Ti tips for bedre søvn

Sover du nok? Mangel på søvn kan være en viktig årsak til at du ikke klarer å holde deg frisk og glad.

Mye tyder også på at kroppsvekten stiger i takt med søvnproblemene. Ikke bare fordi du trøstespiser mer, men på grunn av at forbrenningen blir forstyrret av søvnmangel.

Syk og dum
Det finnes ingen fasit på hva som er nok søvn hver natt. Alt mellom ni og seks timer regnes som normalt, hovedregelen er at du skal sove så mye at du føler deg uthvilt hver dag.

Den mentale kapasiteten er det første som ryker når du ikke får nok søvn om natten. Resultatet er at du blir mindre observant, husker dårligere og får problemer med å tenke klart.

På lang sikt kan søvnmangelen gi deg høyere blodtrykk, vektproblemer, psykiske problemer og depresjoner. Risikoen for ulykker stiger også når du blir mindre observant på omgivelsene rundt deg. Det er også kjent at langvarig mangel på søvn kan gi høyere risiko for hjertesykdommer og slag.

Har du lyst til å våkne frisk og uthvilt i morgen tidlig? Da bør du prøve noen av disse rådene for bedre nattesøvn:

Unngå lys
Det er veldig viktig at rommet du sover i er mørkt og kjølig. Det kan være lurt å investere i litt gråpapir og tape slik at du får blendet vinduer og andre åpninger for lys.

Jevn døgnrytme
Søvnen styres i stor grad av hormonet melatonin som påvirkes av døgnrytmen vår. Om du legger deg og står opp til omtrent samme tid hver dag, vil det bli lettere å sovne om kvelden og stå opp om morgenen.

Ørepropper og sovemaske
Ørepropper er redningen når du vil sove mens andre har mer lyst til å være våkne eller snorke seg gjennom natten. Det skal ikke mye lyd til for å forstyrre søvnen. En sovemaske er også lurt om du ikke kan isolere rommet helt mot lys..

Mosjon
Aktivitet om dagen gjør det lettere å sovne om kvelden. Dette er spesielt viktig om du har tilbragt mye tid helt stillesittende i bilen eller i sofaen. Unngå hard fysisk aktivitet de siste fire timene før du skal sove slik at kroppen kan gire ned.

Unngå koffein og alkohol
Koffein i kaffe og cola gjør det veldig vanskelig å komme inn i drømmeland. Alkohol i små mengder kan gjøre det lettere å sovne, men større mengder alkohol vil redusere søvnkvaliteten betraktelig.

Urter
Mange urter har en beroligende effekt og kan gjøre det lettere å sove godt. Kamille, humle, melisse og lavendel kan brukes i te før du legger deg. Valeriana er et annet naturprodukt som du får kjøpt som konsentrat og som vil gjøre det lettere å sovne.

Forbered deg på søvnen
Om du sliter med nattesøvnen kan det være lurt å bygge opp gode rutiner om kvelden. Ta en kopp varm melk eller urtete, unngå høy aktivitet og gå til sengs på samme tid hver dag om det er mulig.

Avslappingsteknikker
Ved å gjøre enkle avslappingsøvelser vil kroppen bli bedre forberedt på å sove. Prøv pusteøvelser og avslappingsøvelser for musklene.

Melatonin
Kroppens eget søvnhormon produseres når vi sover. Et ekstra tilskudd av melatonin kan gi bedre søvn om døgnrytmen er i ubalanse. Tilskudd med melatonin kan også være lurt om du reiser over flere tidssoner og får problemer med å tilpasse deg en ny døgnrytme.

Siste utvei
Om ikke noe annet hjelper, kan du bruke sovetabletter for å hjelpe deg med innsovningen. Husk at mange sovetabletter vil gjøre deg trett også dagen etter og at de ikke bør kombineres med alkohol.

LES OGSÅ: BEDRE SØVN GIR BEDRE SEX

 

Mozon.no, 20.09.2005