Tjen penger på aksjetap

De fleste har nok opplevd hyggelige dager på Børsen i år, men hører du likevel til de uheldige, bør du lese godt etter nå!

Dramatisk tap

Tapt penger på aksjer eller fond? Det er selvsagt trist, men det er heldigvis mulig å minimere tapet.

Har du hatt svarte børsdager? Foto/illustrasjon: Per Ervland.
Har du hatt svarte børsdager? Foto/illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

For, kort fortalt: Selger du aksjene dine før nyttår, får du 28 prosent av tapet igjen på skatten. I tillegg kan du kjøpe aksjene igjen rett over nyttår. Enkelt og greit.


- Du er berettiget til å trekke fra tapet i din alminnelige inntekt. For de fleste betyr det at de vil få et fradrag i skatten på 28 prosent av tapet, sier Gry Nilsen, advokat og avdelingsleder i Skattebetalerforeningen.

Forestill deg at du tidligere har kjøpt 1.000 aksjer til en verdi av 100 kroner per aksje. Aksjen har nå falt dramatisk i verdi, og er i dag verdsatt til 10 kroner per aksje.

Tapet ditt har dermed vært på 90.000 kroner. Selger du aksjene, er du altså berettiget til en reduksjon av skatten på 25.200 kroner. Det er kroner rett i lommen.

Vær forsiktig

Aksje - tapt eller tjent?

Har du tapt eller tjent penger på aksjer eller fond i år? (Avsluttet)
Har tjent penger(53%) 153
Har tapt penger(35%) 102
Har ikke aksjer/fond(12%) 36
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Ifølge Gry Nilsen er det likevel en ting du må passe deg for. Det kan nemlig oppstå problemer dersom du har tro på at disse aksjene vil stige, og derfor kjøper tilbake like mange aksjer som du solgte.

- Skattemyndighetene kan hevde at du ikke har realisert et tap, og at du derfor ikke er berettiget til å trekke det fra, sier hun. Hun fremhever derfor at det er svært viktig å skille salgs- og kjøpstransaksjonene fra hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ganske uklare regler for hvor langt tidsskillet skal være for at du ikke kommer i klemme. Men du bør absolutt unngå å bestille de samme aksjene samtidig som du selger dem, sier Nilsen.

Hun mener likevel at du er på den sikre siden hvis du sørger for at det går noen uker mellom salg og kjøp. I hvert fall når det gjelder lett omsettelige børsnoterte aksjer hvor aksjekursen varierer fra dag til dag.

Hvis kursen stiger

Er det snakk om mindre omsettelige aksjer og ikke-børsnoterte aksjer, er det vanskeligere å si hvor lang tid det bør gå.

Hun fremhever også at det er uproblematisk dersom du kjøper et nytt fond eller en ny aksje.

En annen ting du bør vurdere er den risikoen du løper ved å selge aksjer eller fond til lav pris.

Når du eventuelt kjøper samme aksje eller fond etter nyttår, vil det naturligvis alltid være en viss risiko for at aksjen eller fondet har steget i verdi. Men på den andre siden har du fått fordelen av skattefradraget. Dette vil selvsagt være en vurderingssak for den enkelte aksjeeieren.

Les mer om skatt: