Tipsene som gir deg bedre bilder

Aktive fotografer og aktive motiver gir bra bilder. Ekspertene gir deg råd om fotografering.

Med den digitale fotorevolusjonen har muligheten kommet til hvermansen - nå trenger vi ikke lenger spare på eksponeringene, men kan skyte ivei. Likevel tar nok de fleste for få bilder. Tar du flere, øker sjansen for å få blinkskuddet. Spesielt under vanskelige forhold.

Nancy Bundt jobber som profesjonell fotograf og har tatt bilder for blant annet TIME, Rolling Stone, HENNE og KK. Hun holder fotokurs, og har gjort mange oppdrag for store bedrifter. Til DinSide har hun tidligere uttalt at hun mener vi som fotografer ofte er for sjenerte.

- Når du tar bilde av mennesker, er det viktig at du snakker med dem. Si for eksempel: "Lat som om du er en konge", eller "Tenk deg at du akkurat har vunnet en Porsche", eller bare "Tenk på barna dine". Da får du frem glimtet i øyet, og det gjør det morsommere å bli tatt bilde av.

Fotograf Per Ervland, som blant annet tar bilder for DinSide, slår et slag for øyeblikksbildene.

- Ikke ta så mange poseringsbilder. Det fungerer spesielt dårlig med barn. Ta heller øyeblikksbilder der noe skjer. Det er de som bringer frem minnene.

Huskelisten

22. september i år arrangeres syv fotballkamper rundt om i verden, i skumringen. Vinnerne av konkurransen får reise for å oppleve en av disse. Foto: Sony
22. september i år arrangeres syv fotballkamper rundt om i verden, i skumringen. Vinnerne av konkurransen får reise for å oppleve en av disse. Foto: Sony Vis mer


  1. Ta mange bilder!
  2. Gå tett på motivet.
  3. Prøv blits utendørs, selv om lyset er sterkt. Det fjerner sjenerende skygger.
  4. Tenk på hva som er rundt motivet. De fineste portrettene har gjerne en "ren" bakgrunn.
  5. Prøv nye vinkler, komposisjoner og ståsted.
  6. Bruk fokuslås på kameraet, og plasser hovedmotivet utenfor sentrum av bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelige lysforhold

Tipsene som gir deg bedre bilder


Denne fotokonkurransen har aktiviteter i skumringen som tema. Aktiviteter kan bety bevegelse, og skumring kan bety vanskelig - men flott - lys. Fotoekspertene hos Sony kommer med følgende tips:

  • Bruk stativ dersom mulig (minimum et ett-bens stativ/monopod).
  • Anskaff et lyssterkt objektiv (gjerne en 50/1,4).
  • Skru opp ISO-innstillingen. Sett ISO verdien så høyt som mulig, uten at det går utover den nødvendige bildekvalitetene (stort sett mellom 800-1600 på dagens kameraer).

Sjekk også DinSides fotoskole for flere tips