Tjener fett på skatteprotest

Endringene i lovverket om skatt på jobbfinansierte teletjenester har blitt en av årets store kampsaker. Mediene kastet seg villig på bølgen: SKATTESMELL! Resultatet er at flere og flere legger igjen jobbmobilen på jobb og tegner privatabonnement. - Og mobilleverandørene gliser bredt. Hele veien til banken.

Tjener fett på skatteprotest

  1. Mobil og internett


Pågang av nye abonnenter

Vi har snakket med representanter for noen av de største - og noen av de billigste mobiloperatørene, og trenden er klar: Vi tegner nye mobilabonnementer som aldri før. I bransjen snakkes det nå om "skatteabonnementene", alle de nye abonnementene som tegnes i kjølvannet av de nye skattereglene.

- Men lønner det seg egentlig å legge jobbmobilen igjen på arbeidsplassen og tegne et privat abonnement i tillegg?

Skatteregnestykket

Du trenger heldigvis ikke kunne kvantefysikk for på regne ut dette. Litt enkel prosentregning er alt som skal til.

Mobilskatten: Bedre enn sitt rykte.
Mobilskatten: Bedre enn sitt rykte. Vis mer


Skatten du må betale for din jobbmobil, finner du ved å gange beløpet du må skatte av med marginalskattesatsen din. De første 1.000 kronene er skattefrie. Deretter skatter du av de neste 4.000 kronene du ringer for om du bare har dekket mobil, eller de neste 6.000 kronene om du også har dekket internett eller fasttelefon. Overskytende beløp trenger du ikke skatte av.

DinSides Mobilskattekalkulator kan hjelpe deg med regnestykket.

Så mye koster mobilskatten deg i året

Hvis du tjener under 394.000 kroner, og har en marginalskattesats på 35,8 prosent*, koster altså den nye mobilskatten deg maksimalt 1.432 kroner i året - uansett hvor mye du ringer for (forutsatt at ikke arbeidsgiver setter noen begrensninger på ringebeløpet ditt).

Har du marginalskatteprosent på 44,8 prosent, må du ut med 1.792 kroner per år, for den fordelen du drar av å kunne bruke mobilen også utenfor arbeidstid.

Setter vi inn 47,8 prosent i det samme regnestykket vil det koste deg maksimalt 1.920 kroner i året om du kan bruke arbeisgiverfinansiert mobil også på fritiden.

Mobilskatten koster altså maksimalt:
120 kroner i måneden for dem med 35,8 prosent marginalskatt
150 kroner i måneden for dem med 44,8 prosent marginalskatt
160 kroner i måneden for dem 47,8 prosent marginalskatt*.

Ingen stor månedlig sum, men dyrere enn gratis. Det gjelder imidlertid å ikke handle i affekt. Løper du til nærmeste mobilforhandler og tegner et privatabonnement kan det fort bli mye dyrere for deg.

Etter innslagspunktet på 5.000 eller 7.000 kroner (de første 1.000 er uansett skattefrie) kan du nemlig ringe så mye du vil, ubegrenset oppad - uten å betale mer i skatt.

Har du ett mobilabonnement og inntekt under 394.000 kroner i året, gir mobilskatten deg altså muligheten til å ringe så mye du vil for 1.432 kroner.

Det høyeste beløpet man kan betale i såkalt mobilskatt er 2.868 kroner i året: Dette gjelder for dem som har to teleabonnementer og tjener mer enn 750.000.

Så lenge du ikke har noen begrensninger fra arbeidsgivers side, selvfølgelig.

Her kan du se kostnadene om du får dekket to eller flere abonnementer.

De færreste tjener på privatmobil

Har du fasttelefon hjemme, eller så godt som aldri bruker mobilen på kveldstid, kan det lønne seg å legge igjen jobbmobilen på jobb, og skaffe seg privat mobil. Så kan du ihvertfall bli nådd, selv om du ikke bruker mobilen så mye.


Om du vil protestere på skatten - protester i vei. Men altså: med mindre du nesten ikke bruker mobilen utenom jobb: Dropp å tegne privatabonnement.

Det skal nemlig ikke mer til enn tre minutters daglig ringetid fra privatmobilen - før du betaler like mye for denne som du ville betalt i skatt for jobbmobilen.

Når du skal beregne omtrent hvor mye du ringer hver dag utenom arbeidstid, ikke glem at man gjerne ringer mer (og også på dagtid) i feriene (og det er dyrere å ringe fra utlandet), høytider, og reise til og fra jobb. Koordinering av hvem som skal hente og bringe barn, samtaler eller SMSer når du er for sen til en avtale, MMS av lille Oles første skoledag eller lille Lises første skirenn til besteforeldre...

Og betaler du skatt, hvor irriterende du enn syns det er, går pengene indirekte tilbake til deg. Betaler du en privat mobiloperatør - gjør de ikke det. Da er det mobilselskapene som tjener.

Regner du med alt dette, og tilbringer mindre enn tre minutter dagen, kan det lønne seg for deg å tegne privatabonnement. Vi tipper imidlertid at dette vil gjelde kun de færreste.

Mobilselskapene jubler

Mobilselskapene derimot, tjener fett på de nye "skatteabonnementene".
En av operatørene som har merket økt vekst er Chess.

Ole Norstad er viseadministrerende direktør i Chess.
Ole Norstad er viseadministrerende direktør i Chess. Vis mer


- Vi har fått i underkant av 50.000 nye kunder i januar og februar, sier Ole Norstad, viseadministrerende direktør i Chess. - Det er nok en kombinasjon av de nye skattereglene, og det faktum at vi har startet med kontantkort vi selger gjennom Narvesen og 7-11, som har skapt den formidable veksten.

Norstad tror myndighetenes pålegg om økt skatt, har ført til at mange er mer prisbevisste - og tegner billigere abonnementer. - Det er klart det er hyggelig at mange kunder søker over til oss fra Telenor; NetCom og Tele2, sier han fornøyd.

En annen grunn til selskapets vekst i årets to første måneder kan også være at de satt ned prisen på en rekke abonnementer fra 1. januar.

Nordmenn snakker mest!

- Det er ingen hemmelighet at vi har hatt en bra tilvekst i det norske markedet, sier Henrik Mïller Hanson i Tele2 til DinSide.no. Men heller ikke han tror hele tilveksten kan tilskrives mobilskatten.

Han peker på at nordmenn generelt prater mye i mobiltelefon, og at vi er blant de landene i verden prater mest i mobiltelefon. - Videre er Norge ett av de land i verden som ligger aller lengst frem hva gjelder å benytte nye mobiltjenester. - Det ville være synd om nye skattesatser er med å hindre samfunnets teknologiske fremskritt, sier han.

Vi tror imidlertid det vil være å ta litt hardt i.

Fire abonnementer til under 1.440 kroner, med et sparsommelig ringemønster. Trykk på bildet for å se forutsetningene.
Fire abonnementer til under 1.440 kroner, med et sparsommelig ringemønster. Trykk på bildet for å se forutsetningene. Vis mer

Skroll ned for mer

Atle Lessum, informasjonssjef for Telenors privatmarked, synes også det er vanskelig å skylde på skatten når det gjelder nye abonnementer, men utelukker ikke at en del av tilveksten skyldes skatten. Dette kan forsåvidt også ha en sammenheng med at mobilgiganten ikke alltid er å finne blant de mest prisgunstige alternativene.

- Vi har en fin økning, men det kan like gjerne tilskrives de nye abonnementene vi har introdusert, med gunstigere priser for forbrukerne, sier Lessum.

Telenor har i dag 2,7 millioner abonnementer, hvorav 2,3 millioner er i privatmarkedet.

Noen som passer for deg?

I vår bredbåndskalkulator og mobilkalkulator kan du finne ut hvilke abonnementer som er billigst for deg og ditt bruksmønster.

Aller først kan det lønne seg å finne ut nøyaktig hvor mye du må betale i mobilskatt. Og hvor mye du fremdeles sparer på å la arbeidsgiver betale for mobiltelefonen din.

Finn ut med DinSides Mobilskattekalkulator

Finn billigste internettabonnement med DinSides Surfekalkulator

Finn billigste privatmobilabonnement med DinSides Mobilkalkulator

Alt om de nye mobilskattereglene.

*Beregningsgrunnlag

Vi har brukt følgende marginalskattesatser i våre beregninger:
35,8 prosent for alle som tjener under 394.000 kroner
44,8 prosent for dem som tjener mellom 394.000 og 750.000 kroner
47,8 prosent for alle som tjener enn trekvart million i året.

(Lurer du på hvor vi har hentet disse tallene fra, kan du lese mer om det her.)