Tjen penger på militæret

Det er ikke store summen du har rett på som vanlig vernepliktig. Men det kan være mye å hente dersom du på forhånd tilpasser deg forsvarets omfattende og til dels kompliserte støtteordninger.

Maten er beryktet, du må opp i grålysningen for å løpe rundt med full oppakning og du vasker rom og folder klær til du blir blå. Dette blir du verken feit eller rik av. Men noe penger får du uansett, og dersom du planlegger litt, kan summene vokse betraktelig.

Tjenestetillegg

Som vanlig menig får du kun 74,20 per dag i tjenestetillegg. I løpet av en måned utgjør dette i overkant av 2.200 kroner. Dette er ment å dekke utgifter du har til nødvendige forbruksartikler som toalettsaker og andre artikler som ikke deles ut av Forsvaret. Greier du å karre til deg en korporalgrad eller tilsvarende får du hele 11,10 kroner ekstra per dag, altså omkring 330 kroner hver måned.

Dimisjon

Ved dimisjon får du i tillegg en dimisjonsgodtgjørelse på kroner 2.868 for tjenestetid over 90 og under 181 dager. Dersom du har gått i kongens klær i 181 dager eller mer, eller har fullført 6-måneders tjeneste du var innkallt til, får du 5.736 kroner ved avslutningen. Selv om du får mat og klær under førstegangstjenesten, sier det seg selv at du ikke gjør mange utskeielsene før disse beløpene fordamper.

Utnytt systemet

Men det er mulig både å spare og å tjene tusenlapper dersom du utnytter systemet til din fordel. Dette krever bare litt planlegging og grundig dokumentasjon.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.