<B>ØRESAUKSJONER:</B> Dyre produkter til latterlig lave priser. Foto: Montasje fra Mr123.com
ØRESAUKSJONER: Dyre produkter til latterlig lave priser. Foto: Montasje fra Mr123.comVis mer

Til kamp mot kontroversielle nettauksjoner

Forbrukerombudet ber Kulturdepartementet om en ny vurdering av de kontroversielle øresauksjonene på nettet.

Allerede for to år siden omtalte DinSide den nye nettfarsotten øresauksjoner.

Denne typen auksjoner skiller seg fra sine konkurrenter fordi hvert bud du legger inn har en fast, lav verdi, gjerne noen få øre. Men et slikt øresbud koster mer enn det er verdt, gjerne opptil fem til ti kroner stykket, i noen tilfeller mye mer.

Når du legger inn et bud, teller en klokke ned til null. Hvis ingen har lagt inn et bud innen denne fristen, vinner du auksjonsrunden. Dersom noen andre legger inne et bud, starter tidtakeren på nytt.

I 2009 slo Kulturdepartementet fast at konseptet ikke omfattes av Lotterilovens definisjon av lotteri, og dermed slipper å forholde seg til den relativt strenge lotteriloven i Norge.

Nå ønsker Forbrukerombudet en ny vurdering av konseptet, slik at øresauksjoner skal bli karakterisert som et lotteri og ikke en auksjonsform.

LES OGSÅ: Fem grunner til å holde seg unna

- Lite til felles med auksjoner

Grunnen til at Forbrukerombudet nå ønsker en ny vurdering av øresauksjonene, er fordi de fortsatt mener at hele konseptet spiller på tilfeldighet, som i et lotteri.

Forbrukerombud Gry Nergård Foto: Bjørn-Eivind Årtun
Forbrukerombud Gry Nergård Foto: Bjørn-Eivind Årtun Vis mer


- Øresauksjoner har lite til felles med auksjoner, men desto mer til felles med lotterier og bør derfor reguleres på samme måte, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nergård karakteriserer øresauksjoner som en videreføring av det tradisjonelle lotterikonseptet.

- Øresauksjonene har forandret seg de siste årene, og vi har fått en rekke nye aktører. Etter mitt syn er det i stor grad tilfeldig hvem som vinner typen auksjoner og konseptet kan derfor best beskrives som et lotteri. Den eneste forskjellen fra et tradisjonelt lotteri er at i øresauksjoner er det den som tilfeldigvis kjøper det siste loddet som vinner, sier Nergård.

Baserer seg på tilfeldigheter

Det er spesielt tre forhold som gjør det elt eller delvis tilfeldig hvem som vinner auksjonen, ifølge Forbrukerombudet.

Først og fremst er det enkelt å by - det kreves ingen spesielle ferdigheter for å kunne delta. Du kan faktisk få auksjonen til å legge inn automatiske bud for deg, slik at du slipper å følge med på budrunden.

Dessuten har ingen av budgiverne kontroll over andre budgivere. Mange øresauksjoner opererer med de samme auksjonene i flere land - samtidig - slik at det ikke er mulig å vite hvor mange som deltar i auksjonene.

En siste viktig faktor er at mange av produktene som auksjoneres bort har en maksimal auksjonspris som er svært lav. Eksempelvis kan en splitter ny smarttelefon eller et nettbrett ha en makspris på en femtilapp. Siden prisen på produktet er dramatisk mye lavere enn hva det vanligvis selges for, vil det alltid lønne seg for nye budgivere å legge inn et nytt bud, uansett hvor mange bud som er gitt tidligere.

DINSIDE FØLGER SAKEN: