Til kamp mot kvisene

Kviser og uren hud er et problem for mange. Les de beste rådene mot kviser her.

Når puberteten melder sin ankomst tar den ofte også med seg voldsomme forandringer i huden. For noen er kviser et alvorlig problem som de sliter med gjennom mange år. Og forslagene til behandling er mange.

Heldigvis fremkalles kviser som regel av hormonelle endringer i kroppen og vil bli et mindre problem når hormonproduksjonen stabiliserer seg. Men det er en fattig trøst for mange som sliter med uren ansiktshud gjennom mange år. Enten du er tilhenger av moderne medisin, kjerringråd eller naturlegemidler - her er de beste rådene mot kviser:

Doktorens råd
Roaccutan er et effektivt middel mot den mest alvorlige og behandlingsvanskelige form for kviser. Roaccutan tas som en tablettkur fordelt over 4 måneder.

Vitamin A-syre er et annet preparat som kan ha en god effekt på kviser. Begge preparatene kan irritere huden i ansiktet og må holdes unna øynene. Vitamin A på huden bør ikke kombineres med soling.

For mer seiglivede tilfelle kan det være aktuelt å bruke en salve som inneholder antibiotika. Tetracyklin og Klindamycin er eksempler på slike salver. De må skrives ut av en lege og kan ha bivirkninger. Om du har alvorlige problemer med kviser kan det lønne seg å ta kontakt med en hudspesialist som kan ta en skikkelig vurdering av hva som bør gjøres.

LES HUDLEGENS RÅD HER: KVISER KAN BEHANDLES

Bestemors råd
Gamle kjerringråd kan også være til hjelp når du vil kvitte deg med kvisene. Her gjelder det å prøve seg litt fram ettersom ikke alle rådene virker like fornuftige ved første øyekast

Tannkrem på kvisene over natten er et råd som flere unge har forsøkt. Knust hvitløk eller sitron kan du også forsøke å gni på kvisene før du legger deg. Et annet tips er å vaske fjeset med grønnsåpe og la såpen tørke litt på huden før du skyller av. Eller hva med å lage en ansiktsmaske av ølgjær som du kan la ligge på huden i et kvarter før du skyller vekk.

Mer alternativ
Alternativ medisin og naturlegemidler er ikke bare for de mest troende. Tross alt er jo naturlige stoffer ofte utgangspunkt for de medisinene som utvikles i legemiddelindustrien. Storborrerot er en plante som blant annet er kjent for sine blodrensende egenskaper. Gjennom å øke utskillelsen av avfallsstoffer kan storborrerot hjelpe deg til en renere hud i ansiktet. Produktet kan du kjøpe i helsekostforretninger.

For deg som ikke er redd for det alternative kan det også være en mulighet å oppsøke en homeopat med kviseproblemer. Homeopaten tar utgangspunkt i kroppen din som helhet og ser på kvisene som et resultat av hvordan kroppen din har det generelt.

Generelle råd
Uansett hva slags behandling du velger er det noen generelle råd du bør følge for å redusere kviseproblemene:

- Du kan vaske deg med rikelige mengder vann og eventuelt litt mild såpe, men ikke overdriv. For mye vasking kan føre til at huden blir ekstra irritert.

- Ikke klem på røde eller dype kviser. Svarte hudormer kan du eventuelt forsøke å trykke ut forsiktig. Vær varsom så du ikke lager merker eller sår i huden. Det kan være nyttig å få veiledning av en hudpleier eller kosmetolog.

- Unngå fete hudkremer og fettholdig make-up. Fett kan bidra til å tette igjen utførselsgangene i huden. Hvis du bruker sminke, bør den heller være vannbasert. Rengjør huden nøye om kvelden. Litt sol eller solarium kan dempe kvisene, men hos noen blir kvisene verre i ettertid.

- Det finnes ikke noe vitenskaplig bevis for at det hjelper mot kviser å unngå enkelte matvarer. Hvis du opplever at en bestemt type matvare gjør kviseproblemet ditt verre, kan det likevel være best å være forsiktig med det.

5 myter om kvisene
Det finnes en million forskjellige råd for hva du kan gjøre med kviser. Noen av dem virker, andre er helt uten mening, mens noen tips faktisk kan gjøre problemet værre. Vi har avslørt fem vanlige myter om kviser.

LES HELE SAKEN HER: 5 MYTER OM KVISER

Mozon 24.11.2004