Ti mystiske sykdommer

Har du hørt om "Ismannen" eller kvinnen som får anfall av å høre favorittartisten synge?

Klarer ikke å åpne øynene:

Australske Natalie Adler kan forutsi når hennes merkelige sykdom vil slå til, og da vet hun at det er på tide å forberede seg på det tre dager lange mørket. Det melder ABCNews.com.

- Kvelden før føles øynene mine tunge. Da vet jeg at det kommer, sier 21-åringen til avisa.

Neste morgen klarer ikke Adler å åpne de sammenklistrede øynene, og som regel tar det hele tre dager før hun igjen ser normalt.

Verken leger i Australia eller USA forstår hva som utløser sykdommen, om det er fysisk eller psykologisk.

- Vi er ikke helt sikre på diagnosen, sier Catherine Mancuso ved The Royal Victorian Eye and Ear Hospital i Melbourne, Australia.

Les også: Norske Renate kjemper mot mystisk sykdom

Har orgasmer dagen lang

Persistent Sexual Arousal Syndrome beskrives som en tilstand hvor man får orgasme ved den minste berøring, uansett om man er seksuelt opphisset eller ikke.

- Jeg trodde jeg var den eneste som hadde dette syndromet, sier Heather Dearmon. En 34 år gammel kvinne fra South Carolina.

Dr. Irwin Goldstein, professor ved U.C. San Diego har studert denne sykdommen og forteller at mange ikke tar sykdommen på alvor, selv folk innad medisinske kretser.

- Jeg ser alltid et glis blant forsamlingen når jeg holder foredrag om dette. Andre slenger kommentarer som "jeg skulle ønske min kone var slik", sier Goldstein oppgitt.

- Og dette kommer fra profesjonelle leger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orgasmene kan skje når som helst og hvor som helst, og enkelte kvinner med denne diagnosen får flere hundre orgasmer om dagen.

- Dette er ikke noe jeg har valgt. Hadde jeg kunne velge, ville jeg heller levd hele livet uten en orgasme enn å måtte leve med dette problemet, sier Dearmon.

Mannen som er immun mot kulde

Wim Hof fra Nederland (49) har forbløffet forskere verden over med sin resistens mot kulde. Verdensrekordholderen har svømt 80 meter under isen på nordpolen – kun iført badetruse. Han har stått i en pleksiglasscontainer fylt med is i en time og 12 minutter og i 1999 løp han en halvmaraton barfot, 160 kilometer nord for den arktiske sirkelen.
For ikke lenge siden forsøkte han å bestige Mount Everest kun iført shorts.

Dr. Ken Kamler, forfatter bak boken "Surviving the Extremes" har behandlet utallige mennesker som har vært døden nær på grunn av kulda på Mount Everest. Da han fikk høre om "ismannen" ble han så nysgjerrig at han begynte å studere nederlenderen.

- Vi har spekulert i at den delen av hjernen som kontrollerer hjertet når man blir redd, også kan kontrollere andre organer. Kanskje er det på den måten Hof gjør det. Det er bare spekulasjoner, men det gir på en måte mening. Vi er flere forskere som nå jobber med å finne ut av dette, sier Kamler.


Allergisk mot kulde

"Ismannes" rake motsetning finnes også. Det er de som lider av "cold urticaria" (elveblest), en allergi mot kulde.

- Dersom du legger en isbit på noen som har "cold urticaria" vil de få en stor hevelse der hvor isbiten lå, sier Dr. Thomas Casale ved Creighton University and president av the American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.

Personer med denne tilstanden kan få lignende reaksjoner av sure vinder og lave temperaturer. Å få noen få snøflak i ansiktet under en snøstrom, kan resultere i formasjon av hovne, kløende hevelser. Svømming i et kaldt basseng kan teoretisk være nok til at kroppen utløser et allergisk sjokk som i verste fall kan få dødelig utfall.

- Enkelte pasienter vi har snakket med har opplevd at hele hjerte- og karsystemet har brutt sammen, sier Dr. Gerald Gleich ved University of Utah.

De som husker ALT

Amerikanske Brad Williams har en hukommelse utenom det vanlige. Han husker alt; hendelser, datoer, ja til og med hvordan været var en bestemt dag.

- Jeg er på en måte familiens leksikon, fortalte 52-åringen til Good Morning America.

Sykdommen heter hyperthymesic, fra det greske ordet thymesis som betyr "å huske" og hyper, som betyr "ut over det normale".

- Skal man forklare fenomenet, må man først forstå fenomenet, sier hjerneforsker James McGaugh.

- Og vi er helt i starten av denne prosessen.

Migrene av hardtrening

De som plutselig mister hukommelsen

For 57 år gamle Beki Propst er det helt motsatt. Etter et anfall for 10 år siden mistet hun alle minnene sine.

- Alle jeg kjenner forteller meg at personligheten min er den samme, men jeg vet ikke om jeg er samme person, sier hun.

Fakta, hendelser, datoer, bekjente - ja til og med hennes egen identitet ble fullstendig slettet fra minnet etter anfallet.

- Hvis jeg var en datamaskin, ville det ha vært som om harddisken min ble slettet, forklarer Propst.

Detaljer rundt 57-åringens sak forvirrer legene, som ikke kan gi en medisinsk forklaring på hvorfor dette skjedde.

Når man plutselig snakker med en annen aksent

Rosemarie Dore opplevde noe svært merkelig etter et slag som rammet den venstre hjernehalvdelen. Hun begynte å snakke med en annen aksent.

Den 52 år gamle kvinnen som er fra vestsiden av Canada begynte å snakke med en østcanadisk aksent.

Forskere anslår at det finnes omlag 60 tilfeller av det som kalles Foreign Accent Syndrome.

- Jeg har møtt mange slagpasienter i min tid, men bare et par mennesker med foreign accent syndrome, sier Dr. Julius Fridriksson, ved University of South Carolina, som blant annet har jobbet med Dore.

- Disse menneskene har en hjerneskade som endrer måten det nevrologiske systemet fungerer på.

Når man blir slått ut av musikk

Hva om du går inn i et epileptisk anfall hver gang tonene til favorittartisten din pumper ut av høyttalerne. Det er faktisk realiteten for amerikanske Stacey Gayle.

Hun merket seg et at omstendighetene rundt flere av anfallene hadde ett fellestrekk, nemlig musikk – og da spesielt av Sean Paul. Hun mistenkte derfor at reggae- og dancehallartisten trigget noen av anfallene. Noe hun fikk bekreftet da hun oppsøkte legehjelp. Hun spilte av sangen "Temperature" på iPoden og like etter fikk hun tre anfall.

Anfallene var så alvorlige at Gayle til slutt fikk fjernet en del av hjernen i håp om at tilstanden skulle bedre seg.

- Hun innså at hennes liv var helt ute av kontroll hver gang disse anfallene kom, sier Dr. Ashesh Mehta, leder av epilepsiavdelingen ved Long Island Jewish Medical Center.

Les også: Hun blåser i om du er syk

Jenta som ikke kjenner smerter

Mange av oss skulle kanskje ønske at vi hadde en høyere smerteterskel, men å ikke kjenne noen form for smerte kan være ekstremt farlig. Spesielt for et lite barn.

Åtte år gamle Gabby Gingras har den uvanlige sykdommen "hereditary sensory autonomic neuropathy", som innebærer at hun ikke føler smerte.

- En dag da jeg masserte Gabbys tannkjøtt bet hun meg veldig hardt. Og da jeg dro til meg fingeren min, trakk jeg samtidig ut en av tennene hennes, men Gabby fortsatte å leke som om ingenting hadde skjedd, forteller jentas far, Steve Gingras.

8-åringens manglende følelse for smerte har ført til at hun har mistet alle tennene sine. En oppripet hornhinne tvang legene til å fjerne hennes venstre øye, og i dag må hun bruke både hjelm og beskyttelsesbriller for å forhindre at hun skader seg alvorlig.

Kilde: abcnews.com

Artikkelen ble publisert på DinSide.no første gang 7. desember 2008.