To får stryk

Det kan være farligere å gå med et dårlig produkt, enn uten, ifølge refleksekspert.

Reflexconsult har testet åtte refleksvester for jogging og fritidsbruk. Testens vinnerer er vesten fra Biltema, lengst til venstre på bildet. Foto: Per Ervland
Reflexconsult har testet åtte refleksvester for jogging og fritidsbruk. Testens vinnerer er vesten fra Biltema, lengst til venstre på bildet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reflexconsult, som blant annet driver med sertifisering, testing og kvalitetskontroll av refleksprodukter, har testet refleksvester for jogge- og fritidsbruk. Av åtte testede vester er det to som faller igjennom alle krav, og spesielt én som utmerker seg som testens dårligste.

- Det er i særklasse vesten fra MX-Sport som skiller seg ut som testens verste, sier Stig A. Schibbye i Reflexconsult til DinSide.

- Det er faktisk tilfeller hvor det er farligere å gå med noe som er dårlig, enn med ingenting, sier Stig A. Schibbye. Dette er fordi sjansen for å bli sett er liten, men man tror at man blir sett. Så hvis man endrer adferd på grunn av at man bruker produktet, kan det være livsfarlig, forklarer han.

Gangfelt gir fotgjengere falsk trygghet

Stig A. Schibbye har testet refleksvestene. Han driver med blant annet sertifisering av refleksprodukter i firmaet Reflexconsult. Foto: Per Ervland
Stig A. Schibbye har testet refleksvestene. Han driver med blant annet sertifisering av refleksprodukter i firmaet Reflexconsult. Foto: Per Ervland Vis mer


Disse er testet

Reflexconsult har testet åtte refleksvester for jogge- og fritidsbruk, kjøpt hos store kjedebutikker og sportsbutikker i Norge: Clas Ohlson, Sportshuset, Biltema, G-sport, Intersport, Smartclub, Coop OBS og MX-Sport.

Vestene som selges i Norge skal etter norsk lov være CE-merket. Dette betyr at de skal være typegodkjent av EU og testet etter visse kriterier. Det stilles krav til blant annet refleksjonsverdier, farge og luminans (fargen på tekstilet som skal synes under forhold når refleksen ikke virker), mengden refleks på vesten og hvordan refleksen er plassert, samt merking av hvilken standard produktet er godkjent etter. I tillegg skal det følge med bruksanvisning.

De åtte vestene som er testet i denne testen, er merket som godkjente etter standard for fritidsbruk (EN 1150) eller standard for yrkesbruk (EN 471). Du kan se alle testresultatene og Reflexconsults vurderinger om hver enkelt vest, lenger ned på siden.

Refleks kan redde livet ditt

Visste du dette om refleks?

 • Uten refleks er du synlig først på 25 - 30 meters hold, med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.
 • Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent.
 • I tettbygd strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t 2 sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet, i denne sammenhengen er det et hav av forskjell.
 • 30-35 fotgjengere mister livet. 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare om lag 5 prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks. Hvert år blir 850-900 fotgjengere skadet i trafikken, og 30-35 personer mister livet.
 • Kun to av ti voksne bruker refleks. I 2002 svarte hele 89 prosent av befolkningen at de tror refleks øker fotgjengernes sikkerhet, men Trygg Trafikks årlige tellinger viser at bare to av ti voksne fotgjengere i tettbygd strøk faktisk bruker refleks. I en uhøytidelig avstemming på DinSide i november 2009 spurte vi leserne om refleksbruk. 45 prosent sier de alltid bruker refleks, 34 prosent sier de bruker refleks noen ganger, mens 21 prosent sier de aldri bruker refleks.
 • (Kilde: Trygg Trafikk og DinSide.no)


  Bløffer med merkingen

  - Det viser seg at enkelte produsenter bløffer med merkingen og leverer vester som utgir seg for å være godkjente til tross for store mangler, sier Stig A. Schibbye.

  Testen viser at noen av vestene som er CE-merket med en av de gjeldende standardene (EN 1150 eller EN 471), slett ikke innehar de egenskapene som produktet skal ha ifølge standardkravene. Eksempelvis har vestene fra MX-Sport og Sportshuset det påkrevde CE-merket, men ingen av dem har alle de egenskapene de egentlig skal ha for å bli merket med de aktuelle standardene.

  Begge vestene stryker på refleksjonsverdi før og etter vask, og begge mangler bruksanvisningen som de ifølge standardkravene skal ha. I tillegg stryker vesten fra MX-Sport på refleksmengde, tekstilfarge og tekstilluminans. Mer detaljer om testresultatene kan du se lenger ned i teksten.

  Hvordan vite om vesten er bra

  - Når vestene er nye, ser alle tilforlatelig OK ut, også vesten fra MX-Sport. Men også som ny er vesten fra MX-Sport i særklasse dårlig, med for lite refleks i forhold til kravene, og for dårlig luminans, sier Schibbye til DinSide. Når vestene er nye, kan man faktisk bli forledet til å tro at MX-Sport-vesten også har refleks i logoen sin, men det er bare trykket med grå trykkfarge, sier Schibbye.

  Ifølge reflekseksperten er det vanskelig for folk flest å se om en vest er god eller dårlig, bare ved å se den i butikken.

  Men hvordan kan en vanlig forbruker vite om en refleksvest er bra eller ikke, dersom man ikke kan stole på at CE-merkingen og sertifiseringen er riktig? Her er Schibbyes tips til hva du kan se etter for å være litt mer sikker på at produktet du kjøper faktisk oppfyller standardene:

  • Se etter CE-merke, er det ikke det kan du være ganske sikker på at produktet ikke oppfyller kravene.
  • Brukerveiledning. Følger det med brukerveiledning, er det tegn på at produsenten følger med, og det er en god sjanse for at dette er en seriøs produsent. Dette øker sannsynligheten for at vesten er i orden og at produktet oppfyller kravene som produktet er merket med.

  Vet du hvor viktig det er å bruke refleks? Test deg selv her

  Beste og dårligste vest etter 15 vask.Alle vestene er merket med å skulle tåle minst 15 vask. Foto: Stig A. Schibbye/Reflexconsult AS
  Beste og dårligste vest etter 15 vask.Alle vestene er merket med å skulle tåle minst 15 vask. Foto: Stig A. Schibbye/Reflexconsult AS Vis mer


  Overraskende resultater

  - Det er overraskende og artig at det er de billige kjedene som man kanskje forbinder med middelmådige produkter, som har de beste vestene, sier Stig A. Schibbye i Reflexconsult om testresultatene.

  Vestene fra Biltema og Clas Ohlson kan smykke seg med henholdsvis første- og andreplass i testen. Sammen med SmartClub på tredjeplass og Intersport på fjerdeplass, er disse ganske like. Vestene fra Biltema og Clas Ohlson er også begge blant testens tre billigste (henholdsvis 49,90 og 39 kroner).

  - Men det som overrasker mest, er at en stor sportskjede som MX-Sport velger å selge et slikt produkt, det er hevet over enhver tvil at dette ikke er bra. At de velger å selge et slikt produkt, og til og med profilere butikken med logo, er uforståelig, sier Schibbye.

  MX-Sport og Sportshuset er testens tapere, og består heller ikke kravene til standardene de er merket med. Mens vesten fra Sportshuset er testens billigste (19 kroner), er vesten fra MX-Sport testens nest dyreste (100 kroner).

  - Legger oss totalt flate

  - Vi legger oss totalt flate, sier markedssjef i MX-Sport, Gaute Sjøtun, til DinSide. Dette er en tre år gammel vest som ikke burde vært i butikkene, og vi har allerede en ny vest fra Sportlite i butikkene, sier Sjøtun videre. Vi har ikke vært klar over dette (at vesten ikke består standardkravene, red. anm.), og føler at produsenten har lurt oss.

  Dersom du har en refleksvest fra MX-Sport liggende, lik den som er testet her, kan du levere den tilbake i butikken.

  - Vi har gitt beskjed til alle butikkene om at alle disse vestene skal fjernes fra butikk. Alle forbrukere kan ta med vesten til butikken og få nye, sier Gaute Sjøtun i MX-Sport til DinSide.

  Her er testresultatene, i stigende rekkefølge:

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  8. MX-Sport
  MX-sport fører flere vester. Vesten vi fikk da vi spurte etter størrelse L var en vest med store MX-sport logoer i front og rygg. Logoene er ikke i refleks, og med kun en stripe refleks foran og bak er dette alt for lite refleksareal i forhold til kravene. Refleksens refleksjonsegenskaper møter heller ikke kravene i ny tilstand. Og her er det flere feil: Tekstilet har feil gulfarge, for dårlig luminans, merking er feil og brukerveiledning mangler. Samtidig som vesten har testens dårligste refleks som ny, er det også denne som tåler vask dårligst. Konklusjonen er helt klar: Hold dere langt unna denne refleksvesten. Jumboplass.

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  7. Sportshuset
  Vesten fra Sportshuset ble levert i en liten tekstilpose. Vesten hevder å være godkjent etter EN 471, men har flere mangler i forhold til dette (bl.a. feil merking og manglende brukerveileding). Vestens refleks møter de fleste, men ikke alle, fysiske krav i standarden. Tekstilet har riktig farge og luminans. Vesten er oppgitt å tåle vask 25 ganger, men kom under terskelverdiene langt raskere enn dette, og bør kastes etter 10 vask. En vest testansvarlig ikke vil anbefale.

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  6. Coop Obs!
  Coop OBS fører den mest spesielle joggevesten. Den finnes i to fargekombinasjoner (gul/grønn og gul/rosa). Her er detaljer som ikke de andre ikke har: lomme for mp3-spiller, lomme for nøkkel og mer figursydd fasong. Den skiller seg også ut med å være den eneste joggevesten med glidelåsåpning i front. Både refleks og tekstil på denne vesten møter alle krav med god margin, -både som ny og etter vask. Men vesten tålte ikke vår vask spesielt godt. Refleksen var "limt på" og denne begynte å løsne allerede etter tre til fire vask. Refleksen på vår testvest falt aldri helt av, men ble hengende og slenge i sømmene. Testansvarlig kan ikke anbefale en vest som ikke tåler vask.

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  5. G-sport
  Vestene fra G-sport leveres i flere størrelser med store G-sport logoer i front og rygg. Vestene møter samtlige krav i standarden for både refleks og tekstil (farge/luminans). Refleksen holdt de 15 vaskene vi har testet med god margin, men ble vesentlig mer redusert enn de beste. Om man liker en vest med kjempestor reklame for leverandøren er dette greie vester.

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  4. Intersport
  Vestene fra Intersport er svært like vestene fra G-sport, men refleksen er bedre både som ny og den holder lengre i vask. Vesten ser derimot mer slitt ut etter vask med mange løse tråder. Også her får du stor reklame for leverandøren i front og rygg. Synes du dette er ok, og du tar deg bryet med å fjerne løse tråder etter vask, vil vesten fra Intersport være et godt valg.

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  3. SmartClub
  Smartclub har samme vestmodell som G-sport/Intersport, men med to refleksstriper foran og bak og uten de store reklamelogoene. Vesten har tilsvarende kvalitet som G-Sportvesten som ny, men holder reflekskvaliteten bedre etter vask. Selv etter 15 vask ser vesten tilnærmet ut som ny. Dette er en god joggevest.

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  2. Clas Ohlson
  Vesten fra Clas Ohlson gir et godt inntrykk og leveres i flere størrelser i tekstilpose. Den har god refleks som holder seg godt over kravene i standarden, også etter 15 vask, selv om løse tråder trekker ned helhetsinntrykket. Tekstilet har riktig farge og luminans. Vesten får noe trekk da brukeveiledning kun er på svensk/engelsk (norsk brukerveiledning er et krav).

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  Og vinneren er:

  Biltema
  Biltemas vest leveres i flere størrelser. Den har god refleks som ny og den var best etter 15 vask. Vesten er oppgitt å kunne vaskes maks 15 ganger, men denne vil tåle mer! Både farger og luminans overgår alle krav. Eneste vi har å trekke for er mangelfull brukerveiledning. Denne vesten anbefales av testansvarlig og blir rangert som best i test!

  Du kan lese detaljer om testen og testresultatene på nettsidene til Reflexconsult.no

  Testresultatene
  ForhandlerProdusentPrisPoengscoreRangering
  BiltemaBiltema49,9095,11
  Clas OhlsonRefleksprofil AS39,0089,72
  Coop Obs!Reflectil Norge AS149,0075,06
  G-sportReflectil Norge AS99,0076,35
  IntersportReflectil Norge AS99,0086,34
  MX-SportMX-Sport*100,0018,88
  SmartClubReflectil Norge AS79,0087,93
  SportshusetSportshuset*19,0052,57
  * Produktet inneholder ingen produsentnavn


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer