- Tidlig modne oftere i alkotrøbbel

Ungdom som kommer tidlig i puberteten har tilgang på flere alkoholkilder enn ungdom som modnes seinere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kan være en av forklaringene på at de drikker mer, ifølge rusforskere. Det er de tre forskerne Elisabet E. Storvoll, Hilde Pape og Ingeborg Rossow ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) som har funnet dette. De har nylig fått publisert resultatene i tidsskriftet Addictive Behaviours, melder sirus.no.

Les også: Vil skremme deg fra flaska:

Drikker mer

Forskerne har gjort analyser av over 9000 ungdommer fra 13 til 17 år som deltok i den nasjonale spørreundersøkelsen ”Ung i Norge i 2002”.

Resultatene viser at ungdom som kommer tidlig i puberteten drikker mer enn de andre. Dessuten får disse ungdommene også oftere problemer på grunn av alkoholbruk, ifølge forskningsleder Ingeborg Rossow ved SIRUS.

- Dette er alt fra typiske fylleproblemer som oppkast og det å ikke huske noe fra kvelden i forveien til aggressivitet, slåssing og krangling, sier Rossow til Mozon.no.

SIRUS-forskere har tidligere funnet at unge jenter utnyttes i fylla:

Ifølge Rossow er disse resultatene også funnet i utenlandske studier, men de norske forskerne fant mer: nemlig at de som er tidlig fysisk modne også har letter tilgang på alkohol.

- De skaffer seg lettere øl og rusbrus fra butikker og utesteder, og de får alkohol lettere fra både foreldre og venner enn de andre ungdommene, sier Rossow.

- Ikke send med de unge øl

Rossow forteller også at forskning viser at de ungdommene som får alkohol hjemmefra skaffer seg minst like mye via andre.

- Det de får hjemmefra kommer på toppen av det de ellers skaffer. Med andre ord er det ikke noe godt råd til foreldre å sende med ungdom alkohol på fest, sier Rossow.

Les også: Lærer rus av mor og far:

Hun sier kontrollen trolig bør bli strengere.

- Det er viktig å sjekke legitimasjon. Tidlig modne ungdommer har ofte venner og kjærester som er eldre enn dem selv. De kan dermed virke som de er eldre enn de er overfor personalet i butikker eller på utesteder. Det kan også kanskje tenkes at foreldre vil tro at deres tenåringer er tidligere modne også kognitivt og at de er i større grad i stand til å ta vare på seg selv, fordi de er tidlig utviklet. Det er ikke nødvendigvis riktig, sier Rossow

Hun legger til at andre studier viser at de fleste mindreårige ungdommer som prøver å kjøpe alkohol, får kjøpt.

Les også: Hver fjerde voldssak knyttes til rus: