Tips for tips

- Høye priser og lavt servicenivå gjør det mindre naturlig å gi tips i Norge enn i mange andre land, sier restaurantdirektør Jan Thore Engen ved Hotel Bristol i Oslo.

Engen er ikke i tvil: Vi gir mye mindre tips på restauranter og utesteder enn våre utenlandske brødre og søstre. Han mener du bør gi tips dersom du er fornøyd, men ikke blakke deg.

Fem – ti prosent

- Du bør ikke gi tips dersom du ikke er fornøyd. Er du fornøyd, bør du gi mellom fem og ti prosent i tips. Vil du gi mindre enn fem prosent, kan du like godt la være. Rund heller opp til nærmeste hundrelapp. Er regningen på drøyt 1.400 kroner, bør du gi 1.500 kroner. Betaler du på vegne av et firma, bør du kanskje gi litt mer, sier Engen.

Bristol-restauratøren peker på at restaurantansatte i Norge har betraktelig høyere grunnlønn enn kollegene i andre land. I USA og rundt Middelhavet er de servitører og kelnere ofte avhengig av tips for å få en anstendig lønn, og yter derfor en bedre service enn norske servitører.

- På norske utesteder koster en øl ofte 58 kroner. Da behøver du ikke betale 60 kroner, og dermed gi to kroner i tips. Ingen ekstra service gis, de ansatte gjør ikke annet enn å tappe ølet, sier Jan Thore Engen.

I dag er det ingen lov som påbyr deg å gi tips. Det handler om normer og sedvane i bransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan redusere grunnlønna

- Hvor mye ville du ha gitt, da? Det er det som er poenget; du gir det du synes servicen er verdt. Du bør ikke føle det som et press å gi tips. Dette er ikke New York, sier informasjonsleder Jens-Petter Hagen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

- Hva med 10 prosent?

- Jeg vil nødig komme med noe tall, men 10 prosent i tips er i og for seg hyggelig, sier han.

Hagen er opptatt av lønnsforholdene i bransjen og spør hvorfor man egentlig skal gi tips i det hele tatt. De fleste vet at tips utgjør en del av lønna til mange servitører.

- I noen tilfeller tar arbeidsgiveren dette for gitt og beregner lønna deretter. Derfor er det viktig at dette med tips ikke tar helt av. For mye tips undergraver lønnssystemene til de som jobber i bransjen, sier Hagen.

Lite til taxi

- Vi får mye mindre i tips etter at vi begynte å la folk betale med kredittkort i drosjene. I dag er halvparten av omsetningen kreditt. Andelen tips er faktisk halvert siden 1994, sier styreleder Viggo Johansen i Oslo Taxi.

Klingende mynt satt altså løsere enn plastpenger. Sjåførene i Oslo-drosjene får i dag gjennomsnittlig snaut to prosent i tips ved hver betaling. Verken offentlige institusjoner eller firmaer gir noe særlig tips.

- Vi ønsker oss fire - fem prosent i tips for hver tur. Det ville være passe. Det vil også kunne lede til at takstene øker mindre i årene som kommer, sier Johansen.