Tjene penger på valutahandel?

Valutahandel for privatpersoner har blitt enklere og enklere ved hjelp av nettmeglere, bøker og online-tips til mannen i gata. Men hvor langt må man gå for å virkelig tjene penger på kjøp og salg av valuta? Av: Michelle Løken

Å tjene lette penger på valutahandel kan være fristende for mange, men det er viktig å skjønne risikoen. Foto: Michelle Løken
Å tjene lette penger på valutahandel kan være fristende for mange, men det er viktig å skjønne risikoen. Foto: Michelle LøkenVis mer

Flere nettmeglere for valutahandel reklamerer for at man ikke trenger å gjøre stort selv, bare finne de beste kjøperne og selgerne, for deretter å kopiere deres handlinger.

Professor Pål Korsvold fra BI spesialiserer seg i valuta og han forteller at det ikke er så enkelt som det høres ut som.

– Det kommer selvfølgelig an på hvem man kopierer hos nettmegleren, men i utgangspunktet er det som å spille dart. Selv om de klarer det, er det ikke sikkert du gjør det, forteller han.

Utenlands? Ikke betal med norske kroner i utlandet i ferien

Må ha høye innskudd

Korsvold forteller at det finnes bedre metoder å tjene penger på enn valutahandel, og om man ønsker tjene mye, er det mye som skal til.

– Man må sette inn høye beløp hvis man ønsker å tjene mye, og de som vanligvis tjener godt på det, er store finansielle institusjoner som følger markedet, forteller han og legger til at suksesshistoriene hos de forskjellige nettmeglerne baseres mest på flaksen.

Pål Korsvold er professor ved Institutt for finansiell økonomi ved BI. Han sammenligner valutahandel med dartspill. Selv om andre har klart det før deg, er det ikke dermed sagt at du klarer det. Foto: BI
Pål Korsvold er professor ved Institutt for finansiell økonomi ved BI. Han sammenligner valutahandel med dartspill. Selv om andre har klart det før deg, er det ikke dermed sagt at du klarer det. Foto: BI Vis mer


– Vi hører aldri om de som taper mye penger, eller hvor mye de som har tjent mye på det, tapte før de tjente. Resultatene i handelen baseres oftest på flaks eller uflaks, som mange forveksler med kunnskap, eller mangelen på den.

Selv mener Korsvold at det er et tap uansett hvor mye man setter inn hos megleren.

– En vil tilslutt tape mer fordi en ikke tenker på transaksjonskostnader både inn og ut. Eller så går en i null. Uansett er det ikke lønnsomt, sier han.

Rik raskt? Stadig går folk i svindelfellene

– Hold deg unna!

Ifølge Korsvold er valutahandel ingenting å satse på som en biinntekt, og han mener at de som tjener godt på det er de som selger rådene.

– Alle kan gi råd til hvordan ting skal gjøres og tjene penger på det, men det er ikke dermed sagt at rådene er gode. Valutahandel er bare bortkastet tid, og jeg anbefaler alle å holde seg unna, forteller han og legger til et klassisk råd: Hvis noe er for godt til å være sant, så er det som oftest det.

– Det å tro at man kan tjene godt på valutahandel, er å lure seg selv. Det er ikke dermed sagt at man ikke kan tjene noe, men en gjennomsnittlig person vil ikke ha nok kunnskap om markedet til å klare det.

Nettspill nå også fra Norsk Tipping

Godkjenner forhandlere

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB tror de som spekulerer i valuta gjør det for spenningens skyld. Foto: DNB
Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB tror de som spekulerer i valuta gjør det for spenningens skyld. Foto: DNB Vis mer


Hos DNB er valutahandel for privatpersoner en svært liten del av det de har og tilby. Informasjonsdirektør Thomas Midteide forteller at de tilbyr det for de spesielt interesserte, men at de må i gjennom en prosess først.

– Vi går igjennom en godkjenningsprosess hvor vi forteller vedkommende om risikoen og sørger for at de forstår hva det handler om. Vi anbefaler også å handle med små beløp som de har råd til å tape, sier han.

Midteide forteller også at han tror valutahandel stort sett foregår for spenningen sin skyld.

– De få privatpersonene som driver med valutahandel hos DNB gjør det nok fordi det er spennende, og fordi markedet er åpent 24 timer i døgnet. Det er ikke som aksjemarkedet som stenger når børsen stenger, forteller informasjonsdirektøren og påpeker at valutahandel som oftest egner seg best for store bedrifter og ikke privatpersoner.