Testosteronnivå kan avsløre autisme

Barn som ligger i fostervann med mye testosteron, kan være mer utsatt for autisme.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toåringen er uinteressert i deg og liker ikke at du tar på ham. Han har et dårlig utviklet språk og liker ikke å være sammen med andre barn.

Dette er typiske tegn på autisme som dreier seg om et bredt spekter av tilstander. Man regner med at mellom tre og seks per 1000 i befolkningen har en autismetilstand, ifølge Folkehelseinstituttet. Det er oftest små barn som rammes, og hittil har ingen klart å gi noen fullgod forklaring på hva som ligger bak.

Nå mener imidlertid britiske forskere at svaret delvis kan finnes i livmoren. Barn som var utsatt for høye testosteronnivåer i fostervannet, viste nemlig flere autistiske trekk senere i livet, ifølge en pågående studie. De var for eksempel flinkere til å huske mønster, men ikke så interessert i å sosialisere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De ulike delene av hjernen klarer ikke samarbeide, mener andre forskere.

- Lovende funn
Studieleder Simon Baron-Cohen, direktør ved Autism Research Centre ved Cambridge University i England mener funnene er lovende. Men selv om forskerne har kontrollert for andre faktorer, påpeker Baron-Cohen at de ikke har utelukket alle muligheter.

Forskerne vil nå bruke et arkiv med 90.000 fostervannsprøver og et reigster for psykiske lidelser for å påvise en direkte sammenhengen mellom testosteron og autisme.

De kan ikke forklare hva som fører til denne økningen av testosteron i livmoren, men tror miljømessige faktorer spiller en rolle.

Riktig kosthold kan være med på å kurere autisme. Les mer her:

Viktige gener
Sissel Berge Helverschou, psykologspesialist og forsker ved Autismeenheten ved Rikshospitalet, er vant til at det stadig kommer nye funn og teorier. Hun mener det er viktig å være avventende.

- Det foregår en massiv jakt etter årsakene til autisme. Flere studier gjør nettopp en grundig kartlegging i løpet av svangerskapet og følger opp for å kunne påvise faktorer som kan ha betydning. Men ofte blir ikke funnene bekreftet, forklarer Berge Helverschou.

- Det er imidlertid stor enighet om at autisme har en sterk arvelig komponent. Man antar at genetiske faktorer utgjør så mye som 90 prosent, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Genfunn gir autisme-håp

Stor norsk studie
Folkehelseinstituttet er i gang med den største autismeundersøkelsen som noen gang er gjort i Norge. Studien er en delstudie i Den norske mor-og-barn-undersøkelsen som vil ha rekruttert 100.000 barn og deres foreldre i løpet av neste år. Målet er å finne alle barn med autisme innenfor denne gruppen.

- Allerede ved første ultralyd fyller foreldrene ut det første spørreskjemaet. Det blir tatt blodprøver av både foreldre og barn og de følges opp over flere år. Når vi senere finner ut hvilke barn som har autisme, kan vi gå tilbake i materialet for å studere årsakene, forklarer Pål Surén, koordinator for studien.

Autismestudien startet høsten 2005 og foreløpig er selve årsaksanalysene på planleggingsstadiet. Men ifølge Surén kan det være aktuelt å foreta genetiske studier og å sjekke for blant annet miljøgifter, hormonnivåer, vaksiner og infeksjoner.

Tredimensjonale bilder kan gjøre det lettere å avsløre autisme: