Tips til røykeslutt

Leserne gir sine beste råd om hvordan slutte å røyke.

- Tenk penger, skriver en av leserne. Ved å stumpe røyken fikk hun råd til en flytur til Oslo og opphold på et dyrt hotell.  Foto: Colourbox
- Tenk penger, skriver en av leserne. Ved å stumpe røyken fikk hun råd til en flytur til Oslo og opphold på et dyrt hotell. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIKOTINBAROMETER

Røyker du? (Avsluttet)
Ja, men jeg ønsker å slutte(55%) 240
Nei, jeg har sluttet(28%) 123
Nei, jeg har aldri røyket(8%) 36
Ja, og jeg har ingen planer om å slutte(8%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Alle røykere vet hvor vanskelig det er å slutte. Tall viser at så få som en av ti klarer å slutte å røyke på egenhånd, ifølge TV2.no.

Her mener psykolog Krister Halck at motivasjon er alfa og omega når du skal slutte å røyke. Han er en av mange som tilbyr røykesluttgrupper.

Ta nikotintesten her!

Men hvorfor ikke prøve å bli røykfri på egen hånd? Det er tross alt mange som har klart det.

Lommelegen har invitert leserne til å komme med sine beste tips om røykeslutt, og hva man skal gjøre når røyksuget melder seg.

Les også:
Unngå snus ved røykeslutt
Ny superpiller for røykeslutt
Røykeslutt med nåler

Her er de beste tipsene:

Mer ute og mer husarbeid

- Jeg bestemte meg først for en dato. Jeg kjøpte en kartong med grønne Doc-pastiller, og murte meg inne på kontoret og spiste pastiller. Da jeg kom hjem var det røykeforbud i hjemmet på grunn av andre familiemedlemmer, og jeg ble mer aktiv med å gå på tur og ikke minst husarbeid (i hvert fall den første tiden). Det virket i hvert fall, og kan anbefales, skriver Nina fra Stord.

For Marie for Nodeland var løsningen er glass vann.

- Drikk et glass vann hver gang behovet melder seg. Det vil ubevisst føre til at du forbinder det å røyke med å drikke vann. Til slutt vil du ikke orke tanken på mer røyk/ vann! Dessuten unngår du vektøkning som et resultat av småspising. Du har ikke det samme behovet for det når magen er full av vann. Dette virket for meg!

Les også: Slutt å røyke på ti dager

Lag en plan

Arild fra Slemmestad lagde en konkret plan da han skulle stumpe røyken.

1. Planlegg tidspunktet for røykeslutt en stund i forveien og allier deg med noen som støtter deg.
2. Begynn å hoppe over "neste røyk" og vent til "neste".
3. Skyv den første røyken om morgenen til så langt ut på dagen som mulig.
4. Trekk røyken mindre og mindre inn helt til du ikke trenger å inhalere.
5. Når tiden for røykeslutt kommer, lager du følgende plan for å unngå sprekk: a.) Du skal aldri tenne en røyk når du er alene og aldri før kl. 18.00. b.) Om du MÅ "ventilere presset" skal du bruke sigar eller sigarillo og ikke inhalere overhodet - bare føre sigaren til leppene og kun ha røyken i munnhulen. c.) Om nødvendig, bruk plaster eller tyggegummi i den første perioden. d.) Ha alltid pastiller og frukt i nærheten. Når røyksuget er som sterkest bruker du dette. e.) Om mulig bør du kombinere røykeslutten med en form for belønning. Dette kan være alt fra et glass rødvin, konsert, kino, tur på treningsinstitutt osv.

Er du festrøyker?

Turid fra Trondheim har et litt annet tips:

- Tenk penger! Hver dag la jeg like mye penger som jeg måtte betale for antall sigaretter jeg daglig røykte i en skål. Hver gang jeg fikk lyst på en røyk telte jeg penger. Det gikk ikke lang tid før jeg hadde 10.000 kroner i skåla. Da tok jeg meg en flytur til Oslo og bodde på flott hotell i noen dager. Pytt, tenkte jeg, pengene hadde jo gått opp i røyk likevel!

Tore fra Haugesund sørget alltid for å ha en skål med gulrøtter i kjøleskapet og spiste disse når han ble sugen.

Light-trikset funker ikke

- Smør tjukt på

Eller hva med denne:

- Fortell alle du kommer i snakk med om hvor flink og prektig du er som har sluttet å røyke. Smør tjukt på! Stikk heller ikke under en stol hvor teite røykere er som røyker. Røykerne vil helt sikkert legge seg i selen for å avsløre deg om du sprekker. For ikke å drite deg ut, tar du aldri sjansen på å begynne igjen, skriver Leif fra Hundvåg.

Et siste tips: Ikke stump røyken på nyttårsaften

Lykke til!

Har du noen gode tips? Del dem med andre i debattforumet under! Får vi mange gode tips lager vi en oppfølgerartikkel.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!