Til paradis med sang

I jula skal det synges. Men har du problemet med å få skikk på stemmebåndene? Her er rådene fra sangpedagogene:

Publisert
Sist oppdatert

"Deilig er den himmel blå". Ble "himmel"-tonen litt for lys for deg? Eller begynner du å grue deg til turen rundt juletreet bare ved å høre noen nynne på "Glade jul"?

Faktum er at de færreste av oss har stemmer på linje med Tommy Körberg og Sissel Kyrkjebø. Likevel har vi en tendens til å la tonene trille i juletiden. Alt fra "Musevisa" til "Deilig er jorden" får bli med oss rundt juletreet, og gamle tanter har en tendens til å legge tonene litt høyere enn vi egentlig har godt av. Men heldigvis er det hjelp å få.

Lyst på en trall? Du kan synge deg frisk:

Syng svakt
- Først å fremst handler dette om ikke å synge så sterkt, samt å transponere sanger til et stemmeleie som passer folk flest, sier Stine Hansen, sangpedagog og vokalist.

Hun påpeker at barns stemmer naturlig er lysere enn voksnes.

- La barna synge i et leie som passer dem, så får de voksne nynne med på det de klarer, sier hun.

Beate Myrvold, leder for sang- og stemmekurset "Stemmen bak stemmen", anbefaler bedre sangteknikk og å synge fra kroppen.

- Ta eventuelt sangtimer for å få noen tips til hvordan å gjøre dette. Eller legg sangene mørkere, sier hun.

Sangpedagog June Merete Baarøy sier at det handler om å ta i bruk hele kroppen når man synger. Pass på holdningen, så luftveiene få være mest mulig fri.

- Når vi synger er det viktig at hals- og kjevemusklene er avspente. Spenning av disse gjør at tonen kan bli presset, og man vil lett bli sliten i stemmen, sier hun.

Enklere med Britney
Hvis du har problemer med å synge våre kjæreste julesanger, er du ikke alene:

- Dette er et velkjent fenomen, og julesangene er ikke de enkleste sanger å synge. "Hit me baby one more time" er faktisk mye enklere enn for eksempel "Deilig er jorden", spør du meg, sier Stine Hansen.

Hvor lyst du kommer, avhenger av hvordan stemmen din er. Men du kan også lære deg å synge lysere. Å "twange" er en metode du blant annet kan høre hos sangeren Anastacia:

- Tenk at du skal smile samtidig som du åpner kjeven og prøver å få tonen langt frem i munnen. Prøv å si "tweeeng" og smil med åpen kjeve. Du føler deg dum, men det er mulig at du får til litt lyse toner uten at du blir sår i halsen, anbefaler Hansen.

Denne teknikken er imidlertid veldig forenklet fortalt her.

Bruk magen
En annen teknikk er å bruke magen. I magen finnes en del muskler som er med på å styre tonene. Musklene kan kalles støtten.

- Støtten får man kontakt med for eksempel når man sier konsonanter tydelig, bestemt og gjerne også på en sint måte. Da skjer det noe med magen, og det er disse musklene som bør aktiveres når vi synger, sier Baarøy.

Når du skal synge lyst, må du ikke være redd. Åpne opp og gi plass til de lyse tonene.

Les også: Slik overlever du julefesten

 

Mozon.no, 24.12.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer