To pupper og en BH

Stroppeløs, push-up, med eller uten spiler? Hvilken modell passer puppene dine best? Finn svaret i vår BH-guide.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare bare å finne en BH som passer. Det er mye som skal stemme: Puppene skal ligge godt inni BH-en, de skal ikke drukne helt bak toppen eller kjolen, de skal ikke være for små, men heller ikke for store, og så skal BH-en være behagelig å gå med.

- Det aller viktigste er at BH-en har riktig størrelse, og deretter kommer passformen. Alle har forskjellige ønsker, så her finnes ingen mal. Mye kommer blant annet an på kroppsbygningen til kvinnen, sier butikksjef Vera Kleppo ved Pikant Under på CC Vest utenfor Oslo.

Som oftest er det flere type modeller som passer, det avhenger bare litt av antrekket du skal ha på deg.

Her er vår guide i BH-jungelen, så blir det kanskje lettere å finne den rette for deg:

Les også: Guttas vanlige sex-tabber! Klarer han å ta av BH-en?

For enhver smak

Vanlig BH uten spile. Denne type BH kalles ofte for myk BH. Den gir bysten en naturlig form og finnes i enkle og funksjonelle varianter. Denne type BH gir sjelden god støtte og kan ofte få puppene til å se litt trekantet ut.

- Disse brukes ofte av de som er litt ømfintlige ovenfor spiler, eller som synes spiler er ubehagelig, sier Kleppo. Hun legger til at spileløse BH-typen har kommet på moten igjen, men at de er best egnet for dem med fast byste, med andre ord unge kvinner eller kvinner med silikonpupper.

Vet du at silikonpupper kan gi hudkreft?

Spile-BH. En spile-BH har stive bøyler under hvert bryst for å støtte og løfte bysten. Spilen hjelper også til å forme og avgrense brystet ditt. En spile-BH reduserer belastningen på ryggen med 50 prosent.

Les også: Ryggsmerter av BH

T-shirt-BH/formpresset BH. Denne BH-en har ingen sømmer over skålen og sitter nesten som et annet hudlag omkring brystet. Den fås ofte i tynt lycra-stoff, og ser bra ut under ettersittende klær og t-skjorter.

Spile-BH med polstret skål. Denne gir brystet en god støtte, og tøyinnleggene gir en fin og jevn overfalte med en rundere og større fasong. Forskjellen på denne modellen og en formpresset BH (T-shirt-BH) er at en polstret BH kan ha sømmer over skålen som gjør at den blir mer raffinert.

Push-up-BH. De fleste har hørt om wonderbra. Push-up-BH-en gjorde stor suksess da den ble introdusert på 1990-tallet. En push-up-BH er som en polstret spile-BH, men løfter brystene mer. I tillegg klemmer den brystene sammen. Resultatet blir en real kløft. Egner seg under festantrekk med utringning.

Un-Bra. Denne BH-en har en selvklebende innside som gjør at den sitter der den skal. Den har også en frontlukning som gjør at du kan variere om du vil ha litt kløft, stor kløft eller vanlige bryster. BH-en kommer i flere forskjellige farger og noen typer har egen push-up-effekt. Un-Bra passer fint til festklær med åpen rygg og lette sommertopper.

Minimizer. En minimizer-BH fordeler brystene (i en litt større og flatere form,) slik at de ser mindre ut. En minimizer-BH kan redusere cup-størrelsen opptil én størrelse.

Stroppeløs-BH. Denne modellen er uunnværlig til festlige anledninger og under åpne sommertopper. Her er det ekstra viktig at du får riktig størrelse slik at BH-en sitter godt. Skulderstropper pleier alltid å følge med, slik at du kan variere ved behov.

Sports-BH. En god sports-BH er et must hvis du trener og ønsker å ta best mulig vare på brystene dine. En riktig sports-BH gjør at brystene holder formen og spensten lengre. Den gir også støtte slik at du unngår unødvendig belastning for rygg, skuldre og nakke. En sports-BH skal være stødig og holde brystene på plass når du hopper og løper.

Visste du at du kan få hengepupper av å spille sandvolleyball?

Balconette. Denne har en vannrett utringning, og stroppene er festet lengst ut mot skuldrene. Ofte er den også stroppløs for å passe under stroppløse kjoler.

Amme-BH. En amme-BH skal ha en enkel åpne-og-lukke-funksjon på forsiden i tillegg til høy komfort. Stilig design er også bra, da dette er en periode av livet hvor det gjelder å være ekstra snill mot seg selv!

Torsolette. En torsolette er en korsettlignende topp som både har BH-funksjon og er figurformende. Den er gjerne designet med strømpeholdere nederst. Den er ekstra populær under brudekjolen.

Les om Katie Holmes som brukte 20.000 kroner på undertøy da hun giftet seg med Tom Cruise:

Når det gjelder vasking av BH gjelder samme anbefalinger for alle, og det er å vaske den for hånd. Da ser den ny ut lengst mulig. Hvis du vasker i maskin, legg BH-en i en vaskepose og vask med lav temperatur, maks 40 grader, uten sentrifugering. Vask hvitt tøy separat og ikke bruk skyllemiddel. Følg ellers vaskerådene på BH-en.

Kilde: Underverker.no