Ti ting du bør kjøpe brukt

Har du god økonomisk sans? Da er det en rekke ting du aldri bør kjøpe nytt...

Publisert
Sist oppdatert

Tre fluer i en smekk

Glad i brukte ting? Da kan du samtidig glede deg over at du sparer penger - og at du er svært miljøvennlig.

Men hvilke forbruksvarer lønner det seg å kjøpe brukt?

Vi har lett oss frem til ti ting som er mye billigere enn deres nyere søstrer og brødre - men som likevel ikke har mistet verdien og kvaliteten sin.

Klær, møbler og bøker

- Det er veldig mye å spare på brukte ting. Det er selvsagt forskjellig fra produkt til produkt, men mye av det vi selger, selges til 10-30 prosent av det nye varer koster, sier butikkjedesjef i Fretex, Bent Udnesseter.

<strong>Hva bør du kjøpe brukt? <i>Illustrasjon:</strong> Per Ervland.</i>
Hva bør du kjøpe brukt? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Hvilke ting er etter din mening mest lønnsomme å kjøpe brukt?

- Møbler, klær og særlig bøker er varegrupper jeg vil fremheve. Men også glass- og steintøy og diverse samleobjekter kan være svært lønnsomme å kjøpe brukt, sier han.

Ifølge Udnesseter utgjør klær rundt 50 prosent av omsetningen til Fretex, mens 20 prosent av omsetningen er relatert til møbler.

Mest populære

På landets største markedsplass for brukthandel, finn.no, er følgende tre kategorier innen ting og saker de mest populære:

 • Møbler - 9.888 produkter ligger ute for salg
 • Klær, ur og smykker - 7.206 produkter ligger ute for salg
 • Bil-, MC- og båttilbehør - 6.916 produkter ligger ute for salg
Ut av totalt 70.000 ting og saker som er til salgs - utgjør disse tre kategoriene dermed rundt 35 prosent.

Brukte boliger utgjør den største kategorien. Mer enn 23.000 brukte boliger ligger ute til salgs (tallet er nok ørlite lavere, det har sneket seg inn noen boliger her som kanskje burde ligget under "nye boliger" men det er ikke mange).

Men er det slik at det er de tingene som er mest populære på bruktmarkedene, som er lurest å kjøpe brukt?

Under har vi samlet en liste over ti produkttyper vi mener du bør satse på om du ønsker å spare penger - samtidig som det ikke går på bekostning av høy kvalitet:

 1. Bolig: Flere tidligere analyser (fra SSB) over solgte eiendommer viser at bruktprisene på boliger som oftest er lavere enn nyprisen på en bolig. Dette ifølge tidligere artikkel på DinSide som viser at nyprisen var høyere enn prisen på en brukt bolig i 17 av 19 fylker. Dette gjelder også fritidsboliger. Med andre ord: Det vil nesten alltid lønne seg å kjøpe brukt bolig. Det er sannsynligvis også her du har mest å tjene på å kjøpe brukt fremfor nytt.

 2. Biler: Alle vet at nye biler taper seg mye i verdi det første året. Dermed er det heller ikke vanskelig å konkludere med at det er smart å kjøpe en bil som er pent brukt. Ofte vil det også være nesten umulig å se på en bil at den har kjørt et år. Så med andre ord: Nytt til bruktpris!

 3. Sportsutstyr: Sportsutstyr, eksempelvis slalåmutstyr, langrennsski og skøyter, er ofte utstyr som er veldig lite brukt. Folk bytter det ut fordi størrelsen er feil, en har gjort feilkjøp, eller feilbedømt egen interesse, og ikke fordi det er ferdigbrukt. Slikt utstyr selges det forholdsvis lite av på markedsplassene på nettet eller i bruktbutikker, men er veldig vanlig å få kjøpt i klubber og foreninger for de ulike sportsaktivitetene. Tips: Sjekk med ditt lokale idrettslag om (eller når) de har sine bruktkjøpskvelder.

 4. Leker: Alle vet at dagens barn er overlesset med leker. Og når du akkurat har ryddet i skuffer, skap og lekekasser, kommer en ny jul eller bursdag - og dermed 20 nye leker. Derfor er det kanskje - både for kjøper og selger - lurt å kjøpe (og selge) brukt. Lekene som selges er i god stand fordi de er lite brukt. Og prisene er i bunn, for selgeren vil ofte gjerne bli kvitt tingene av plassmessige hensyn.

 5. Bøker: Bøker er kanskje en av de aller beste tingene å kjøpe brukt? Bøker blir ikke dårligere av at andre har lest dem før deg. Og mange bøker kan kjøpes i bruktbutikker til 15-30 kroner. Eneste ulempe er at du selvsagt ikke får de aller nyeste titlene - men må vente en stund før de er i bruktbutikken.

 6. CD/DVDer: Her gjelder samme filosofi som ved kjøp av brukte bøker. Prisen er svært redusert i forhold til nye plater, og så lenge CD/DVDen er i god stand, har du sannsynligvis gjort et veldig godt bruktkupp.

 7. Verktøy: Om du går etter kjente kvalitetsmerker, og kan se at verktøyet er pent brukt - vil også denne varegruppen kunne gi deg en merkbar besparelse i forhold til nypris. Blant annet på finn.no selges det en del verktøy.

 8. Møbler: Brukte møbler er mye billigere enn nye - og tidens trend er i tillegg svært forenelig med det å kjøpe "gamle" møbler - for å sette sammen din helt personlige stil. Du finner møblene på nettet (eksempelvis finn.no), i bruktbutikker, loppemarkeder og hos ulike stiftelsesbutikker. Er du heldig kan du til og med få dem gratis!

 9. Brudekjoler: Skal du gifte deg, vet du at en av de største kostnadene er relatert til kjolen du skal ha på deg på den store dagen. Kjøper du kjole i en vanlig norsk butikk, må du som minimum regne med rundt 10.000 kroner. Men klarer du deg med en av fjorårets modeller, vil prisen kanskje være halvparten eller en tredjedel av nyprisen. (Du kan selvsagt også velge å kjøpe brudekjolen i Danmark til nesten halve prisen.)

 10. Klær: Også innen klesmoten er det nå lov (og nesten et krav) at du har din egen stil, og denne "individuelle stilen" nesten krever at du blander dyrt og billig, nytt og gammelt. Her hjelper det lite å handle alt i store og kjente kjeder - så derfor vil landets bruktbutikker kunne hjelpe deg med din helt personlig stil - og det til en billig penge. Vær også oppmerksom på at de klærne som selges i bruktbutikker ofte er veldig lite brukt før de havner der - enda en fordel for deg...

Har du tips om andre produktkategorier man bør vurdere å kjøpe brukt - fordi det er veldig lønnsomt? Legg gjerne inn din mening i debattinnlegget under.

Mer om brukthandel:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer