<B>INNTEKT:</B> Tjente du mer eller mindre enn gjennomsnittet i fjor? Foto: Per Ervland
INNTEKT: Tjente du mer eller mindre enn gjennomsnittet i fjor? Foto: Per ErvlandVis mer

Tjener du mer eller mindre enn snittet?

Skattetallene viser hvor mye vi tjente i snitt i fjor.

Natt til onsdag offentliggjorde Skatteetaten likningstallene for 2009. Det betyr at alle og enhver nå kan få et lite innblikk i hvor mye naboen, svigerforeldre, kjendiser og andre tjente og skattet i fjor.

Enkelte hevder at det å søke i andres skattetall er grafsing og på ingen måte positivt. Men tallene trenger ikke bare brukes til dette formålet. Det er også mulig å få mye god statistikk ut av likningstallene.

For eksempel kan vi se på hvor mye en nordmann i gjennomsnitt tjener, skatter og har i formue.

De ferskeste tallene, som altså er fra i fjor, viser at i gjennomsnitt tjente Ola og Kari Nordmann 235.017 kroner.

Siden det er mange som av diverse grunner ikke er oppgitt med inntekt i fjor, er det også relevant å se på gjennomsnittlig inntekt, uten dem som er registrert med nullinntekt. Da blir tallet 254.821 kroner, altså noe høyere.

SJEKK SKATTELISTENE HER PÅ DINSIDE:

skatt.dinside.no

Kanskje det viktigste og riktigste tallet

Men statikk kan lyve. Det finnes mange millionærer og ikke minst milliardærer med en inntekt som drar snittet betydelig opp. Derfor er det relevant å ta med medianverdien i likningen.

Skattelistene

Bør skattelistene offentliggjøres? (Avsluttet)
Nei(62%) 2901
Ja(34%) 1591
Usikker(5%) 221
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For dem som ikke husker hva median er, dreier det seg altså om den midterste verdien i en tallrekke. Tenk at vi setter alle inntektene til alle nordmenn inn i stigende rekkefølge og velger ut den midterste inntekten. Da får vi fram et tall som kan være riktigere å bruke som sammenlikningsgrunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medianen for nordmenns inntekter i 2009 var på 187.564 kroner, altså godt under den såkalte gjennomsnittlige inntekten. Tar vi vekk alle som er registrert med nullinntekt for 2009 blir tallet 204.673.

Med andre ord: Vil du vite om du tjener mer eller mindre enn hva som er vanlig kan det være lurt å sammenlikne inntekten med mediantallet som ikke inkluderer personer med nullinntekt.

Høy formue

Skattetallene viser at nordmenn sitter på ganske store verdier. Gjennomsnittlig formue i 2009 var på 385.987 kroner. Tar vi vekk dem alle dem som ikke har registrert formue, blir tallet mer enn fordoblet. Da har nordmenn i snitt en formue på 790.132 kroner.

Skattetallene gir også en pekepinn på hvor mye hver nordmann bidro til felleskassen i fjor. Gjennomsnittlig skatt for alle lønnstakere var på 80.722 kroner, altså cirka 34 prosent av gjennomsnittlig inntekt. Tar vi vekk dem som ikke har betalt skatt, er gjennomsnittlig skatt 94.552 kroner.

 InntektFormueSkatt
Snitt (for alle som er registert i skattelistene)235.017385.98780.722
Snitt (for alle med en registert verdi høyere enn 0)254.821790.13494.552


Skattelistene er ingen fasit

Tallene i skattelistene gir oss informasjon om innbetalt skatt, nettoinntekt og nettoformue for forrige skatteår.

Det er riktignok viktig å merke seg at tallene på ingen måte er et hundre prosent korrekt bilde av nordmenns inntekt og skatt. I svært mange tilfeller vil den angitte inntekten være lavere enn den reelle inntekten.

Klikk her for å lese mer om hva skattelistene ikke viser deg.