Tjener millioner på falske medisiner

Flere useriøse produsenter av naturmidler selger livsfarlige produkter. - En kynisk utnytting av syke mennesker, sier norsk ekspert.

I Norge selges det hvert år naturlegemidler og kosttislkudd for flere milliarder kroner. Det utnytter kyniske svindlere som selger ulovlige og farlige produkter til norske kunder.

Flere falske naturmedisiner og kosttilskudd har de siste årene blitt avslørt av helsemyndighetene. Noen produkter har liten eller ingen effekt, mens andre igjen er livsfarlige å bruke.

- Det finnes en omfattende handel med skumle produkter. Vi må advare mot at det finnes en hele rekke produkter som kan være veldig farlige, og understreke at du bare bør kjøpe godkjente naturlegemidler.

- Det samme gjelder kosttilskudd, som du bare bør kjøpe av seriøse produsenter, sier Bjørn Beermann ved det svenske Legemiddelverket til avisen Aftonbladet.

Alvorlig problem
Han får også støtte i det norske Legemiddelverket som mener at useriøse og farlige naturmidler er et omfattende problem.

- Vi har de siste årene hatt mange episoder i Norge med farlige naturmidler og tilskudd. Vi oversvømmes av tilbud om alle slags mirakelkurer, og det er særlig ved salg over internett at dette har blitt et stort problem, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Han forteller at det i Norge finnes mange useriøse produsenter som stjeler mye oppmerksomhet og bruker aggressiv markedsføring.

- På mange måter er dette en todelt bransje hvor mange useriøse aktører lover alle slags mirakler. Men de seriøse produktene som selges i vanlige helsekostforretninger har vi rimelig god kontroll på, forteller Madsen til Mozon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer sex og slankere kropp
Mange av de farligste "naturmidlene" er produkter som lover å hjelpe mot ereksjonssvikt, smerter og overvekt. Slike preparater er ofte tilsatt kjemikalier som finnes i ordinære legemidler og som kan gi farlige bivirkninger.

Legemiddelverket kjenner til flere tilfeller av potenspiller med garantert "naturlig effekt" som inneholder kjemiske etterlikninger av sildenafil - virkestoffet i Viagra. Slike piller kan være livsfarlige for mennesker med hjerteproblemer eller høyt blodtrykk.

Les mer her: Advarer mot potenspille

- Dette problemet omfatter salg av forfalskede ordinære legemidler, uvirksomme naturmidler som lover gull og grønne skoger, og "naturmidler" som er tilsatt kraftige legemidler for å gi en bestemt effekt.

- Disse legemidlene står selvfølgelig ikke på etiketten. Men produsentene er fullt klar over hva de gjør og fører kjøperne bak lyset med vilje. Dette er en kynisk utnyttelse av syke mennesker, sier Madsen.

Slik unngår du å bli lurt:
Er du usikker på hva slags medisiner eller naturmidler du trenger? Da bør du følge de tre tommelfingerreglene til Steinar Madsen i Legemiddelverket:

1) Snakk med legen
Dersom du har en alvorlig sykdom skal du diskutere all behandling med legen din. Selv seriøse naturmidler kan ha bivirkninger som ikke passer sammen med annen medisin, derfor bør alle slags medisiner og kosttilskudd avklares med legen.

2) Ikke tro på mirakler
Lover produktet utrolig fremgang på kort tid? Da er det mest sannsynlig en bløff. Medisinske mirakler finnes ikke, og dersom et naturmiddel hadde gitt svært rask bedring av en sykdom, ville det være lett å bevise dette i medisinske tester.

3) Vær kritisk
Et naturmiddel som gir en tydelig og rask effekt er mest sannsynlig tilsatt et kjemisk legemiddel. Eventuelle bivirkninger av slike medisiner kan også skyldes disse tilsetningene.

Har du kjøpt tvilsomme medisiner, naturmidler eller kosttilskudd? Her er listen over de vanligste pille-bløffene:

Les saken her: - Kast de farlige pillene

 

Mozon.no, 18.09.2006