Tips til sykkelkjøpet

Her er noen kjappe tips til deg som tenker på å kjøpe sykkel.


Bruksområde

Hva skal du bruke sykkelen til? Hvor mye penger har du tenkt å bruke? Har du noen spesielle behov du bør ta hensyn til når du kjøper sykkel? Før du begynner å se på sykler, er det lurt å ha en tanke om bruksområde - og hva du har lyst til å få ut av sykkelen din.

Trykk her for å se en oversikt over de vanligste sykkeltypene

Tilpassing

Når du har funnet ut hvilken type sykkel du vil ha, kan du se nærmere på de forskjellige variantene. De fleste sykler lages i både dame- og herremodeller, men det er ikke nødvendigvis sagt at alle jenter må ha damesykler. Eller omvendt. Det velger du helt selv.

Det viktigste er at sykkelen er passe høy. Det sjekker du slik: Still inn setet midt mellom den høyeste og laveste innstillingsmuligheten. Er sykkelen passe stor, skal bena være rette om du sitter på sykkelen med begge beina på pedalene - når pedalene er plassert i en rett, horisontal linje.

Du kan også bytte ut deler av sykkelen om du finner noe som passer bedre - for eksempel kraftigere hjul, eller et mykere sete.

Forhandler

Hvilke krav stiller du til forhandleren? Er du en sykkel og mekanikk-novise uten så mye som et skrujern i huset, kan det lønne seg å kjøpe sykkelen gjennom en forhandler med eget sykkelverksted som kan hjelpe deg med justeringer og reparasjoner underveis. Er du hendig og flink til å justere og mekke på sykler, kan du kanskje kjøpe direkte fra grossisten, eller fra Rimi, skulle de begynne å selge sykler også.

Det viktigste er at du finner en forhandler som kan hjelpe deg med det du trenger hjelp til.

Prøvekjør

De fleste sykkelforhandlerne vil la deg prøvekjøre sykkelen. Spør om å få ta en prøvetur. Har ikke forhandleren din denne tjenesten - finn en annen. Du binder deg ikke til kjøp av sykkel selv om du prøvekjører - så du kan fint prøve sykler hos en forhandler, men kjøpe den av konkurrenten.

Spør

Her har vi prøvd å gi en enkel oversikt - men er det noe du lurer på: Spør til du får svar du skjønner. Det er lett å la seg blende av fancy ord som trippelbutted, XT/LC, demping etc. - men har du egentlig bruk for det? Hva vil det si i praksis? Det er unødvendig å betale for funksjoner du aldri kommer til å bruke.

Tilbud og etterspørsel

Når du har funnet sykkelen du vil ha - sjekk gjerne prisen hos flere forhandlere - og hva som følger med. En forhandler gir deg gjerne 500 kr i avslag, men vil ikke justere sykkelen om du trenger hjelp til det. En annen forhandler gir deg kanskje en lås med på kjøpet - mens den dyreste tilbyr service og justeringer det første året.

En sykkel som passer for deg

Er det noe som skurrer - ikke kjøp med en gang. Let litt til. Jo mer fornøyd du er med sykkelen - jo større er sjansen for at du kommer til å bruke den mye. Og det er det som er poenget.

Juster - og finjuster

Sørg for at sykkelens sete og ratt er justert etter høyde før du ruller ut på din første sykkeltur. Etter de første par turene vil du sannsynligvis ønske å finjustere litt. Har du vondt i knærene, kan du justere setehøyden. Ble du øm i ryggen - prøv å justere styret. Er setet for hardt, for smalt, for bredt - invester i et som passer bedre. Eller kjøp eventuelt et mykt sete du kan sette utenpå det gamle.