Belønninger, i form av premier eller penger, virker motiverende for de som ønsker å ta av seg noen kilo. Foto: Colourbox
Belønninger, i form av premier eller penger, virker motiverende for de som ønsker å ta av seg noen kilo. Foto: ColourboxVis mer

Tjukke motiveres av penger

Det er lettere å gå ned i vekt dersom man får betalt for det, viser ny studie.

- Det er lettere å gå ned i vekt når det er pengepremier inni bildet, det konkluderer amerikanske forskere med ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Studien viser at slankekurs som belønner sine deltakere med penger, og som underveis påminner dem om hvor mye penger de vil tape dersom de mislykkes, fungerer bedre enn de mer tradisjonelle kursene hvor belønningen kun kommer i form av deltakerens vektreduksjon.

Slik slanket jeg mannen min

Lokkes av penger

Det hele startet med at Dr. Kevin Volpp, ved University of Pennsylvania School of Medicine, ønsket å finne en effektiv måte å hjelpe overvektige på.
Han mener mange slankekurs mislykkes fordi deltakerne blir bedt om å ofre noe som de ikke ser lønnsomheten av før mye senere.

- Vi ønsket å lage et system hvor de ble belønnet mens de holder på, sier Volpp til Reuters.

Han står bak studien som er publisert i Journal of the American Medical Association.

Les også: Feit av fedme-gen

Volpp og hans kolleger delte de 57 overvektige, men ellers sunne, forsøkspersonene i tre grupper. Alle deltakernes mål var å ta av seg 7,26 kilo i løpet av fire måneder.

Deltakerne i den første gruppa deltok i et lotteri hvor de bare kunne innkassere premien dersom de hadde klart å ta av seg det antall kilo som var målsetningen for den måneden. Det ble loddet ut premier hver dag, og dersom deltakerne ikke klarte vektredusksjonsmålet fikk de likevel vite hvilken premie de hadde gått glipp av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den andre gruppa ble det tegnet en kontrakt om innskudd. Hver dag investerte deltakerne et lite beløp av sine egne penger, som de ville de miste dersom de ikke klarte å nå vektreduskjonsmålet ved enden av hver måned. Deltakerne i denne gruppen ville i tillegg motta en bonus dersom de klarte å møte månedens målsetning.

Den tredje gruppen var en kontrollgruppe. De fikk ingen form for belønning, men ble i likhet med de andre veid på slutten av måneden.

Belønning funker

Resultatene av studien viste at forsøkspersonene i de to gruppene som fikk belønning, gikk mye mer ned i vekt enn de som ikke fikk betalt for sine anstrengelser.

De som deltok i det såkalte lotteriprogrammet innhentet 378,49 dollar (2.644 kroner) og gikk i gjennomsnitt ned 5,9 kilo, mens de som fikk penger på kontoen, 272,80 dollar (1.909 kroner), tok i gjennomsnitt av seg 6,35 kilo. Til sammenligning tok kontrollgruppen i gjennomsnitt av seg 1,82 kilo i løpet av de fire månedene forsøket varte.

Nei, så tjukk du har blitt ...

Volpp sier at metoden fungerer effektivt på kortsiktig vekttap, men når det var slutt på pengepremiene, begynte vekten igjen å krype oppover.

- Vi må finne ut om dette er noe som kan være effektivt - også når det gjelder å opprettholde vekttapet, sier han.