To av fem fødsler registreres ikke

Nesten 40 prosent av de 128 millioner babyene som fødes verden over årlig blir ikke offisielt registrert. Det gir dem færre muligheter, ifølge WHO.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To tredeler av verdens dødsfall er også udokumentert.

- Borgerregistrering er noe alle I-land har og trenger. Informasjon om fødsler og dødstall inkludert alder, kjønn og årsak er hjørnesteinen i planlegging av offentlig helse, skriver WHO på sine nettsider.

Men hvert år blir 48 millioner barn født uten at de blir registrert i et slikt register, ifølge organisasjonen. Barn som ikke registreres ved fødselen har færre muligheter til å oppnå goder ved grunnleggende menneskerettigheter, både sosialt, politisk, borgerlig og økonomisk, uttaler WHO, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Alle har rett til mat:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Overraskende høyt

- Vår forestilling om u-landene er ofte overdrevent negative. Mange av disse såkalte U-landene har fått bra orden på sivilt liv, utdanning og helsetjeneste. Antallet mennesker i verden som kan lese og skrive, er dessuten høyere enn vi ofte tror, påpeker Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU.

- Med dette bakteppet overrasker tallet på 40 prosent. Det gjenspeiler at et ordnet sivilt samfunn av den typen vi kjenner, ikke er noen selvfølge, sier Westin til DinSide Helse.

Registrerer ikke dødsfall
Hele to tredeler, eller 38 millioner, av verdens dødsfall registreres heller ikke, ifølge WHO. Det er mange barrierer som gjør fødsels- og dødsfallsregistrering ufullstendig. Mange land har ikke det nødvendige lovverket eller infrastrukturen for obligatorisk registrering.

WHO får ”pålitelig informasjon” om dødsårsaker fra bare 31 av organisasjonens 193 medlemsland.

- Når dødsfall ikke telles og dødsårsaker ikke dokumenteres, kan heller ikke myndighetene utforme effektiv helsepolitikk, måle virkningene av dem eller vite om helsebudsjettene brukes på en god måte, heter det på WHOs nettsider.

Les også: Fem millioner dør av røyking årlig: og: En milliard med høyt blodtrykk:

- Sverige foregangsland
FN har ingen egen enhet som er ansvarlig for å hjelpe land med å utvikle og gjennomføre borgerregistrering. Men flere FN-forankrete organisasjoner og avdelinger, blant annet UNICEF, jobber med utviklingsland for å forbedre ulike aspekter ved populasjonsstatistikken. WHO, og organisasjonens samarbeidspartner Health Metrics Network, fokuserer på å forbedre helseinformasjon og på lands muligheter til å kartlegge de største dødsårsakene.

Les også: Frykt og fordommer mot hiv:

Ifølge Steinar Westin betraktes Norden, og særlig Sverige, som foregangsland hva angår borgerregistrering. Bakgrunnen for dette er de gamle kirkebøkene som Sverige var først ute med. I Norge er dette materialet delvis digitalisert og nyttiggjøres blant annet i slektsgransking og medisinhistorisk forskning.

Les også: Flere fødsler etter kunstig befruktning: