<b>RESERVERER SEG MOT TELEFONSALG:</b> I går hadde to millioner nordmenn reservert seg mot telefonsalg. Flest er i Oslo, Akershus og Hordaland. Foto: <i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
RESERVERER SEG MOT TELEFONSALG: I går hadde to millioner nordmenn reservert seg mot telefonsalg. Flest er i Oslo, Akershus og Hordaland. Foto: Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

To millioner sier nei takk til reklame

Har reservert seg mot telefonsalg og adressert reklame.

30. juli rundet antall registreringer i Reservasjonsregisteret 2 millioner forbrukere. Dette vil si at det er 2 millioner nordmenn som har sagt nei takk til telefonsalg og adressert reklame.

Ifølge Brønnøysundsregistrene, som er de som drifter registeret, har bortimot alle de registrerte reservert seg mot telefonsalg, mens over halvparten også har reservert seg mot direkte adressert reklame.

Reservasjonsregisteret: Her kan du reservere deg mot telefonsalg og uadressert reklame

I reservasjonsregisteret kan du kun reservere deg mot adressert reklame og telefonsalg. Dersom du ønsker å reservere deg mot uadressert reklame, gjør du dette hos Posten. Det er imidlertid flere enn postmannen som legger reklame i postkassen din, så i tilleg bør du klistre en lapp på postkassen med teksten "Nei takk til uadressert reklame". Det må ikke være en "offisiell" klistrelapp.

Ifølge en undersøkelse av Statens institutt for forbruksforskning, sier likevel 81 prosent at de har blitt oppringt av selgere, på tross av reservasjon i Reservasjonsregisteret.

De største fylkene

Fylkene med flest innbyggere som har reservert seg mot telefonsalg og reklame, er Oslo, Akershus og Hedmark. Kanskje ingen stor overraskelse, ettersom Oslo og Akershus er de mest folkerike fylkene i landet. I Akershus er det 238.786 som har reservert seg mot telefonselg og reklame, mens tallet er 237.936 i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsatt ende av tabellen finner vi Ishavsøyene (10 reservasjoner), Finnmark (25.873 reservasjoner) og Sogn og Fjordane (39.390 reservasjoner).

Slik reserverer du deg mot telefonsalg

Tre prosent av nordmenn vet ikke at de kan reservere seg mot telefonsalg, ifølge rapporten fra SIFO. Hele 15 prosent vet ikke at de kan reservere seg mot frivillige organisasjoner.

Sleipe svensker selger truser

HUSK: Du må hake av her om du også vil slippe giver-telefoner.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HUSK: Du må hake av her om du også vil slippe giver-telefoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Slik bør du gå frem for å unngå det mange velger å kalle "telefonterror":

  • Gå inn på brreg.no/reservasjon for å reservere deg.
  • Husk å huke av "Jeg vil også reservere meg mot markedsføring fra frivillige organisasjoner" om du ønsker det.
  • Husk også å legge inn telefonnummeret ditt. Da er du mer sikker på at telefonselgerne får reservasjonen med seg, men mange glemmer dette, ifølge Forbrukerombudet.
  • Blir du likevel oppringt, bør du høre hvorfor. Hevder de å ha et kundeforhold til deg, kan du be dem om å likevel ikke ringe deg.
  • Hjelper ikke noe av dette, kan du klage til Forbrukerombudet. Det gjør svært mange, og DinSide ser i våre gjennomganger av ombudets postlister at de følger opp sakene. Klageskjema finner du her.