Reiseforsikringen liker ikke «one night stands» i fylla

Tilfeldig sex kan gå utover forsikringen

Ender den fuktige natta med tyveri, kan du ha brutt flere av de strenge forsikringsvilkårene.

SURE SVIE: Tar du med deg noen hjem i fylla, på hotellrommet eller egen bolig, kan du få mindre igjen på forsikringen om noe blir stjålet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SURE SVIE: Tar du med deg noen hjem i fylla, på hotellrommet eller egen bolig, kan du få mindre igjen på forsikringen om noe blir stjålet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg følgende scenario:

Du bor på hotell i en fremmed by. Du drar på byen. Du drikker. Du møter en person som blir med deg tilbake til hotellrommet. Og når du våkner, har personen tatt med seg verdisakene dine.

Ringer du forsikringsselskapet etter en slik natt, kan du få trøbbel med erstatningen.

Og det skal ikke være så uvanlig, heller.

Ingen erstatning etter Riga-tur

Høsten 2015 dro en nordmann på tur til Riga, hovedstaden i Latvia. Etter å ha sjekka inn på hotellet dro han på casinobar. Han møtte en kvinne. Hun ble med han tilbake på rommet. Nøyaktig hva som skjedde der sier ikke historien noe om, for:

«Sikrede husker lite etter det, før han våknet opp på hotellrommet sitt og så at kvinnen pakket med seg gjenstandene hans, uten at han var i stand til å gjøre noe med det» står det i den ferske uttalelsen i Finansklagenemnda.

Saken endte der da forsikringsselskapet hans, Frende Forsikring, ikke ville erstatte en eneste av de nesten 33.000 kronene mannen tapte i tyveriet.

Frende syntes blant annet det var «grovt uaktsomt å ta med seg ukjente på hotellrommet», ifølge nemndsuttalelsen.

Avhengig av tilstanden din

Finansklagenemnda vil ikke behandle saken, da den blant annet handler om hvorvidt mannen ble dopa, noe nemnda føler de ikke har nok dokumentasjon på. Så mannen er fortsatt 32.883 kroner fattigere.

- Hvorfor er det grovt uaktsomt å ta med seg ukjente på hotellrommet?

- Det å ta ukjente med på hotellrommet er i hovedsak ikke alene å anse som grovt uaktsomt, svarer skadesjef Petter Lassen i Frendes reiseforsikringer til Dinside.

- Det vil også avhenge av hvilken tilstand en selv er i, og hvilken tilsyn en har med gjenstandene sine. Det er de totale omstendigheter som avgjør om det anses som grovt uaktsomt.

Alkohol, sex, søvn
Slike netter har altså noen nyanser av grått i seg, så hva kan slike «totale omstendigheter» være?

  • Frende mener at det er grovt uaktsomt å drikke så mye at man ikke er i stand til å ta vare på verdisakene sine. De synes også han burde vært ekstra forsiktig med å drikke på den aktuelle baren, da den skal ha hatt en «spesiell karakter». At mannen mener han ble dopet ser de altså bort fra, da han ikke har klart å bevise det.
  • «Risikoen for tyveri ble forsterket ved at sikrede tok med en ukjent person til hotellrommet i en slik tilstand» sier Frende i uttalelsen, som altså avkortet erstatningen med 100 prosent.
  • Så er du full, tar med deg noen på hotellrommet og på grunn av søvn, rus eller en kombinasjon ikke får med deg at verdisakene dine forsvinner, kan du bryte forsikringens vilkår så kraftig at du står igjen med null og niks.

Også i egen bolig

- Erstatningen vil kunne bli avkortet med alt fra 0 til 100 prosent, forteller Lassen i Frende, og påpeker at det altså må være totalen av omstendigheter som gjør at avkortingen eventuelt går i taket.

- Vi har slike saker jevnlig, men likevel relativt sjelden i forhold til andre skadetyper, forteller han.

- Gjelder dette også om man tar med seg ukjente til sin egen bolig, altså i forbindelse med andre forsikringer?

- Det kan også gjøres gjeldende i slike tilfeller, men som nevnt vil det avhenge av flere forhold.

LES OGSÅ:
Derfor gir ulykker i fylla gir mindre erstatning fra forsikringen
Alt reiseforsikringen krever om du skal få erstatning etter tyveri
Phishing fra «Skatteetaten» kosta 12.000 når forsikringen nekta

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!