Tjukk av brus

Bare ett glass brus om dagen kan øke vekten din betraktelig, viser ny studie.

Tenåringer som drikker ett glass sukkerholdig brus hver dag kan i løpet av et år legge på seg 6,4 kg. mer enn jevnaldrende som drikker lett-brus, melder theaustralian.news.com

Frykter økende fedme
Forskere ved Children`s Hospital i Boston, USA, fulgte en gruppe på 103 tenåringer over et halvt år. Halvparten av deltakerne skulle holde seg unna brus, mens de øvrige deltakerne fortsatte med sitt vanlige spise og drikke mønster.

Etter seks måneder hadde konsumet av sukkerholdige drikker i den første gruppen gått ned med 82 prosent, mens det var uendret i den andre gruppen. Andre faktorer, som trening og tv-titting, forble uendret i begge grupper.

Studien er presentert på et tidspunkt hvor ekspertene spår at fedme blant barn vil eksplodere i løpet av de neste fem årene, noe som vil gi store ringvirkninger både innen helsevesenet og samfunnsøkonomien.

Vil forby brus på skolen
Analyser utført av International Obesity Task Force anslår at omtrent 40 prosent av barn innenfor EU vil være overvektige innen 2010 dersom trenden fortsetter. Det økende konsumet av svært sukkerholdige drikker vekker stor bekymring blant helseeksperter.

Cara Ebbeling, visedirektør ved Obesity Researh i Boston, sier at studien er et hardtslående argument for at enkle tiltak, som å forby brusautomater på skolen, er nødvendig i kampen mot overvekt.

Visste du at kvinner kan få økt blodtrykk av å drikke cola? Og ifølge CocaCola.no inntas det mer enn en milliard glass cola hver dag.

Studien er publisert i Journal Pediatrics.

 

Mozon, 11.03.2006