Ti ting du ikke bør kjøpe brukt

Hvilke ting bør du definitivt holde deg unna, hvis du ikke vil gå i brukt-fella.

Publisert
Sist oppdatert

Hold deg unna!

I forrige uke skrev vi om Ti ting du absolutt bør kjøpe brukt - fordi du kan spare mye penger, uten av det går nevneverdig på bekostning av kvaliteten.

Nå snur vi problemstillingen 180 grader rundt.

Hvilke ting bør du definitivt holde deg langt unna når du ser et såkalt "godt" tilbud i bruktannonsen?

Direkte farlige?

For hvilke ting vil koste mye å reparere om de går i stykker? Og hvilke ting kan være direkte farlige?

Se opp for ting du <i>ikke</i> bør kjøpe brukt... <i>Illustrasjon: Per Ervland.</i>
Se opp for ting du ikke bør kjøpe brukt... Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


- Generelt er dyre brunevarer, for eksempel de som koster over 10.000 kroner, også ganske dyre å kjøpe brukt. I tillegg er slike varer kompliserte, og det er vanskelig å sjekke kvaliteten. Derfor er denne varegruppen nok blant ting man bør være forsiktig med å kjøpe brukt, sier ansvarlig redaktør i Forbrukerrapporten, Jarle Oppedal.

I tillegg nevner han diverse sikkerhetsutstyr, spesielt til barn.

I Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er man opptatt av å varsle forbrukerne om forhold som kan utgjøre en sikkerhetsmessig risiko.

- Vi mener at man bør være varsom med å kjøpe elektriske artikler brukt, fordi det er vanskelig å vite om de er skadet. Det er da i hovedsak på grunn av faren for brann, sier informasjonsrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Arvid Christiansen.

Under har vi samlet innspillene fra Jarle Oppedal (Forbrukerrapporten), Christiansen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap - samt redaksjonens egne erfaringer. Her er listen med ti ting vi mener du ikke bør kjøpe brukt.

Uenig i produktgrupper på listen? Si din mening i diskusjonsgruppen nederst i artikkelen.

Ti ting du ikke bør kjøpe brukt

Hjelmer: Hører til kategorien sikkerhetsutstyr, både til sykler, scootere og motorsykler. Har en hjelm vært i asfalten én gang, bør den byttes ut. Også selv om det ikke er synlige skader. Det kan kanskje være fristende å kjøpe brukt sykkelhjelm til barn som vokser fort, men det anbefaler vi ikke.

Kjøpe brukt?

Ville du kjøpe de nevnte produktgruppene brukt? (Avsluttet)
Nei(64%) 337
Ja(36%) 193
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bilseter til barn: Problemet med denne typen sikkerhetsutstyr er at du ikke vet hvordan det har vært brukt. Kanskje bilsetet har vært involvert i en ulykke, noe som kan redusere setets sikkerhetsnivå. Det er ikke sikkert at du kan se om setet er skadet.

Støvsugere: Det er mulig å få fin ny støvsuger til under tusen kroner. Å reparere en brukt støvsuger som er gått i stykker, er dyrt. Med andre ord: Brukte støvsugere suger.

Mobiltelefoner: Disse har sjelden lang levetid, og siden du ikke vet hvordan den forrige eieren har behandlet telefonen, er det lurt å holde seg helt unna. Ny telefon, spesielt om du kjøper den i sammen med et abonnement, fås i tillegg ofte til noen få hundrelapper.

PC'er (bærbare): En dyr brunevare, der det for folk flest kan være vanskelig å sjekke kvaliteten. Går den i stykker, kan den ofte være svært dyr å reparere.

Digitalkamera og videokamera: Igjen dyre produkter der det er vanskelig å sjekke kvaliteten, med mindre man har høy teknisk kompetanse. Disse faller også fort i pris, så sjansen er stor for at du kan få en ny tilsvarende modell til samme pris som bruktprisen.

Madresser/dyner/puter: Det sies at et gjennomsnittsmenneske svetter 50 liter i madrassen hvert år. Frister det å ligge på madrasser som andre har ligget på i syv år før deg? Hva med gamle dyner og puter. Ikke spesielt lekkert. For barn kan det være direkte helseskadelig, da det i en gamle madrasser kan være søl og rester av blant annet urin og avføring, noe som kan føre til oppblomstring av bakterier som barnet kan puste inn. Innpustede bakterier kan gi immunstimulering i luftveiene med feberstigning og forstyrrelser i åndedrettsreguleringen, noe som i verste fall kan føre til krybbedød.

DVD-spiller: DVD-spillere koster ikke mye å kjøpe nye. Og siden de er så pass billige nye, vil det være uforholdsmessig dyrt å reparere en DVD-spiller du får problemer med - du må rett og slett kaste den.

Sko: Sko, og da mener vi spesielt sko til barn, bør ikke handles brukt. Med mindre du er sikker på at de har vært svært lite brukt. Barneføtter har nemlig best av å forme skoene selv, noe som kan være vanskelig om andre små barneføtter har tråkket mange kilometer i skoene fra før. For oss voksne er det kanskje nærmere et spørsmål om vi synes det er delikat med sko andre har svettet i før oss?

Andre elektriske artikler: Kan være vanskelig å avdekke om produktene er skadet, og dermed utgjør en økt risiko for brann.

Dårlig miljøråd?

Ikke alle er enige i at noen ting bør kjøpes nytt. Da vi spurte Grønn Hverdag om de hadde innspill til produkter det ikke er lurt å kjøpe brukt, fikk vi følgende svar:

- Ut fra et miljømessig synspunkt vil det nesten alltid være fornuftig å kjøpe brukt. Det er mer gunstig for miljøet å bruke tingene så lang tid som mulig, fremfor å kjøpe nytt, sier informasjonsleder i Grønn Hverdag, Nina Bugge.

Med andre ord: Økonomi, sikkerhet og miljø går dessverre ikke alltid hånd i hånd...

Begrenset reklamasjonsrett

Kjøper du en brukt ting, har du ikke de samme reklamasjonsrettighetene, som hvis tingen var ny. Dette er viktig å ha med i betraktningen når du handler brukt. For det er jo ikke bare å gå tilbake til butikken å klage om gjenstanden ikke fungerer dagen etter du kjøpte den.

Har du tips om andre produktkategorier man IKKE bør kjøpe brukt - fordi det ofte vil gå på bekostning av kvaliteten, eller kanskje til og med sikkerheten? Legg gjerne inn din mening i debatten under.

Mer om forbruk:Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer