Tester vaksine mot demens

Svenske forskere har utviklet en vaksine som kan bety slutten på demens og sykdommer som Alzheimers.

Stockholmsmannen Jan Göthman har fått diagnosen Alzheimers sykdom. Men i forrige uke fikk han den første sprøyten i behandlingen som kanskje kan gjøre ham helt frisk.

Forskerne ved Karolinska og Malmø Universitetssykehus tester nå den nye vaksinen på 30 personer som har begynt å utvikle Alzheimers sykdom. Og om behandlingen virker, kan dette være et enormt gjennombrudd for behandlingen av mange tusen eldre på aldershjem og sykehjem.

- Enorme summer
Den nye vaksinen består av et stoff med navnet CAD106. Forskerne håper at dette stoffet kan hjelpe kroppen med å danne antistoffer mot et protein som danner et belegg i hjernen og fører til demenssykdommer.

- I tillegg til menneskelig lidelse koster jo sykdommer som Alzheimers samfunnet enorme summer. Om vi kan forhindre utviklingen av denne sykdommen, kan disse pengene brukes på andre ting, sier overlege Niels Andreasen til den svenske avisen Aftonbladet.

Studiet som er det første i verden på de nye medisinene skal gå over fire måneder hvor pasientene følges opp med en rekke tester og røntgenbilder av hjernen.

- Dagens medisiner har en god effekt. Men en fungerende vaksine mot demens vil ha en enorm betydning, mener Andreasen.

I Norge har over 60.000 mennesker problemer med demens, over halvparten av disse har fått diagnosen Alzheimers sykdom.

 

Mozon.no, 09.08.2005