Send en kråke til himmels Foto: tg
Send en kråke til himmels Foto: tgVis mer

Tjen penger - skyt en kråke

Visste du at det flyr 38 kråker rundt omkring i Norge med skuddpremie? Bladet "Jeger, hund og våpen" har satt opp dusør på kråker, og skyter du en av deres 38 ringmerkede fugler kan du tjene flere tusen kroner. Avhengig av hvilken kråke du skyter varierer skuddpremiene fra 1.000 kroner helt opp til 25.000 kroner.

- Skuddpremier for kråke har vist seg å være oppmuntrende tiltak i mange kommuner, sier John S. Opdahl i Norsk Fangstmann Forbund.

- Hovedformålet er å øke interessen for kråkejakt samtidig som man får oversikt over bestanden. Bladet "Jeger, hund og våpen" har ringmerket 38 kråker og sluppet ut disse fuglene over hele landet. Hver ring har Ringmerkningssentralens serienummer på framsiden og "Jeger hund & våpen"'s kodetall og telefonnummer gravert på innsiden. Det er foretatt bevitnet trekning om hvilken dusør som gjelder for hver ring. Er du heldig kan du skyte gullfuglen og innkassere 25.000 kroner. Følgende kråker flyr rundt med skuddpremier.

En kråke à 25.000 kroner.
Seks kråker à 10.000 kroner.
30 kråker à 1.000 kroner.
Gavepremie til den jeger, jaktlag eller -forening som dokumenterer flest avlivede kråker: 10.000 kroner.

Naturforvaltning

Jakt på kråke og ravn har alltid vært gjenstand for debatt blant jegere. De strides om denne åtselfuglenes røvertokter påvirker reproduksjonen av andre fugler. Tross protester fra jegerhold har Direktoratet for naturforvaltning (DN) styrket kråkenes livsvilkår ved å gi den yngletidsfredning. Jaktsesongen for kråker starter 15 juli hvert år mens du kan jage ravn fra 10. august.

- Vi har hørt om lokale skuddpremier på kråke, men da har det dreid som om 50 til 100 kroner forteller Erik Lund i Direktoratet for naturforvaltning. Kråker blir betraktet som predatorer av jegere, ettersom den stjeler egg til mer ettertraktet vilt som rype og orrfugl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er ikke helt enig i denne betegnelsen, og mener at årsaken til den store kråkebestanden i Norge er søppelfyllingene våre. Kråker har en lang levealder, og lever av stort sett av søppel og annet avfall, mener Lund.

- Det finnes sikkert kråker som har opplevd to verdenskriger, og spist seg mett i begge, som nå flyr rundt omkring. Det er derimot håpløst å tro at skuddpremier på denne fuglen vil redusere kråkebestanden noe vesentlig. Skal man øke bestanden av rype og andre ettertraktede fugler, er ikke løsningen å finne en syndebukk som kråken, avslutter Lund.

Ikke alle kan skyte

- Du må være autorisert jeger for å innkassere skuddpremie på kråker, forteller fagleder Siri Parmann fra Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Dette kan du bli ved å ta jegerprøven, som forbundet arrangerer flere ganger hver høst.

- I tillegg er det viktig å ha grunneiers tillatelse til å drive jakt, selv om de fleste nok vil godkjenne kråkejakt, legger hun til. Denne fuglen har ikke særlig høy stjerne hos jegere, ettersom de ikke gjør annet enn å spise søppel og rappe egg. Det finnes også andre dyr med skuddpremie, for eksempel mink. Her bør du kontakte fylkesmannen for å vite hva de konkrete beløpene er, avslutter hun.

Flere gode tips, klikk her