To glass mot høyt blodtrykk

Menn med høyt blodtrykk kan få bedre helse av to glass vin om dagen. Det viser en stor amerikansk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Menn med høyt blodtrykk kan beskytte seg selv mot hjerteinfarkt ved å drikke alkohol tilsvarende ett til to glass vin daglig. Det kommer fram i en stor undersøkelse av direkte sammenheng mellom alkohol og høyt blodtrykk, skriver Svenska Dagbladet.

- Det er viktig at personer med høyt blodtrykk diskuterer alkoholvanene sine med legen. Høyt alkoholkonsum øker blodtrykket, men samtidig peker våre resultater på at redusert hjerterisiko ved moderat inntak også kan gjelde menn med høyt blodtrykk, sier Kenneth Mukamal, en av forskerne bak studien.

Her er seks tips for å få lavere blodtrykk:

Redusert risiko

Undersøkelsen ble denne uka publisert i det anerkjente amerikanske tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Den bygger på data fra den store epidemiologiske undersøkelsen Health Professional Study.

Undersøkelsen startet i 1986 og omfatter 51 000 amerikanske menn som jobber i helsesektoren. Blant dem ble nær 12 000 menn med høyt blodtrykk fulgt nøye opp, hvorav 653 deltakere fikk hjerteinfarkt.

Resultatene viser at de som drakk en til to drinker daglig reduserte risikoen for både dødelig og ikke-dødelig hjerteinfarkt. Koblingen mellom alkoholinntak og lavere risiko for hjerteinfarkt gjaldt også når andre kjente risikofaktorer som kosthold, fysisk aktivitet og vekt ble tatt med i betraktningen.

Derimot så man ingen sammenheng mellom alkoholinntaket og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer, død generelt eller hjerneslag. Studien omhandlet ikke kvinner.

Visste du at unger gutter har større risiko for å få høyt blodtrykk enn jenter?

Hittil har sammenhengen mellom alkohol og høyt blodtrykk vært omdiskutert. Grunnen er at høyt inntak av alkohol øker blodtrykket. Derfor har mange blodtrykkspasienter blitt rådet til å droppe eller redusere inntaket av alkohol for å ikke forverre blodtrykkssykdommen.

- Må tolkes forsiktig

Men det gjelder altså å ikke drikke for mye, noe forskerne selv er svært nøye med å påpeke. De setter grensen på tre glass vin per dag.

Avdelingsoverlege Tor Ole Klemsdal ved Ullevål universitetssykehus er ekspert på høyt blodtrykk. Han mener resultatene må tolkes forsiktig.

- I denne studien, som i andre epidemiologiske studier, kan det være vanskelig å kontrollere for alt som skiller de som drikker alkohol og de som ikke drikker alkohol. Man har for eksempel tidligere observert gunstige sammenhenger mellom hjerteinfarkt og bruk av østrogener eller E-vitaminer, som ikke viste seg å holde stikk.

- Derfor kan man ikke begynne å anbefale folk å drikke mer alkohol på bakgrunn av denne studien, sier Klemsdal. Men han påpeker at det heller ikke er nødvendig å advare mot et moderat alkoholkonsum.

- Dét synes i alle fall å være trygt, sier han.

Har du høyt blodtrykk? Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer