Ti medisinske mysterier

En pille mot alt som er ille? Nei, legene kan verken forklare eller kurere alt. Her er de ti mest mystiske sykdommene.

Illustrajonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrajonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye legene kan kurere med et pennestrøk på reseptblokka. Men fortsatt finnes en rekke sykdommer som de dyktigste eksperter klør seg i hodet over etter flere tiårs forskning.

Visste du for eksempel at noen føler trang til å spise papir? Her får du de største gåtene innenfor den medisinske verden:

1. AIDS
Tjuefem år etter at det for første gang ble identifisert, er det fortsatt ingen kur for Acquired Immune Deficiency Syndrome. AIDS er en av verdens mektigste mordere, spesielt i utviklingsland. Sykdommen startet sannsynligvis med et hopp fra sjimpanse til menneske, ifølge fersk forskning.

Les også: Bedre medisiner mot AIDS

2. Alzheimer
Sykdommen må ikke forveksles med glemskheten som rammer de fleste av oss de siste leveårene. Alzheimer er en degenererende hjerneforstyrrelse som kommer til syne på forskjellig måte hos de som lider av den. Den nøyaktige årsaken kan forskere ennå ikke forklare, og det finnes ingen effektiv behandling.

Norske forskere jobber også for å løse alzheimer-gåten:

3. Vanlig forkjølelse
Selv om rundt en million amerikanere rammes hvert år, vet leger fortsatt veldig lite om forkjølelsen, som gir deg rennende nese og utmattende hosteanfall. Tid og kyllingsuppe, ikke antibiotika, er ofte den eneste resepten som hjelper. Her får du flere gode tips:

4. Fugleinfluensa
Mennesker har ikke noe immunforsvar mot det mektige influensaviruset som bæres av fugler. Helsemyndighetene frykter det kan mutere og til slutt smitte mellom mennesker. Dødeligheten hos mennesker som har blitt smittet, er hittil rundt 50 prosent. Mennesker har stort sett blitt smittet gjennom direkte kontakt med smittede fugler.

Men fugleinfluensa er ikke farlig, ifølge ekspertene

5. Pica
Personer med diagnosen Pica har en umettelig trang til å spise ikke-fordøyelige stoffer, som lort, papir, lim og leire. Tilstanden er svært sjelden. Den kommer som regel når barnet er ett til to år, men forsvinner vanligvis i oppveksten. Selv om man tror det har sammenheng med mineralmangel, har helseeksperter ikke funnet noen virkelig årsak eller kur for den merkelige sykdommen.

6. Autoimmune sykdommer
Autoimmune sykdommer er en samlebetegnelse på en rekke lidelser hvor immunforsvaret angriper celler og vev i den samme kroppen som det skal forsvare. MS, diabetes og lupus er eksempel på slike sykdommer. De er vanligvis kroniske, svekker alltid pasienten kraftig og legene kan gjøre lite bortsett fra å lette symptomene.

Les også: Tusenvis med diabetes

7. Schizofreni
Eksperter anser schizofreni som den største gåten av mentale forstyrrelser. Pasienter klarer ikke å skille mellom virkelighet og fantasi, og symptomene varierer fra vrangforestillinger, hallusinasjoner og usammenhengende tale til mangel på motivasjon eller følelser. Det finnes imidlertid ingen medisinske tester som kan avgrense sykdommen.

Norske psykologer mener begrepet schizofreni bør avskaffes:

8. Creutzfeldt-Jakob Syndrom
En mer kjent variant av denne sjeldne hjerneforstyrrelsen er kugalskap, som kan oppstå ved at man spiser infisert kjøtt. ”Vanlig” Creutzfeldt-Jakob er alltid dødelig og hurtigvirkende. Hos de fleste pasienter utvikles den av årsaker som legene ennå ikke har klart å forstå eller forhindre.

Har du bodd i Storbritannia mellom 1980 og 1996? Da kan du ikke være blodgiver. Frykten for kugalskap er årsaken. Les mer her:

9. Kronisk utmattelsessyndrom/ME
Kronisk tretthet er en typisk sykdom med medisinsk uforklarlige fysiske symptomer. Diagnosen er bare basert på at man utelukker andre muligheter og diagnoser. Pasientene føler seg ikke bare litt trøtte, men må ofte holde senga i flere dager på rad. Hvert år rammes mellom 10.000 og 20.000 nordmenn av ME, og forskerne tror en konstant stressreaksjon kan være forklaringen

10. Morgellons sykdom
Denne mystiske sykdommen, som har dukket opp igjen nylig, har nesten science fiction-aktige symptomer. De som lider av den, klager over intenst prikkende og stikkende hud og merkelige fibertråder som stikker ut fra åpne sår. Noen i det medisinske samfunnet skylder på psykotiske vrangforestillinger, men andre mener symptomene er veldig ekte.

Kilde: LiveScience.com

Først publisert: 10.05.2007
Sist redigert: 25.07.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer