Tirsdag morgen kan du sjekke selvangivelsen

Betalte du for mye eller for lite skatt i fjor?

<b>Blir det penger igjen, eller må du tømme kontoen? Snart får du svaret.</b> (Slapp av, vi utleverer ikke andres fødselsnummer - selvangivelsen på bildet er en testselvangivese fra Skatteetaten, og inneholder kun fiktive opplysninger) Foto: Kim Jansson
Blir det penger igjen, eller må du tømme kontoen? Snart får du svaret. (Slapp av, vi utleverer ikke andres fødselsnummer - selvangivelsen på bildet er en testselvangivese fra Skatteetaten, og inneholder kun fiktive opplysninger) Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT: Selvangivelsen er nå tilgjengelig på nett

Blir det penger igjen, eller får du en ubehagelig overraskelse? Svaret er rett rundt hjørnet.

Tirsdag morgen blir nemlig selvangivelsen til landets lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende tilgjengelig på nett. Da vil du få en foreløpig beregning på om du betalte for mye eller for lite i skatt i fjor.

Slik sjekker du

Når selvangivelsen blir tilgjengelig i løpet av morgentimene tirsdag, må du først klikke deg inn Altinn.no.

Deretter må du logge deg inn, og det kan gjøres på følgende måter:

1) MinID
Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke pin-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke pin-kodene du har fått av Skatteetaten.

2) Buypass ID
Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk id, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. Id-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon. Les mer om dette på www.buypass.no.

3) Commfides e-ID
Commfides e-ID leveres som en sikker USB-pinne med 8G minne. Du logger deg inn ved hjelp av USB-pinnen og en pin-kode. Minnepinnen og passordene sendes i to forsendelser. Dette er en sikker, men ganske kostbar løsning. Du kan bestille minnepinnen på nettsidene til Commfides.

4) Nye pin-koder
Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha pin-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du pin-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt eller fødselsdato.

Ikke alle får papirene i posten

Samtidig som selvangivelsen blir tilgjengelig på nett, starter Skatteetaten utsendelsen av papirutgaven som kommer i posten. Det er cirka fire millioner selvangivelser som skal sendes ut, så det kan ta noen dager før den ankommer din postkasse.


Ganske mange har reservert seg mot å få selvangivelsen på gamlemåten. Om lag 413.000 skatteytere har meldt seg som såkalte e-aktører, som bare vil motta skattepapirene elektronisk. Dette har mange fordeler:

For eksempel blir det vanskeligere for uvedkommende får tilgang til dine personlige opplysninger. Dagene etter utsendelse av selvangivelsen kan være høytid for tyver som snoker i andres postkasser. Og dersom uvedkommende får tak i skattepapirene dine, kan opplysningene på papirene svært enkelt bli misbrukt. En elektronisk selvangivelse kan også være snillere mot miljøet. Bare tenk hvor mange millioner papirark som går med når selvangivelsene sendes i brevform.

Den store ulempen ved å reservere seg mot papirutgaven, er at dersom systemene skulle svikte, kan det ta en stund før du får sjekket skattetallene dine. Da Altinns systemer tok kvelden i fjor, var det faktisk skatteytere som fikk selvangivelsen i posten, før det var mulig å sjekke den på nett.

Les mer om fjorårets problemer med den elektroniske selvangivelsen

Frist for å levere

Frist for å levere selvangivelsen er mandag 30. april. Dersom du ikke gjør noen endringer i selvangivelsen, slipper du å levere den. Husk at den som tier samtykker, det vil si at dersom du ikke leverer selvangivelsen, oppfattes det som at du godkjenner det som står der.

Du bør gå grundig gjennom tallene i selvangivelsen. Du har selv ansvaret for at alle opplysninger stemmer. Dersom det viser seg at du har godkjent feilaktige opplysninger kan du bli pålagt tilleggsskatt.