Til salgs: God samvittighet og avlat

Det er snart ikke den ting man ikke får kjøpt på internett. Eller solgt, for den saks skyld.


Spiller på dårlig samvittighet

Salgsobjektene på de store internasjonale nettauksjonene blir mer og mer personlige og følelsesladete og spiller på vår dårlige samvittighet. Vi har det jo så bra, hvorfor skal ikke vi kunne avse noen skarve kroner til syke Halle, tusnamiofre eller husløse Boone?

Store blå barneøyne

Lille amerikanske Halle er hjertesyk. Hun har tatt en rekke hjerteoperasjoner, men forsikringen dekker ikke hele sykehusoppholdet. To store blå øyne titter bedende på deg. Og selvfølgelig vil du hjelpe henne til et bedre liv?

Les mer: Please help Halle.

At appellen kommer fra et annet barns foreldre gjør at hele saken virker litt mer uselvisk, og enda litt lettere å kjøpe. - Alt er bare tull, sier skeptikerne. - Stakkars Halle, det er jo bare snakk om 5 dollar, sier de lettrørte. Eller lettlurte.

Hvordan unngå å bli lurt?
Om Halle (eller et annet av de syke barna i cyberspace) faktisk er syk og trengende eller ikke er det ikke alltid like enkelt å vurdere. Det er veldig lett å spille på følelser, og helt sikkert en smal sak å svindle godtroende nordboere fra den andre siden av Atlanteren.

Vurderer du å hjelpe et av de syke ebaybarna må du nesten gå for magefølelsen, og ikke bli alt for skuffet om det viser seg at du har sponset noens nye Porsche Cayenne. Har du en minste anelse om at du blir lurt, er det jo bare å la være å donere penger. Eller gå inn i transaksjonen med åpne øyne og vit at du eventuelt blir lurt, men at din samvittighet ihvertfall er hvit som den fineste nysnø.

Alternativt kan du jo gi litt penger til en veldedig organisasjon. Og i Norge lønner det seg økonomisk å gi til noen spesifikke saker. Du får nemlig skattefradrag for pengebidrag til en rekke veldedige organisasjoner.

Les mer på DinSide: Skattefradrag for nødhjelp.

Fikk ny beinmarg

Penger kan imidlertid ikke kjøpe alt, noe historien om kreftsyke Bengt Eidem er et godt eksempel på. Gjennom nettsiden www.vilduhjelpe.com søkte Eidem etter en beinmargsdonor. Hans bønn om hjelp fikk bred mediedekning, og halve Norge felte en tåre da en passende beinmargsdonor ble funnet tidligere i år.

Eidem fikk hjelp, men det er fremdeles flere personer der ute som trenger en beinmargsdonor. Kanskje du kan hjelpe en av dem?

Trykk her for å lese mer på Bengt Eidems nettside.

Den idealistiske

Det er ikke alltid det er penger de vil ha. "Selgerne". Etter store katastrofer, som bombene i London i sommer, tsunamikatastrofen i romjulen eller orkanen Katrinas ødeleggelser i USA denne uken, er det mange som vil gi bort sin hjelp. Auksjonsnettstedene er et av stedene de kan få utløp for sin hjelpetrang.

Vi falt for denne på www.ebay.com:

Hurricane Katrina Victims. Free Room and Board for a family of 4.

    God Bless America. We have a home in Los Angeles and would like to make it available to anyone in need. We can take up to a family of 4. We are offering a new start for any family devastated by the bitch of a hurricane Katrina. We are willing to pay for bus fare from the Astro-Dome or any devastated area to Los Angeles. We can assist with finding employment here in Los Angeles. (...)I am sick of sitting around feeling helpless, wanting to do something and not being able to; from the Tsunami , to 9-11 to our war in Iraq; it's time to step up for "Humanity".
Trykk her for å komme til annonsen på ebay.com.

Online (retail) therapy


... eller bare sleipe salgstriks?

Det er ikke bare rare ting en kan kjøpe på ebay. For at kunder skal få vite litt mer om det de kjøper har selgere muligheten til å legge ved en beskrivelse av produktet. Noen ganger får en litt ekstra.

For eksempel: I disse dager auksjonerer en frustrert mann bort sitt første grå hår. Og håper at kjøper med det kan ta med seg litt av frustrasjonen hans på kjøpet. Om du lurer på hvilke frustrasjoner det er, står endel av dem beskrevet ganske nøye. En pekepinn på dette får du allerede i lenken My First Gray Hair Voo-do Auction, Want my Sanity Back. Theraputic Auction - I FEEL BETTER ALREADY! Thanks eBay

Trykk her for å lese mer om grå hår og triste hendelser.

I tillegg lover selger å sende noen flere av bekymringshistoriene sine med på kjøpet. Om kjøper er interessert, altså.

Selg selv


Har du noe du har tenkt å selge på internett? Om du har god samvittighet, avlat, morsomme historier, eller rett og slett bare en gammel sofa, er det et par lure triks du kan benytte deg av for å sørge for at akkurat ditt produkt kommer øverst på hit-listene. Trykk på lenkene til høyre for DinSide Økonomis kræsjkurs i nettsalg.