Tips til sikker julehandel på nett

Se opp for bløffbutikkene, se etter Nsafe og følg noen enkle kjøreregler, så går det deg godt og du slipper å bli svindlet på nett.

Litt skepsis på nett er bare sunt. Foto: istockphoto.com / Grafissimo.
Litt skepsis på nett er bare sunt. Foto: istockphoto.com / Grafissimo.
Vis mer


Tips til sikker netthandel

Nettbutikker, med det ene formål for øye å svindle deg for penger, dukker stadig vekk opp, spesielt nå i høysesongen.

 • Vær skeptisk
  Svindelforetak annonserer gjerne med latterlig billige priser. Er det for godt til å være sant, er det gjerne akkurat det det er. Vær skeptisk!
 • Sjekk detaljene
  Sjekk kontaktdetaljene. Har firmaet et telefonnummer du kan nå dem på? Er de registrert i Brønnøysundsregisteret? Har de kun en postboks, eller en besøksadresse også? Er nettbutikken omtalt noen steder? Er svaret nei på noen av disse spørsmålene bør det ringe en varsellampe.
 • Ryktebørsen
  Det er som regel tryggere å handle hos en veletablert aktør enn hos en helt nystartet bedrift. Hør gjerne med venner, familie og kollegaer om de har hatt positive opplevelser med en nettbutikk. Gi nystartede bedrifter en sjanse, men kun om de har alle opplysningene i orden.
 • Godkjente betalingsløsninger
  Det finnes flere sikre betalingsløsninger, slik at du slipper å oppgi kortnummer på nett, for eksempel PayEx. Visa har et annet system som heter Verified by Visa. På Visas nettsider er alle deltagende bedrifter listet opp.
 • Nsafe-merket
  Se etter Nsafe-merket. Dette indikerer at nettbutikken er tilsluttet en merkeordning for trygg og etisk korrekt handel på nettet, både i forhold til konto- og personopplysninger. Dessverre er få norske nettbutikker tilsluttet denne ordningen.
 • Returordninger?
  Du har lovfestet angrerett på alt du kjøper på nett fra norske nettbutikker. To uker om de opplyser deg om det ved leveranse, tre måneder om de glemmer å sende ved den lille lappen. Det hjelper imidlertid fint lite om de ikke gir deg noen returadresse, eller et sted å sende reklamasjoner.
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

  Det er ikke bare svindel som lurer. Sørg også for at PCen din er sikret mot virusangrep. Illustrasjon: Per Ervland
  Det er ikke bare svindel som lurer. Sørg også for at PCen din er sikret mot virusangrep. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


  Det er også noen forholdsregler du bør ta på selve PCen din:

 • Installer sikkerhetsoppdateringer
 • Installer en god brannmur
 • Installer antivirusprogrammer, og bruk dem!