Tips mot fotproblemer

Her er rådene som hjelper mot sure føtter, neglsopp, fotsopp og overdreven fotsvette.

Det er ikke spesielt hyggelig å få neglsopp, særlig siden det ikke alltid er like lett å behandle. Foto: Dr. P. Marazzi/Science Photo Library
Det er ikke spesielt hyggelig å få neglsopp, særlig siden det ikke alltid er like lett å behandle. Foto: Dr. P. Marazzi/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at huden på forsømte føtter kan være opptil 30 ganger tykkere enn på resten av kroppen?

Føttene dine eldres, i likhet med resten av kroppen din, og ettersom årene går blir de tørrere og mer utsatte for hælsprekker, noe som kan føre til infeksjoner. Træler på tær kan bli enda tykkere, og det samme blir tåneglene, som man også lettere får soppinfeksjoner i.

Les også: Stiletthælene kan koste deg helsa

Heldigvis finnes det en rekke ting du kan gjøre for å få sunne føtter igjen, og nettstedet WebMD har satt opp noen punkter.

1. Beskytt føttene dine med fuktighetsgivende kremer

For å bli kvitt død og hard hud må føttene smøres med fuktighetskrem og peeles jevnlig. Kroppskremer og fete fuktighetskremer som er beregnet på albuer og legger fungerer vanligvis også helt fint på hæler og hard hud. Hvis du imidlertid er et ekstremtilfelle og har uvanlig tørre og sprukne føtter (noen har en genetisk tendens til å få dette), kan det være lurt å prøve en krem som er laget spesielt for føtter.

Les også: Vekk med vonde føtter

Slike kremer inneholder gjerne alfahydroksysyre, betahydroksysyre eller karbamid, som løsner den døde huden slik at ny, frisk hud kan komme fram. Kremer som inneholder dimetikon trenger inn i overhuden og fungerer som et beskyttende lag som holder fuktigheten inne i sprukne hæler.

2. Sure føtter?

Parfymerte fotsprayer og fotpudder kan kanskje dekke over stanken, men de gjør ingenting med det som faktisk forårsaker den usexy lukten.

Den største synderen er svette – en fot har nemlig rundt 250.000 svettekjertler.

- Den sure lukten blir primært forårsaket av bakterienedbrytning av overdreven svetting i fotsålene og mellom tærne, sier dr. Isaac Tabari, som jobber som podiater i New York, til WebMD.

Les også: Slik blir du kvitt svetten

Vanlige deodoranter som er laget for bruk under armene fungerer ikke under føttene eller mellom tærne – men det finnes heldigvis andre deodoranter og fotpudder som hjelper.

Det finnes nå pads som inneholder aluminiumklorid, og som skal begrense både svette og lukt. Disse brukes flere ganger i uken før sengetid.

Det finnes også pudder som absorberer fuktighet og hjelper til med å forhindre fotsvette, og disse inneholder en kombinasjon av ingredienser som:

 • Dimetikon (dimetylpolysiloksan), som danner en beskyttende barriere som forhindrer at luft kommer i kontakt med fuktighet og svette.
 • Triklosan, som er et antibakterielt middel som dreper luktfremkallende bakterier.
 • Klorheksidin, som også er et antibakterielt middel som dreper bakterier som forårsaker sur lukt.
 • Grillosin, som fjerner lukt.
 • Mentol, som er et kjølende middel som hjelper til med å dekke over lukt.
 • Les også: Deodoranter inneholder miljøgifter

  The American Podiatric Medical Association har i tillegg noen enkle tips til deg som gjerne vil unngå sure føtter:

 • Bytt sko hver dag, slik at hvert skopar blir ordentlig luftet.
 • Skift sokker enda oftere.
 • Bruk fotpudder og antiperspirant.
 • Bløtlegg føttene dine i vann og eddik med jevne mellomrom.
 • Les også: Løp med riktige sokker

  3. Laser mot neglsopp

  Mellom fem og ti prosent av alle mennesker har neglsopp, som får tåneglene til å bli gule og tykke. Infeksjonen utvikler seg vanligvis på negler som jevnlig blir eksponert for varme og fuktige miljøer, som for eksempel dusjer og treningssko. Neglsopp er mest vanlig hos mennesker som svetter eller svømmer mye, og ses også ofte hos diabetikere.

  Les også: Svett som en gris?

  De færreste reseptfrie behandlinger mot neglsopp fungerer spesielt bra. Medisiner på resept kan derimot være veldig effektive, men disse må ofte tas over lang tid. Sistnevnte kan også ha bivirkninger og innvirkninger på andre medisiner.

  Men så kom laseren – i hvert fall til USA. Minst to amerikanske selskaper annonserte nylig at medisinske lasere i kliniske studier har vist gode resultater i behandling av neglsopp. Det ene selskapet venter på godkjenning fra FDA (Food and Drug Administration), mens det andre allerede markedsfører sin laser for off-label-bruk av podiatere.

  Men forebygging er fortsatt viktigst:

 • Bruk alltid tørre, rene sokker.
 • Bytt mellom forskjellige par sko, særlig når det er varmt.
 • Ta pedikyrer, enten hos profesjonelle med god hygiene, eller hjemme. (Skitne pedikyrredskaper sprer neglsopp...)
 • Les også: Disse skoene bør du unngå

  4. Bli kvitt fotsoppen

  Fotsopp er helt vanlig, og kan ramme både menn og kvinner. Infeksjonen forårsakes av en sopp som finnes på alt fra gulv på treningssentre og garderober til neglesalonger og til og med sokker og klær. Og det holder ikke bare å komme i kontakt med soppen. Betingelsene må også være riktige – nemlig varme, fuktighet og mørke.

  Les mer: Soppen invaderer føttene dine

  Du kan unngå soppen ved å bruke bomullssokker og sko som ”puster”, slik at føttene dine holder seg tørre.

  Hvis ulykken allerede har skjedd kan du bruke et reseptfritt soppdrepende middel, som for eksempel Lamisil (terbinafin) eller klotrimazol.

  Når du skal ta knekken på fotsoppen er det viktig å behandle alle områder soppen kan vokse på, inkludert tåneglene. Hvis du bare behandler huden, og ikke tåneglene, kan infeksjonen nemlig komme tilbake. Hvis soppen holder stand og ikke er borte etter fire-fem ukers behandling, bør du oppsøke lege.

  Les også: Plei føttene

  Kilder: webmd.com, hudlegekontoret.no

  Denne artikkelen ble første gang publisert på Dinside.no 9. september 2009

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer