjordkraft på sine nettsider.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer