Ti år uten hår

- Moten med glattbarberte mannskropper vil vare i ti år, mener en svensk trendforsker. Og stadig flere menn barberer bort mer enn bare skjeggveksten.

Det begynte med kroppsbyggerne. Og spredte seg videre til de moderne og urbane.

Glattbarberte armhuler, hårfrie brystmuskler og en begrenset frisyre ved penis er nå et must for mange norske menn.

Forfengelige menn over hele verden har også dannet et nytt begrep: Metroseksuell. Den metroseksuelle mannen er heterofil og maskulin, men samtidig opptatt av utseendet sitt.

Typiske representanter for dette begrepet er menn som David Beckham eller Ari Behn som gjerne bruker penger på både moteklær og kosmetikk.

Varer i ti år
- Moten med hårløse mannskropper vil nok vare i enda ti år. Men så vil kroppshårene komme tilbake, sier den svenske trendanalytikeren Henrik Mattsson til avisen Aftonbladet.

Han innrømmer selv at han barberer bort håret under armene og på brystet.

- Det ser bra ut og er fresht, mener Mattsson.

Studenter og boksere
Og trendanalytikeren er ikke alene. Moderne menn utgjør en stadig større gruppe i skjønnhetssalongene som tidligere var forbeholdt kvinner.

Det er først og fremst håret under armene, på ryggen, på brystet og i skrittet som forsvinner. Hår på hodet og litt ansiktshår er fortsatt moderne og får oftere være i fred for barberhøvelen.

- Det er hårene på rygg, skuldre, bryst og mage som først og fremst skal bort. Og i februar begynner pågangen å bli stor ettersom vi nærmer oss sommer og badesesongen, forteller laserterapeut Inger Flatmo ved MBC- Senteret på Fornebuklinikken i Oslo.

- Håfjerning fra bryst og mage er jo et typisk motefenomen som er tydelig i bilder og magasiner nå.

Hun avviser myten om at det bare er velstående og solbrune forretningsmenn som bekymrer seg for noen ekstra hår på kroppen.

- Omtrent 30 prosent av våre kunder er nå menn. Vi ser ganske mange unge studenter som graver dypt i lommeboken for å finansiere behandlingen. Og vanlige trauste menn selvsagt, i tillegg til bokserne som jo vil ha en glatt overkropp på grunn av sporten, forteller Flatmo til Mozon.

 

Mozon.no, 07.10.2005