Tjener rått på 200-kronersgrensen

Den utskjelte 200-kronersgrensen er god butikk for norsk netthandel. Men mange vil ha den fjernet.

Grensen på 200 kroner gjør at mange handler i norske nettbutikker i stedet for utenlandske.  Foto: Colourbox/Per Ervland
Grensen på 200 kroner gjør at mange handler i norske nettbutikker i stedet for utenlandske. Foto: Colourbox/Per ErvlandVis mer

Nesten åtte av ti nordmenn som handler på nett velger å handle i norske butikker, viser en fersk undersøkelse utført av Opinion for nettbutikken MPX.no. Undersøkelsen er den største gjennomgangen av nordmenns netthandel-vaner noensinne.

De strenge og kompliserte tollreglene for innførsel av varer må nok ta stor del av æren for at mange forbrukere velger å handle fra norske nettbutikker. Blant annet sørger den svært utskjelte 200-kronersgrensen for at de fleste varer fra utlandet med en pris på mer enn en 200-lapp, ilegges norsk merverdiavgift.

Les også: Dobbel pris på netthandel

- Fullstendig meningsløst

Ola Gaute Aas Askheim, administrerende direktør i Opinion, mener det ikke er noen tvil om at forbrukere velger norske nettbutikker på grunn av tollreglene.

- Jeg tror det er avgjørende for mange. Bekvemmelighet og enkelhelt er de største drivkreftene til å handle på nett, og når det plutselig ikke er så enkelt likevel, blir det nok en stor terskel for folk, sier Askheim til DinSide.

Ola Gaute Aas Askheim
Ola Gaute Aas Askheim Vis mer


Han er sikker på at flere ville handlet i utenlandske nettbutikker, om det ikke var for den mye omtalte grensen.

- Jeg mener 200-kronersgrensen er latterlig, det er jo ikke frihandel lenger. La meg betale skatt og avgift i det landet jeg kjøper varen, så blir den sendt hit. Det er fullstendig meningsløst, og et tiltak som bare er til for å beskytte norsk handel, noe jeg ikke fatter at EU-myndigheter tillater, sier Askheim.

Fordel for bransjen

Stian Gabrielsen, daglig leder i MPX.no, innrømmer at bransjen er glad for at det er vanskelig og ofte kostbart for forbrukerne å handle på nettet i utlandet.

Stian Gabrielsen, MPX.no
Stian Gabrielsen, MPX.no Vis mer


- Det er en klar fordel for den bransjen vi representerer at tollgrensen er der, sier Gabrielsen til DinSide.

Gabrielsen sier også at det er et annet viktig element som gjør at norske forbrukere fortrekker norske nettbutikker.

- Et annet viktig element er at forbrukerkjøpsloven i Norge står relativt sterkt. Det er ikke mange land som har en så god forbrukerkjøpslov som vi har, sier Gabrielsen.

Undersøkelsen fra Opinion avdekker nemlig at 45 prosent synes det er tungvint å handle i utenlandske nettbutikker, mens bare 17 prosent synes det er tungvint å handle i norske nettbutikker, og Opinion konkluder at dette skyldes både 200-kronersgrensen og norsk forbrukerkjøpslov.

Så mye kan 200-kronersgrensen koste deg

La oss ta et eksempel på hvor mye du kunne spart på et enkelt tv-spill, dersom 200-kronersgrensen ble hevet eller fjernet.

Hadde det ikke vært for 200-kronersgrensen, kunne du fått dette spillet for under 360 kroner. Tollreglene gjør at spillet blir nesten 200 kroner dyrere.
Hadde det ikke vært for 200-kronersgrensen, kunne du fått dette spillet for under 360 kroner. Tollreglene gjør at spillet blir nesten 200 kroner dyrere. Vis mer


Uncharted 2 har fått glimrende kritikker i norske og utenlandske medier, blant annet terningkast 6 vårt søstermagasin ITavisen. Spillet koster 499 kroner på Lefdal.com, mens den utenlandske nettbutikken Play.com selger spillet for 357 norske kroner.

Men det er før norske tollregler spiller inn.

På grunn av 200-kronersgrensen må en belage seg på å betale 89 kroner i moms, samt et fortollingsgebyr fra Posten på 103 kroner, og plutselig koster spillet nesten 550 kroner. Spillet, som egentlig var nesten 150 kroner billigere på Play.com enn Lefdal.com, ble plutselig 50 kroner dyrere fra den utenlandske nettbutikken.

Utregningene er gjort med hjelp av DinSides importkalkulator, som enkelt finner ut hvor mye du må betale for varer du bestiller fra utlandet.

Dette sier politikerne

PartiGrense
KrF400?
Høyre1.000  
Venstre1.000  
SV200  
Rødt400?
Arbeiderpartiet200  
Sp200  
FrP1.000  


Det er liten grunn til å tro at den rødgrønne regjeringen vil fjerne eller heve 200-kronersgrensen med det første. Da DinSide tok en spørrerunde før valget i år, svarte alle de tre regjeringspartiene, AP, SP og SV, at de ønsket å opprettholde grensen på 200 kroner.

Begrunnelsen fra partiene mot å heve grensen er hensynet til norske næringsdrivende og deres konkurransevilkår. Dessuten gir handel i norske nettbutikker gir mer penger i kassen til staten.

Opposisjonen ønsket derimot å gjøre endringer. KrF svarte de kanskje kunne tenke seg å doble grensen til 400 kroner, mens Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet ville heve grensen til 1.000 kroner.

Hva mener du om 200-kronersgrensen? (Avsluttet)
Den bør heves(63%) 8465
Den bør fjernes(35%) 4668
Den bør ikke endres(3%) 376
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette sier folket

Det er ingen tvil om at det er mange norske forbrukere som skulle ønske at 200-kronersgrensen heves eller fjernes. Som DinSide tidligere har skrevet, finnes det en gruppe på Facebook som synes grensen bør heves til minst 1.000 kroner. Gruppen har per dags dato mer enn 60.000 tilhengere.

Forbrukerrådet har også vært negative til at 200-kronersgrensen ikke er endret på mange år. I et brev til Finansdepartementet skriver Forbrukerombudet at grensen ikke har fulgt den generelle prisstigningen på varer, og bør derfor oppjusteres i forhold til dagens prisnivå. Brevet kan du laste ned og lese her (pdf-format).