Tid for sopp

Så er soppsesongen i gang. Folk trasker rundt i skogen på leting etter kantareller, steinsopp og piggsopp. Men vær kritisk til hva du putter i kurven!

Det er ingen stor fare forbundet med å spise våre vanligste matsopper. Men om soppboka til bestemor har blitt noen år gammel, bør du ikke stole ubetinget på denne, skriver forskning.no.

- Arter som står oppført som spiselige i bestemors soppbok, kan nå være huket av med to kors. Det betyr at soppen kan være dødelig giftig, sier biolog og soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen til Mozon. Han anbefaler å bruke ny sopplitteratur og eventuelt snakke med sakkyndige i en soppkontroll.

I Norge finnes det mellom 2500 - 3000 forskjellige sopparter. 10 av disse er regnet som svært farlige, med hvit og grønn fluesopp og giftslørsopp som de aller farligste.

De farlige soppene inneholder forskjellig type giftstoffer som kan gi ulike type symptomer.

Skade på nyrer og lever
- I beste fall virker giftstoffene på mage- og tarmsystemet og du blir kvalm og kaster opp. Disse symptomene oppstår gjerne etter 1 - 1,5 time. Cellegifter derimot går rett på nyrer og lever, som kan gi alvorlig leverskade og svekket nyrefunksjon. Da oppstår symptomene som regel etter 7 - 8 timer eller vesentlig lengre tid, sier Mohn Jenssen.

Den gode, gamle ”seks sikre”-listen, som har eksistert i årevis, omfattet kantarell, matblekksopp, lys piggsopp, fåresopp, matriske og rødskrubb. Listen har imidlertid nå krympet til ”fem sikre”, etter at det har vist seg at folk har reagert på rødskrubb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om de ”fem sikre” er god matsopp, skal du likevel være oppmerksom på hvor du plukker dem.

Forurenset sopp
Matblekksopp regnes som en sikker sopp, men ikke under alle omstendigheter. Soppen har en tendens til å vokse i veiskråninger. Her farer biler forbi og slipper ut avgiftsstoffer fra eksosrørene sine, som blir liggende på marka.

- Der det finnes høye nivåer av tungmetaller i jorda, vil du også finne det i soppen. Jeg ville derfor tenke meg om to ganger før jeg plukket matblekksopp i veikanten, sier Thyra Solem, botaniker ved Vitenskapsmuseet på NTNU til forskning.no. Hun legger til at sopp er opphopningsorganismer.

Soppeksperten er enig.

- Sopp som ikke er direkte nedstøvet er vanligvis ok, men en del sjampinjonger er spesielt flinke til å ta opp tungmetaller så utvis litt forsiktighet her, sier Mohn Jenssen.

Rimsopp er også en god sopp, men, selv 20 år etter Tsjernobyl-ulykken, har den fremdeles høye becquerelverdier. Solem anbefaler ikke mer enn et måltid med rimsopp i året.

Når det gjelder sopp som kan spises anbefales det å bruke soppen som tilbehør og smakstilsetting.

Tungt for magen
Sopp inneholder 90 prosent vann og 10 prosent tørrstoff, og er så å si fri for fett og proteiner. Soppen inneholder også flere av de viktige aminosyrene, i tillegg til vitamin B, kalium, sink, jern, mangan, selen og mineralstoffer samt viktige antioksidanter.

Sopp er tungt fordøyelig og egner seg dermed best som tilbehør og smakstilsetning.

Og husk: Spis ALDRI sopp du ikke er hundre prosent sikker på!

Les også: Sopptur som trimtur!

 

Mozon.no, 31.08.2006