Drew Barrymore slipper nok tenke på kjøp og salg av gullsmykker, men prisen på gull er høy og mange vil kjøpe gullet ditt. Foto: Colourbox.com
Drew Barrymore slipper nok tenke på kjøp og salg av gullsmykker, men prisen på gull er høy og mange vil kjøpe gullet ditt. Foto: Colourbox.comVis mer

Tjener millioner på gullet ditt

Stadig flere vil kjøpe gullet ditt – men det kan lønne seg å vurdere alternativer.

Etter finanskrisen har gullprisen blitt vesentlig høyere, og på de fire siste årene har gullprisen mer enn doblet seg. Usikkerheten i verdensøkonomien gjør at mange velger å investere i gull fremfor valuta.

– De som var tidlig ute så det som senere har blitt tydelig for alle – at en gjeldsboble bygget seg opp. Et økende antall velger nå å investere i fysisk gull. Gull er sjeldent og det er holdbart i det uendelige, har Adrian Ash fra BullionVault, som selger gull og sølv, uttalt til Telegraph.co.uk.

Dette har gjort at en ny bransje har blomstret opp i Norge. Det er stadig flere aktører som vil kjøpe det gamle gullet ditt. Men hvem skal man velge?

Millionbusiness

Det er ekteparet Marianne og Hans-Axel Jahren som for alvor startet denne gullboomen i Norge med sine selskap Gullvekten og Sølvtorget. Ideen fikk Jahren fra USA, der amerikanere som et resultat av finanskrisen begynte å selge unna gullet sitt. Gullvekten kjøper ditt gull for cirka 70 prosent av spot-prisen for gull og selger deretter gullet videre.

Så mye hadde jeg, så mye fikk jeg igjen: Tenk på hva du skal bruke "gullpengene" til. Gullet har en investeringsverdi på linje med sparepenger og verdipapirer.  Foto: Tuva Moflag
Så mye hadde jeg, så mye fikk jeg igjen: Tenk på hva du skal bruke "gullpengene" til. Gullet har en investeringsverdi på linje med sparepenger og verdipapirer. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Ikke bare er ideen enkel, den har også vært svært innbringende. Etter to års drift omsatte Gullvekten for hele 100 millioner kroner, og satt igjen med et overskudd på åtte millioner kroner, i følge lokalavisen Raumnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 2,5 milliarder kroner blir snart verdiløse - har du sjekket sparebøssa?

Aggressiv markedsføring

Gullvekten startet sin virksomhet våren 2009, og har siden fått selskap av stadig flere gullkjøpere i markedet. Bransjen er preget av aggressiv markedsføring, og det er stadig en TV eller radioreklame for den ene eller den andre.

Vi har sjekket prisen hos fire nettaktører samt en lokal mynthandler i Follo. Prisen på 14 karat gull varierer med 16-17 prosent fra laveste til høyeste pris. I tillegg opererer tre av fire nettaktører med et forsikringsgebyr på 179 kroner mens det hos Gulladam er inkludert i prisen. Forsendelsen er nemlig forsikret for opptil 100.000 kroner hos alle fire.

Oppdateres daglig: Prisene er innhentet fredag 30. november. Sjekk de forskjellige aktørene før du sender avgårde ditt gull. Foto: Tuva Moflag
Oppdateres daglig: Prisene er innhentet fredag 30. november. Sjekk de forskjellige aktørene før du sender avgårde ditt gull. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Husk å sjekke prisen for den karat som du skal selge. Vanlige smykker er gjerne 14 eller 18 karat gull, og er stemplet med henholdsvis 585 og 750.

På smykker i pen stand, bør du sjekke bruktprisen før du sender gullet til smelting. Foto: Colourbox
På smykker i pen stand, bør du sjekke bruktprisen før du sender gullet til smelting. Foto: Colourbox Vis mer


Det er viktig å merke seg at disse aktørene kun kjøper verdien av gullet. Har du et smykke i god stand kan du få mer igjen dersom du selger smykkene dine til en brukthandler eller gullsmed. Det er ingen grunn til å smelte bort verdiene som er lagt ned i arbeidet med gullet eller sølvet ditt

Slik fungerer det

DinSide har forsøkt å selge gull gjennom Gullvekten. Man registrerer seg og får tilsendt to konvolutter, en til gullet og en boblekonvolutt denne skal ligge inni. Konvolutten er ferdig frankert, men du må få en kvittering for at den er innlevert på postkontoret.

Etter noen få dager får du bekreftelse om at gullet er mottatt, og at beløpet vil bli innbetalt på konto snarlig. I vårt forsøk tok det seks dager fra gullet ble sendt inn til pengene sto på konto. Forsikringsgebyret på 179 kroner ble trukket fra beløpet som ble innbetalt til konto.

Gry Remmem mener det blir tryggere når gullet veies og kontrolleres i fellesskap med kunden. Foto: Follo Mynt & Seddel
Gry Remmem mener det blir tryggere når gullet veies og kontrolleres i fellesskap med kunden. Foto: Follo Mynt & Seddel Vis mer


Mye kan gi mer

Gullvekten tilbyr samme pris enten du leverer gullet over disk eller sender det i posten. Gulladam har en annen praksis, og tilbyr lavere pris i butikk og på gullturné. Follo Mynt & Seddel hevder dessuten overfor DinSide at Gulladam byr på gullet, noe som skaper et lite oversiktlig marked for kundene.

– Det er mange kunder som sjekker prisen hos oss etter at de har fått en vurdering av Gulladam på turné her i Ski. Vi opplever at kundene som kommer innom oss har fått tilbud om forskjellige priser, sier Gry Remmem, daglig leder i Follo Mynt & Seddel til DinSide.

At kundene blir behandlet ulikt, blir tilbakevist av Gulladam:

– Ved alle våre turneer har vi synlige prislister som er meget oversiktlige for kunden. Dersom en kunde har med mye gull, kan man få en noe høyere pris, sier kommunikasjonssjef i Gulladam, Daniel Sellevoll.

Før du løper avgårde for å selge gullet ditt er det lurt å tenke seg om. Gull representerer en investeringsverdi på lik linje med sparepenger, fond og aksjer. Kanskje får du enda mer igjen for gullet ditt neste år? Glem heller ikke å sjekke hva gullsmed og brukthandel vil betale for smykket ditt, enten ved salg eller innbytte.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her