To av ti vet ikke hva liktorn er

Men tilstanden kan du behandle selv.

Liktorn er tettpakkete døde hudceller, eller fortykket hud, som stikker som en kjegle (torn) inn i foten.  Foto: Science Photo Library
Liktorn er tettpakkete døde hudceller, eller fortykket hud, som stikker som en kjegle (torn) inn i foten. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myten om at menn går sjeldnere til legen enn kvinner har fått et skudd for baugen.

For nå viser en ny undersøkelse at fire av ti menn som får liktorn belaster helsevesenet framfor å behandle skadene selv. Bare 25 prosent av kvinnene ville gjort det samme.

Liktorn er tydeligvis en ukjent fiende for en del av den norske befolkningen. For i undersøkelsen kommer det også fram at to av ti personer ikke vet hva liktorn er.

- At en av tre nordmenn søker profesjonell hjelp for å få bukt med lidelsen er bemerkelsesverdig. Det blir litt som å belaste landets leger for behandling av gnagsår eller skrubbsår, sier Christian Gerhard Træland, produktansvarlig for Compeed i Johnson & Johnson Consumer i Norge, i en pressemelding.

Som oftest er det ikke mer enn et plaster som skal til, for å bli kvitt problemet.

Unngå vonde gnagsår

Liktorn

Har du hatt liktorn? (Avsluttet)
Ja.(50%) 1477
Nei.(35%) 1036
Jeg vet ikke.(14%) 422
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ikke et resultat av dårlig fothygiene

Liktorn er tettpakkete døde hudceller, eller fortykket hud, som stikker som en kjegle (torn) inn i foten. Liktornene dannes gradvis etter vedvarende trykk på et begrenset område av foten, og det kan bli svært smertefullt om tornen får presse seg helt ned til nerveendene.

- Liktorn er noe som kan ramme alle og enhver. Mange tror nok at lidelsen kommer av dårlig fothygiene, men det er ikke tilfellet. Derimot er det fottøyet som er utslagsgivende for om man er plaget av liktorn, forteller Træland.

Undersøkelsen viser at flere kvinner plages av liktorn enn menn.

Les også: Jeg plages av liktorn under føttene. Hva kan jeg gjøre?

Unngå smerte

Det viktigste for å unngå smerte er å forhindre direkte trykk på liktornen. Spesialplastre som inneholder salisylsyre kan virke trykkavlastende og løse opp hard hud. Det finnes også plastre uten syre, som også virker trykkavlastende og hjelper til å løse opp liktornen. Etter 48 timer bør plasteret skiftes og døde hudceller fjernes. Alternativt kan du smøre på en fuktighetskrem og se om det løser opp den harde huden.

- Gni eventuelt sandpapirskiver eller pimpstein over områdene med hard hud. Du kan også forsiktig skrape og skjære av det ytterste av den harde huden. Ikke grav så dypt at du begynner å blø, eller du påfører deg selv en infeksjon på grunn av urent utstyr, råder Norsk helseinformatikk (NHI).

De råder også til å redusere irritasjon mot hender og føtter ved å bruke hansker, eller ved å skifte sko eller sokker. Ha også hender og føtter i varmt såpevann for å mykgjøre har hud og liktorner. Dette bør du også gjøre før du begynner å skrape hard hud.

Husk dette: Løp med riktige sokker!

Kan være behov for legebesøk

Det er ikke alltid man klarer å behandle liktornen på egen hånd. Hvis smertene er plagsomme og vedvarende bør lege kontaktes. Da kan det være nødvendig med operasjon.

Personer med diabetes og dårlig sirkulasjon i beina bør søke lege tidligere fordi de har økt risiko for å få infeksjon.

Alternativt gir kjerringråd.com følgende kjerringråd: Fukt et stykke gasbind godt med eddik, og legg dette over liktornen. Legg et stykke guttaperka utenpå dette, og ha på mer gasbind. Liktornen må alltid være fuktig i tre dager fremover, da blir den løs og kan trekkes ut med rota.

Har vi verdens vondeste sko?

Gode prognoser

Du kan bli helt bra etter å ha fått fjernet den harde huden/liktornen. Så lenge årsaken til problemet fjernes. I noen tilfeller er det imidlertid ikke mulig. Da er det viktig å stelle pent med beina, og være nøye med renhold.

- Bruk for eksempel liktornplaster for å løse opp den harde huden og skrap ned det tykke området med mellomrom, anbefaler NHI.

Undersøkelsen som er omtalt innledningsvis er utført av Infact på vegne av Johnson & Johnson, med 1000 respondenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer