Til valg på nettet

Du kan dessverre ikke stemme på nettet enda, men du kan finne ut mye om de partiene du kan stemme på.

Er du en av de mange tusen som skal stemme, men ikke vet hvilket parti du vil stemme på i høstens kommunevalg? En undersøkelse Norsk Gallup har utført for TV2 viser at omkring halvparten av de stemmeberettigede syns det er vanskelig å se forskjell på partiene, så du er i så fall i godt selskap.

Du kan finne ut så mangt på Internett, kanskje også hvilket parti du bør stemme på.

Markedsfører seg på nett

Alle de store partiene har nå kommet seg på nett. Kvaliteten og aktiviteten på de forskjellige nettstedene er ytterst variabel, men du kan i alle fall få en pekepinn på hvor de hevder å stå, og hvilke saker det enkelte parti bryr seg om i denne valgkampen.

Stortingspartiene

Nå er alle stortingspartiene på nettet, men kvaliteten på partiwebbene varierer. Jevnt over er det ikke hit du går for å finne spesielt spreke og spennende nettsteder, men for deg som vil skaffe en oversikt over hvor partiet står og går fungerer de fleste greit. Riktignok har FrPs hjemmesider et snev av hjemmesnekret følelse, og riktignok tar det alt for lang tid å laste ned SPs sider. Men i det store og hele er de største partiene profesjonelle om enn noe trauste på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall kan også tilby rom for diskusjoner og svar på spørsmål på nettstedene sine, men de fleste bærer ikke preg av høy aktivitet. Enkelte steder kan du sende inn spørsmål og faktisk forvente svar fra partiet på nettet. Dette gjelder for eksempel Venstre og Arbeiderpartiet.

Muligheter for de små

På nettet kan de små stille på linje med de store. Terskelen for å presentere stoff her er relativt lav, og det er ikke nødvendigvis de største som er best på nettet. For eksempel kan du også hos RV sende inn spørsmål via nettstedet, og forvente svar fra partiet.

Fra humor til hjemmesnekring

I APs internettcafé kan du kna partilederne!
I APs internettcafé kan du kna partilederne! Vis mer

Arbeiderpartiet:
Arbeiderpartiet har lyse lette sider med profesjonelle bilder og slagord. Fremmedspråklige velgere kan glede seg over kortere versjoner av sidene på både engelsk, fransk og spansk. Det er relativt lett å finne frem til vedtak og politikk. Og som hos mange av de andre partiene kan du også her finne en "Café". Her du kan debattere, skrive i gjestebok og spille. Faktisk demonstrerer partiet både selvironi og humor her: Hva med å kna en partileder?

Fremskrittspartiet:
Fremskrittspartiets sider har et mer hjemmesnekret preg enn mange andre. Men også her finner du fremmedspråklige versjoner for de som foretrekker det. Det er lett å finne frem til lokalpolitiske kandidater. Fremskrittspartiet har egne debattsider som preges av innlegg i innvandringsdebatten når vi er innom.

Høyre:
På Jan Petersen og hans partifellers blå sider kan du bestille nyhetsbrev fra partilederen per e-post. Høyre har egne debattsider, men i det vi var inne var det kun skoledebatten som var noenlunde aktiv. Den reklameres det også for på forsiden. Du finner ellers flere filmklipp, og det er lett å finne faktaark som forteller om partiets politikk. Vanskeligere er det å finne informasjon om lokallag og politikk i fylker og kommuner. Sidene finnes også i engelsk versjon.

Kristelig folkeparti:
KrFs sider virker litt gammeldagse og trauste, men du finner lett frem til fylkesvise valgprogram. Også statsministerens parti har kastet seg på Nettkafé-bølgen (her med k i kafé...). Men diskusjonene virker ikke alt for aktive, og skjemmes av en del tøyseinnlegg med pubertile overtoner. Her burde det redigeres hardere. Vi finner dessverre ingen fremmedspråklige versjoner av KrFs hjemmesider.

Senterpartiet:
Her tar det tid å laste ned! Sidene er ikke alt for elegante i designen med tunge grå farger og halvgode bilder. Men det er lett å finne frem til stoff om valget og partiets lokalpolitiske standpunkter. I den obligatoriske nettkaféen er det liten aktivitet. Sidene finnes også med engelske tekster.

Sosialistisk Venstreparti:
Hos SV virker det ryddig og oversiktlig. Her er det lett å finne stoff om høstens valg, men det er få muligheter til å ta kontakt og debattere. Du finner imidlertid e-postadressene til stortingsgruppen og medlemmer av sekretariatet. Du kan også sende postkort med partiet budskap og pene bilder fra SVs hjemmesider. Fremmedspråklige versjoner greier ikke vi å finne.

Venstre:
Det minste regjeringspartiets nettsted er også av den lyse og oversiktlige typen. Som hos Høyre kan du her bestille ukebrev per e-post. Du finner også e-postadresser til stortingsrepresentanter og statsråder. Debattforumet virker relativt våkent med flere ferske innlegg. Sidene finnes også i engelsk utgave.

Små partier

Også partier utenfor stortinget stiller lister ved valgene, selv om de ofte glemmes i store debatter på fjernsyn og i andre media.

Miljøpartiet De Grønne:
Her har partiet lagt ut en del miljøinformasjon. Det er lett å finne oversikter over de listene partiet har lagt ut til valg og hva de står for. Sidene er friske og enkle, selvsagt med en grønn profil. Men noen av lenkene fungerer dessverre ikke, og det ser ut til at sidene kun finnes på norsk.

NKP:
På NKPs svært enkle sider finner du greit frem til hva partiet står for. Du kan også sende mail til partiet, men vi finner ikke noe forum for debatt og spørsmål og svar. Her gjør man et poeng av at sidene er utviklet uten programvare fra Microsoft. Vi finner ingen sider for fremmedspråklige, og lite stoff rettet mot valget.

RV:
RVs sider er enkle og oversiktlige, og virker oppdaterte med ferskt innhold, nyhetsklipp og spørresider. Det er lett å finne valgstoff på disse sidene, med lokale programmer og lister. Heller ikke her finner vi annet enn norskspråklige versjoner.