Ti gode råd for julehandel på nett

Finn frem i jungelen, og styr unna fellene.

JULEHANDLE VIA WEB? Ifølge SSB omsatte netthandel for over seks milliarder kroner i tredje kvartal i år. Det er opp 15,4 prosent i forhold til året før. Og fire av ti vil julehandle på web i år. Foto: ALL OVER PRESS
JULEHANDLE VIA WEB? Ifølge SSB omsatte netthandel for over seks milliarder kroner i tredje kvartal i år. Det er opp 15,4 prosent i forhold til året før. Og fire av ti vil julehandle på web i år. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Gjennomsnittsnordmannen forventer å bruke litt over 5.700 kroner på julegaver i år, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i en pressemelding fra Nets. Det inkluderer både netthandel og handel i fysiske butikker.

For nordmenn handler stadig flere gaver på nett. Ifølge en undersøkelse fra TNS Gallup for Nets Norway, vil fire av ti kjøpe nettjulegaver i år, og logistikkselskapet PostNord forteller at tre av ti julegaver som nordmenn har handlet hittil i år, er kjøpt på nett.

Mange kan derfor trenge noen tips før de fyller gavesekken på nett.

1: Hvor er varen billigst?

Du vet hva du skal ha, men ikke hvor du bør kjøpe det? Det første mange sjekker er pris. Det finnes flere mer eller mindre gode prissammenligningstjenester på nett, blant annet Prisjakt, Prisguide og Kelkoo. Finn.no kan også brukes for enkelte typer produkter.

Store summer til julegaver

Gjennomsnittsnordmannen handler ifølge Nets Norway 14 julegaver og forventer å bruke cirka 400 kroner mer enn i fjor.

Hittil i år har norske forbrukere netthandlet julegaver for til sammen 1,4 milliarder kroner, ifølge tall fra PostNord.


Du vil likevel ikke få full oversikt fra disse tjenestene. Det lønner seg alltid å sjekke selv, for eksempel hos små nettbutikker, i fysiske butikker og i utlandet.

I Dinsides blodferske pristest på elektronikkprodukter i norske nettbutikker, kom Netonnet billigst ut totalt sett. Men testen viser også at utvalget varierer stort, så det lønner seg å sjekke flere steder.

Merk også at sluttprisen ikke nødvendigvis er den du først ser når du finner varen i nettbutikken.

For å få totalsummen må du gå videre i bestillingsprosessen for å sjekke fraktprisen. Vær også obs på at varer fra enkelte butikker som språklig sett ser norske ut, kan bli stoppet i tollen og momsbelagt om det viser seg at de faktisk holder til i utlandet.

2: Finn spesielle tilbud

Før jul er det et par store tilbudsdager å merke seg. Den ene har vi allerede lagt bak oss. Black Friday (28. november i år) er opprinnelig starten på julehandelen i USA, men stadig flere forsøker å adoptere det også i Norge. Med varierende hell.

Det er en dag der butikkene skryter av store rabatter og tilbud, og den blir gjerne fulgt av Cyber Monday, som markerer avslutning på tilbuds-bonanzaen. I år er dette 1. desember (USA). Mange butikker har tilbud gjennom hele helgen.

Merk at tilbudene kan være av varierende kvalitet, så sjekk sluttsum, førpris og konkurrenter før du slår til.

Her får du flere råd om mer om hvordan du finner Black Friday-tilbudene.

3: Redd for å bli lurt?

LURT? Her er noen tips for å styre unna svindel og svindlere. Foto: ALL OVER PRESS
LURT? Her er noen tips for å styre unna svindel og svindlere. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Slik avslører du lurebutikkene

1: Google butikknavnet, og se hva du finner.

2: Se etter fysiske adresser og telefonnumre til butikken. Mangler slikt, bør du være skeptisk.

3: Dårlig språk? Styr unna!

4: Jakter du på merkevarer, sjekk med leverandøren som ofte har forhandlerlister.

5: .no-adresser vil som regel være tryggere enn andre nettadresser, selv om ingen regler er uten unntak.

6: Forbrukerombudet oppdaterer også jevnlig en liste over falske nettbutikker, som du bør sjekke før du betaler.


De tar betalt, men du får aldri varen. Svindel er et problem du bør være obs på når du handler på nett.

Før jul i fjor viste en rapport fra Forbruker Europa at falske nettbutikker er hovedproblemet når det gjelder netthandel og svindel. Av 27 land i EEC-nettverket, som Forbruker Europa er en del av, rapporterte 70 prosent at falske nettbutikker er et problem.

Du som handler småelektronikk er utsatt, likeså om du er på merkevarejakt. Svindlere bruker gjerne merkenavn som Beats by Dr. Dre, Uggs og Canada Goose for å lure godtroende kunder.

Svindlerne bruker også ofte ord som cheap, free og billig i domenenavnet.

4: Dette skal du vite på forhånd

Prisen er ikke alt du bør sjekke. Les også beskrivelsen og betingelsene i butikken før du slår til.

Handler du fra norske nettbutikker, bør du merke deg at det i vår kom nye regler om informasjon til kundene. Nå kreves blant annet at kundene skal få opplysninger om reklamasjon, varens viktigste egenskaper og lignende. Du skal også finne tydelig hva kjøpet koster ut over kjøpesummen, før du trykker på bestillingsknappen.

Vil du vite mer? Her er alt om rettigheter i julehandelen

5: Slik betaler du

Husk og at du aldri bør betale for varer på forskudd. Velger du også kredittkort når du handler, kan du ha rett til å få refundert pengene fra kredittkortselskapet dersom varen ikke blir levert (finansavtaleloven § 54 b).

Finanstilsynets tall fra 2013 viser at misbruket av betalingskort generelt går ned, men at misbruket av kortinformasjon fra nettbutikker er økende, så det lønner seg å være føre var.

6: Angrer du?

Noen butikker skryter av åpne kjøp, men nettbutikker har tilnærmet åpne kjøp enten de vil eller ei.

Nyheter i angrerettloven, fra 20. juni 2014

Tidligere kunne du angre på intimprodukter etter å ha prøvd dem. Nå kan du ikke angre på forseglede intimprodukter om forseglingen er brutt.

Du må fortsatt betale returkostnadene, men opplyser ikke butikken om disse, må butikken betale selv.

Tidligere var angrerett prøverett, så du kunne teste produktet først og angre etterpå. Dette gjelder i og for seg fortsatt, men butikken kan kreve å få erstattet eventuelle verditap om de mener du har brukt varen, ikke bare testet den.


Angrerettloven (Lov om opplysningsplikt og angrerett ved fjernsalg og salg utenom faste forretningslokaler) sørger for at du kan kjøpe varen, åpne den, prøve og returnere uten å oppgi grunn annet enn anger.

Fristen er 14 dager etter at du mottok varen. Da skal du få penger tilbake, men du risikerer avkorting om varens verdi er forringet, for eksempel på grunn av slitasje.

I prinsippet gjelder 14 dagers angrerett også i europeiske nettbutikker, så lenge butikken befinner seg i et EØS-land.

Mer om den nye angrerettloven

7: Hva koster det å bestille fra utlandet?

Du har sikkert hørt om «momsgrensen». Regjeringen har i budsjettforliket gått inn for at den skal økes fra 200 til 350 kroner. Men det er ikke det eneste nye. For den nye grensen skal også inkludere frakt. Det vil gjøre at enkelte kjøp egentlig ikke blir gunstigere enn før, og gi et fortrinn til butikker som tilbyr fri frakt.

Mer om momsgrensen: - På grensen til juks

Den trår imidlertid ikke i kraft før neste år. I mellomtiden er det 200-kronersgrensen du må forholde deg til. Så hva koster varen fra utlandet? For hjelp til å beregne det, kan du for eksempel sjekke Dinsides netthandelskalkulator, før du bestiller, så unngår du å gå på en prissmell.

HER ER DINSIDES NETTHANDELSKALKULATOR

8: Pass på fristene

POSTEN: Lettvint å la Posten sørge for leveransene, men pass på sende-fristene. Foto: ALL OVER PRESS
POSTEN: Lettvint å la Posten sørge for leveransene, men pass på sende-fristene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Bestiller du julegaver fra utlandet, må du være spesielt obs på butikkenes leveringstider, og også være klar over at du risikerer at varen blir liggende lenge hos speditør.

Enkelte butikker i utlandet, for eksempel USA, vil ikke sende produkter til norske kunder, men det finnes omveier. Du kan enten benytte postbokstjenester som JetCarrier, eller bestille-og-frakttjenester som USA-Scandinavia.com.

Med Posten gjelder følgende frister innenlands:

  • Brev, julekort, småpakker: Send innen 16. desember
  • Sent ute? Send ekspress over natten innen 22. desember. Betales kontant. Vær obs på at det kan ta lengre tid til enkelte steder i Troms og Finnmark, samt Svalbard.
For mer om frister til andre land, og hva de ulike sendemåtene koster, sjekk hos Posten.no.

9: Spare litt tid?

Enkelte nettbutikker tilbyr å pakke gaven for deg, da sparer du et ledd og litt jobb. Dessuten kan de da sende den direkte til mottaker. Smart om du uansett må sende pakken videre til andre etter at du har fått den.

Mer om butikker som pakker før de sender

10: Sjekk også i nærheten

Netthandel er lettvint, morsomt og fristende. Men det er ikke å underslå at det også kan ta tid, og i tillegg har et par ekstra usikkerhetsmomenter ved seg.

En stresspost mindre, om ikke selve butikkbesøket er grusomt for deg, er å sjekke også i butikker der du bor. Kanskje blir prisen på varen nesten den samme, du vil få varen med deg umiddelbart, og ikke minst bidrar du til å støtte opp under lokale virksomheter, dersom det er viktig for deg.

Merk også at enkelte nettbutikker og andre butikker tilbyr showroom-besøk, spesielle kundekvelder og spesielle tilbud til gode kunder. Følg butikkene på Facebook eller Instagram for flere tips, eller notér deg på kundelister i butikker du liker godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer