Tjener DU nok til å få kredittkort?

Det finnes en rekke ulike kredittkort på markedet. Noen er mer eksklusive enn andre. God betalingshistorikk er nok for å få de minst eksklusive kortene.

Kravene for å få et kredittkort er strengere enn til et bankkort (se under for definisjon av bankkort og kredittkort). Men kravene er ikke uoppnåelige. Med unntak av gull- og platinumkortene er tommelregelen at dersom du kvalifiserer til et boliglån i bank, så kvalifiserer du også til et kredittkort.

Mastercard og VISA Premier/Gold utstedt via kundens bank er de vanligste kredittkortene i Norge.

For å få Eurocard Gold, VISA Gold, og alle typer American Express- og Dinerskort må du henvende deg direkte til kortselskapet. Alle de nevnte lar deg søke direkte på Internett.

Fordeler og status

Sammenlignet med bankkort gir de fleste kredittkort større kreditter og flere fordeler. I tillegg gir de mest ekslusive kredittkortene en stor dose prestisje for kortinnehaveren.

- Vi vet at økt prestisje er en viktig del av vårt gullkortprodukt. Gullkort gir signal om god inntekt og høy kredittverdighet - noe som ofte gir innehaveren bedre service, for eksempel på hotell- eller restaurantbesøk, sier adm. direktør i American Express, Gunneld Engberg til DinSide.

Ikke for dårlige betalere

Samtlige kortselskap utsteder kredittkort etter en helhetsvurdering av økonomien til den enkelte søker. Har du negative betalingsanmerkninger kan du stort sett glemme å søke.

Via bank eller gjennom kortselskapet

Det er to måter å skaffe seg et kredittkort på. De to største kortselskapene i verden: VISA og Mastercard, samarbeider begge tett med banker verden over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Såkalte debetkort, kort knyttet direkte til din bankkonto, utstedes alltid via en bank. Kredittkort kan du få både gjennom en bank eller ved henvendelse direkte til kortselskapet.

Definisjoner
Kredittkort: Kortselskapene selv bruker betegnelsene "betalingskort med rentefri betalingsutsettelse" eller "betalingskort med revolverende kreditt". Kredittkort er ikke knyttet til bankkontoen(e) din. Du får handle for relativt store beløp hver måned. Alle dine kjøp er gratis så lenge du betaler hele regningen (som kommer i posten) hver måned. Hvis ikke løper den "revolverende kreditten" med rente på omlag 20 prosent.

Bankkort: Også kalt debetkort. Dette er kort der din konto øyeblikkelig blir tappet for det beløp du handler for. Handler du for mer enn det du har inne på for eksempel lønnskontoen, løper en rente som er omtrent den samme som for kredittkort - eller litt lavere (lønnskontokreditt). I tillegg betaler du en liten sum for hvert kjøp - et såkalt varekjøpsgebyr. I DnB er dette 1,50 kroner.