Tjen penger på nyhetstips

Vil du spe på månedslønnen? Har du et smart nyhetstips, kan du tjene tusenvis på å sende det til avisen.

Spenning i hverdagen

Opplevd noe spennende? Noe som kan være viktig for mange andre å vite også? Kanskje du kan tjene penger på det i tillegg?

DinSide har sjekket hva en lang rekke norske aviser utbetaler i honorar, dersom du sender dem ditt tips eller bilde. For det er ikke helt likegyldig hvor du sender det - noen gir mye, og andre gir ikke noe i det hele tatt.

Og avhengig av hvor viktig tipset er, kan du få fra et enkelt flaxlodd til mange tusenlapper.

Hyggelig honorar

Skattemyndighetene står dessverre også i kø for å få en andel av ditt honorar.

Tjen penger på nyheten din. Fotoillustrasjon: Per Ervland.
Tjen penger på nyheten din. Fotoillustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Er honoraret under 1.000 kroner, trenger du ikke å skatte av pengene, men overskrides denne grensen, må du betale skatt.

Ifølge advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, går nemlig grensen for skattefrie arbeidsinntekter ved 1.000 kroner.

- Juridisk sett mener jeg ikke at det er åpenbart at det skal skattes av disse pengene, men likningsmyndighetene har altså bestemt at alt over 1.000 kroner skal regnes som skattepliktig inntekt, avslutter hun.

I tilfeldig rekkefølge - her er avisenes hyggelige honorarer til deg:

Haugesunds Avis:
Alle tips som omtales honoreres med en fem ukers Lotto-kupong. Ender tipset ikke i avisen, får du likevel et flaxlodd. Hver måned plukkes i tillegg ut månedens beste tips, som honoreres med 5.000 kroner. Årets tips trekkes ut blant alle tips registrert i året, og vinneren får en reisesjekk på 10.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moss Avis: Avisen har ikke lenger honorarer for tips, men har tidligere hatt det.

Agder Avis: - Vi er blide og hyggelige, det er vår betaling, er melding fra Agder Avis.

Betaling for avistips

Er det etisk korrekt at avisredaksjonene utbetaler penger for gode nyhetstips og bilder? (Avsluttet)
Ja(89%) 416
Nei(7%) 35
Usikker(4%) 19
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


VG: Gir 200-1.000 kroner for vanlige tips. Månedens tips blir trukket ut blant de beste, og der er tipshonoraret på hele 25.000 kroner (brutto). I tillegg gis det 1.350 kroner for et bilde som blir brukt i avisen. Er bildet av spesiell karakter, kan satsen være enda høyere.

Nordlys: Tromsøavisen gir fem flaxlodd for tips. For ukens beste tips får du 20 flaxlodd. Månedens beste tips honoreres med 2.000 kroner. Honorar for bilder som sendes inn, og blir brukt i avisen, vil bli avtalt fra gang til gang.

Halden Arbeiderblad: Avisen har ikke faste honorarer, men opplyser at de godt kan diskutere en pris, men at det da skal være snakk om en reportasje, og ikke bare et tips.

Aftenposten: Etter fem-seks oppringninger til tanta i Posthuset, må vi dessverre konstatere at det er vanskelig å få klar beskjed fra redaktørene i en av landets største aviser. Fra 200 kroner og oppover, var beskjeden fra en travel redaktør.

Bergens Tidende (BT): Honoraret varierer fra noen få flaxlodd til 1.000 kroner. Månedens tips vil bli premiert med 10.000 kroner. Bilder premieres med alt fra et flaxlodd til 1.200 kroner avhengig av viktigheten.

Dagbladet: 500 kroner for de tipsene som blir til en liten notis, og mer for større saker. Månedens tips honoreres med 24.000 kroner. Et mms-bilde vil ofte bli honorert med 500 kroner, men kvalitetsbilder vil bli bedre betalt.

Aftenbladet: Normalt fra 300-700 kroner for nyhetstips. Kommer det flere tips om samme sak, vil de etterfølgende få 150 kroner. Månedens beste tips honoreres med 10.000 kroner, og kan gis til én eller flere personer. Bilder honoreres også.

Dagsavisen: Gir ikke honorar for tips. Men nyhetsbilder vil ofte bli honorert med rundt 1.000 kroner.

Klassekampen: Ingen honorarer for tips, og bilder kjøpes også sjelden.

Dagens Næringsliv: Utbetaler ikke penger for eventuelle nyhetstips. Men relevante bilder kjøpes for 1.500 kroner. (DN opplyser imidlertid at de kun kjøper bilder til saker de allerede selv har skrevet).

Finansavisen: Ingen honorarer for nyhetstips, og kjøper heller ikke bilder av privatpersoner.

Asker- og Bærum Budstikka: Ingen faste honorar, men cirka hver måned trekkes det beste tipset ut, og honoreres med 1.000 kroner. Avisen kjøper også bilder, og de betales med alt fra 200 til 1.500 kroner.

Agderposten: Alle gode nyhetstips premieres med 5-10 flaxlodd. Hver uke trekkes det beste tipset ut, og vinneren får 1.000 kroner. Bilder honoreres med 500-1.000 kroner.

Adresseavisen: Nyhetstips honoreres med 200-1.000 kroner. Månedens beste tips betales det 10.000 kroner for. Bilder honoreres vanligvis med 600-800 kroner.

Tønsbergs blad: Hver måned utbetales det 1.000 kroner til månedens beste tips, i tillegg til at flere får flaxlodd. Bilder som brukes i avisen honoreres med 500-1.000 kroner.

Drammens Tidende: Alle får to flaxlodd for et nyhetstips, og ukens beste tips blir tildelt ti flaxlodd. I tillegg får den som har levert månedens beste tips 1.000 kroner. Bilder honoreres med cirka 600-700 kroner.

Frederikstad Blad: Det betales vanligvis ikke for nyhetstips, men relevante bilder kan honoreres med 500 kroner eller mer, avhengig av hvor viktig bildet er for en gitt sak.

Bergens Avisen (BA): Vanligvis 1.000 kroner for nyhetstips, spesielle tips kan gi opp mot 10.000 kroner. Bilder honoreres også, men vil bli vurdert fra gang til gang.

Da er det bare å starte nyhetsjakten - og tipse det mediet som vil gi deg mest for innsatsen.

Vet du om andre aviser som utbetaler hyggelige honorarer? Tips dine medlesere i debatten under.

Mer om personlig økonomi: